Komentar

Kako birati saradnike: Recept iskusnog autokrate 2

Foto: Sav Radovanović/Tanjug

12. 7. 2023. / 7.23

Kako birati saradnike: Recept iskusnog autokrate

Ponašaj se kao da je meritokratija teško krivično delo i neka to bude svima jasno; za poltronstvo i samoponižavanje deli državni novac, raznorazne dozvole, radna mesta... To znaju i one hiljade botova. Pomenute karakterne osobine su ujedno kriterijum i za izbor poslanika, ministara, premijera…

1. Okupi armiju poslušnika. Ko hoće da se popne na lestvici uspeha mora da savlada veštinu vređanja prisutnih i odsutnih neprijatelja, odnosno, svih koji ne metanišu pred tobom. Što su članovi partije mlađi, moraju  da budu agresivniji i bešnji. Na mladima svet ostaje.

2. Drži se sledeće podele vlasti: prva grupa – ti, tvoja familija i tvoji biznis partneri; druga – ličnosti koje si ucenio, ili imaju toliko putera na glavi da i sami znaju da su ili uz tebe ili iza rešetaka; konačno, treća grupa – partijski vrh naspram kojeg izgledaš skoro pa normalno, odgovorno, sposobno, ma čak i pošteno.

3. Ponašaj se kao da je meritokratija teško krivično delo i neka to bude svima jasno; za poltronstvo i samoponižavanje deli (državni) novac, raznorazne dozvole, radna mesta… To znaju i one hiljade botova. Pomenute karakterne crte su ujedno kriterijum i za izbor poslanika, ministara, premijera…

4. Tvoja familija je iznad svih. I samo ti smeš da je koristiš u političke svrhe.

5. Državni budžet – svako to mora da zna – ostao ti je od ćaće. Ponovimo: ako neko hoće da se očeše o pare i stekne privilegije, neka pogleda treći korak. A kako bi drugačije – država to si ti.   .

6. Konvertiti, odnosno oni koji su te nekad kritikovali, moraju stalno da ti se dokazuju, nikad nisi zadovoljan njima. Za ogledne primere – dokle to mora i može ići videti ministra A. Martinovića ili poslanika N. Bakareca. Jeste, ponekad i tebi može da pozli dok ih gledaš i slušaš, ali šta da se radi – pravila su pravila.

7. Organizuj i drži neprekidno otvoreno prvenstvo države u vređanju, agresiji, govoru mržnju i targetiranju opozicije i inih kritičara režima. Prvaci u svim ovim disciplinama poputV. Malović (šefica službe za komunikaciju i članica predsedništva Srpske napredne stranke)  N. Krstić (analitičar i uticajni tviteraš) biće još bolji ako imaju jaču konkurenciju. Da, teško je to zamisliti.

8. Uporedo sa tim održavaj dane odanosti – to jest, ko će da izgovori što glasniju i kitnjastiju odu tebi i tvojoj porodici, sa naglaskom na muške članove. Drugačije i ne može: žene – zna se – podižu decu, kuvaju i slušaju što im čovek kaže. Apsurdna poređenja sa velikim istorijskim figurama iz lokalnog i svetskog konteksta posebno su poželjna, superlativi takođe. Što su parodija i kič hagiografija veći, to bolje.

9. Poželjni narativ je i druge optužiti za ono šta u stvari radiš ti i tvoja partija. Tu, takođe, nema granice. U izvrtanju stvarnosti naopačke si car – članovi tvoje partije te samo manje ili više uspešno imitiraju.

10. Svestan si da tvoji ljudi, ako li zaista dođe do nekakvog dijaloga – na koji te stranci kao teraju – neće biti ravnopravni sagovornici. Količina uvreda i ometalica obrnuto je proporcionalna argumentima. Neopredeljeni glasači bi mogli da se okrenu protiv tebe. Zato – drži medije i ne puštaj! Daj sve druge, ali svoje medije ni za živu glavu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu