Kolumna

Navigator

Kad drekavci utihnu 2

Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Kad drekavci utihnu

Tviter je objavio da povlači svoj potpis sa kodeksa EU za borbu protiv dezinformacija kojem je pristupio u junu 2018. To je potvrdio komesar za unutrašnju trgovinu Tijeri Breton poručivši Masku da može da beži, ali ne i da pobegne od zakona

“Jajks”. Tom rečju je Ilon Mask komentarisao video-miks fragmenata obraćanja poznatih američkih TV novinara koji upozoravaju na opasnost od slobodnog širenja dezinformacija na društvenim mrežama. “To je ekstremno opasno za našu demokratiju”, rečenica je koju svi doslovce izgovaraju, što je navelo autora montaže da napiše da “tačno tako izgleda kontrola uma”.

Nije Tviter jedini društveni medij na koji misle, ali se u poslednje vreme najviše pominje u kontekstu opasnosti koja bi odatle mogla da preti, najviše zbog kontroverznog ponašanja njegovog vlasnika, pomenutog Maska. On je prilikom preuzimanja mreže rekao da će od nje napraviti gradski trg gde će svako moći slobodno da govori, ukinuo je mnoge vidove kontrole tačnosti informacija, tačnije, zamenio ih je drugim, ali prema tvrdnjama poznavalaca, znatno labavijim. Prošle nedelje otišao je korak dalje. Tviter je objavio da povlači svoj potpis sa kodeksa EU za borbu protiv dezinformacija kojem je pristupio u junu 2018, dok je Mask bio samo uticajni tviteraš.

Kodeks su potpisale sve najveće tehnološke firme i on nije obavezujući, to jest potpisnici bi trebalo da ga se časno pridržavaju. To znači da koriste sva sredstva da spreče širenje lažnih vesti i drugih neistina koje bi mogle da naštete društvu. Međutim, u EU 25. avgusta ove godine na snagu stupa Uredba o digitalnim servisima koja jeste obavezujuća za sve koji na prostoru Unije posluju. Podrazumeva drastične kazne. To je potvrdio komesar za unutrašnju trgovinu Tijeri Breton poručivši Masku da može da beži, ali ne i da pobegne od zakona, odnosno da će uredbe morati da se pridržava. S tim da ona neće biti u punoj snazi pre februara 2024, što Masku ostavlja oko pola godine da smisli kako da na svom “trgu” dozvoli svaku priču, a da ga ne izbace iz EU.

I dok bitka sa Unijom (izgleda) tek počinje, Tviter se vrlo aktivno uključio u predsedničku trku u SAD. Republikanac i guverner Floride Ron Desantis je najavio ulazak u kampanju na Tviter spejsu čiji je domaćin bio Mask lično. Tviter spejs (prostor) je prilično popularna audio-opcija i među srpskim političarima, omogućuje većem broju korisnika da slušaju razgovor koji je neko pokrenuo, ali i da se uključe ukoliko im domaćin to dozvoli. Spejs sa Desantisom izazvao je ogromno interesovanje, ali i ogromne tehničke probleme. Razgovor je kasnio jer je očito previše ljudi htelo da ga sluša, a serveri nisu mogli na to da odgovore. Tokom trajanja bilo je dodatnih gličeva. Desantis se posle hvalio da mu je gostovanje na spejsu donelo značajnu sumu donacija za kampanju, dok su njegovi politički konkurenti, najviše sledbenici Trampa, ocenili da je nastup bio potpuni promašaj, pun neprijatne tišine, posledice pomenutih tehničkih problema.

Osim novina na samom Tviteru, Ilon Mask je doneo i novinu u transparentnosti, to jest, nije se stideo da kaže kako je u više navrata podlegao pritisku lokalnih vlasti da priguši Tviter. Najnoviji primer bili su izbori u Turskoj gde je to uradio za račun Erdoganove partije. Mask ima logično objašnjenje. Tviter poštuje zakone svake zemlje u kojoj radi pa ako taj zakon ne dopušta neku vrstu komentara, on će ga primeniti. I dodaje da je tu granica, to jest da Tviter neće cenzurisati nikoga ko ne krši zakon bez obzira na pritisak vlasti. Istovremeno kaže i da na Tviteru može slobodno da se govori, ali da izrečeno neće nužno biti dostupno svuda (“freedom of speech not freedom of reach”).

Sve ovo ukazuje na krupne promene političkog uticaja društvenih medija. Sadržaji će biti znatno kontrolisani od strane država, novi formati će privlačiti birače i politički zainteresovanu publiku, svašta će moći da se kaže, ali neće više dopirati do svih. Gotovo kao kablovska televizija.

Iz istog broja

Nuspojave

Dva slučaja slučajnih istina

Teofil Pančić

TV manijak

Kosovo uživo

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu