Kolumna

Navigator

Kako da dresirate svog drona

Postoji jednostavan način da utvrdite da li fotografija ljudi na ulici potiče iz 2007. ili 2009. Ukoliko niko ne bulji u telefon dok hoda, slika je starija, od pre smartfonova. Za koju godinu to će se govoriti i za današnje fotografije, s tim što će se gledati u nebo ili makar u prostor iznad glava. Ako nema dronova, onda je slika od pre 2015.

Dronovi, odnosno opto ili kvadri kopteri, kako se ispravnije zovu, nova su tehnička pošast. Tokom proteklih praznika bili su jedan od najpopularnijih božićno-novogodišnjih poklona, a analitičari IT industrije predviđaju da ćemo u skorijoj budućnosti svi u džepu nositi po jednu takvu letelicu, baš kao što danas nosimo pametne telefone i sat na ruci. Dronovi će možda biti za jednokratnu upotrebu, ali će svakako nositi kameru i još neke senzore i komuniciraće sa našim mobilnim telefonom ili naočarima. Ili slušalicom, zavisi od namene.

Ove letelice već se prodaju za desetak dolara (pa naviše), sposobne su da lete pet, šest minuta sa jednim punjenjem. Proizvođači se sada bave smišljanjem njihove neophodnosti, a da nije u suprotnosti sa zakonom.

Prvi motiv je svakako fotografisanje i snimanje. Budite ubeđeni da će slike koje pravi dron smeniti selfi po popularnosti. Uglovi će biti neverovatni, a o istom trošku dobijaćete i video. Dalje, dronovi će moći da prenose sitnije terete, uključujući i poruke koje ne bismo želeli da šaljemo u digitalnom formatu kako bismo izbegli kopiranje i krađu. Moći će iz visine da provere zbog čega je zastoj na putu, ima li rupe na krovu i slične zadatke koji su nam sada komplikovani, rizični, smorni ili nemogući.

Jedva čujni i neprimetni dron moći će kao muva ili kolibri da prisluškuje ili da snima po spratovima, što neki već uveliko rade. Da preskače granice i ograde. Na granici SAD i Meksika već pronalaze srušene aparate koje narko-karteli koriste za bezbedno prebacivanje droge. A pre neko veče (zapravo u tri ujutru) jedan dron zakucao se u Belu kuću podigavši uzbunu celoj tajnoj službi. Ispostavilo se da se vlasnik (navodno) neoprezno igrao, mada je uz malo sreće mogao do dođe i do hiperekskluzivnih fotografija američke prve porodice.

To što je u ovom trenutku lakše smisliti kako vam dron može pomoći da prekršite zakon, a da izbegnete kaznu, ne znači da uskoro neće biti mnogo više ideja o korisnoj upotrebi koptera. Stručnjaci upozoravaju da se pod hitno mora zakonski urediti njihovo korišćenje, mada je blizu pameti da će to biti nemoguće. Baš kao što je u vremenu omasovljenja fotoaparata besmisleno postavljati zabranu snimanja koju teško možete da sprovedete. Realnije je verovati da ćemo na zujanje dronova morati da se naviknemo, kao što smo se i na štošta drugo navikli.

Što se mene tiče, sve će biti u redu dok Epl ne napravi svoj dron, najskuplji i najlepši, a deca mi poruče da je samo taj smisleno imati.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu