Kolumna

Navigator

Kad vam se četiri zida raspričaju

Sjajna stvar kod automobila "tesla" je što ih možete kontrolisati mobilnom aplikacijom. Ne treba vam ključ, dovoljno je samo da iz telefona date komandu automobilu da se otključa, uključi i dočeka vas s prijatnom temperaturom kad treba da sednete u njega. To, ujedno, može biti i izvor velike neprijatnosti, recimo kada ta aplikacija iz nekog razloga trokira. Kao što se dogodilo prošle nedelje.

Nekoliko stotina vlasnika "tesli" stajalo je unezvereno pored svojih automobila, koje nisu mogli da pokrenu niti da u njih uđu zbog neispravne aplikacije. Naravno, u automobil se može ući kao i u svaki drugi, ali kada se naviknete da to radite mobilnim telefonom, ključ vam obično stoji kod kuće. Jer, šta će vam?

Stvar je sređena nekoliko sati kasnije kada su inženjeri ponovo osposobili aplikaciju, ali se u korisnike svejedno uvukla zebnja. Komfor koji im je visoka tehnologija omogućila nije neranjiv, a kada se pojavi problem, rešenje može da bude i na drugom kraju sveta, kao što je bilo u slučaju "tesle". Ostaje vam da čekate i mislite crne misli o pametnoj tehnologiji.

U moru priča o tome kako će pametni uređaji ulepšati naš život, pojavi se tu i tamo neki talas nezadovoljstva. Najmanje je sumnji da bi sve moglo da stane, kao u slučaju "tesle", mnogo više je onih koji strepe da su im uređaji preterano revnosni.

Prvi problem je nekompatibilnost, to što kompanije koje razvijaju smarthoum uređaje ne rade na istoj platformi, a ako im uređaji i govore istim jezikom, imaju različite dijalekte, pa to može da izazove konfuziju. Koju na kraju plaća korisnik, živcima.

Mnogo veći problem su informacije koje naši uređaji prikupljaju o nama, najintimnije. Koliko trošimo vode i to po stavkama, koliko za tuširanje, koliko za ispiranje toaleta, koliko za pranje veša i sudova. Ako je kuća baš pametna, onda to može da raspodeli i po korisnicima, pa da domaćini imaju i statistiku. Isto važi i za struju, otvaranje frižidera, grejanje i dogrevanje, šta god da vam padne na pamet, od kupatila do spavaće sobe. Sve te informacije vaša kuća prikuplja, obrađuje i pomaže vam da živite komfornije i optimalnije. Ali, te informacije mogu da odu i još nekome, na primer, proizvođaču uređaja koje koristite i to sa dobrim razlogom.

Ako se pojavi bilo kakav problem, kao kod aplikacije za "teslu", proizvođač to može da reši iz daljine. Ili ako nemate dovoljno deterdženta za veš, a kuća "zna" da ćete poželeti da uključite mašinu jer prati vaše navike, može da vas opomene dok ste u prodavnici, čak možete i da je ovlastite da kupovinu obavi sama, onlajn, a da kuriru otključa vrata kada se pojavi tek koliko mu treba da paket ostavi u predsoblju. Već postoji takvo rešenje, umesto klasičnog ključa imate elektronski koji generiše šifre za otključavanje koje imaju vremenski rok trajanja. Kurir dobije šifru kada se najavi i to samo za jedan ulazak, koji se snima. To znači da ni vi ne morate da nosite ključ, stan ćete otključati mobilnim telefonom, svaki ulazak ili pokušaj ulaska biće vam dojavljen, dakle, nema mogućnosti da vam se neka "služba" ušunja dok niste kod kuće.

Samo, što bi služba ulazila ako vaša kuća može da joj ispriča sve što joj je interesantno? I šta da radimo kada mobilna aplikacija zakaže, a alternativni ključ smo ostavili u kući?

Iz istog broja

TV manijak

Šta je dobra televizija?

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu