Kolumna

Navigator

Ja, idiot

Pre nekoliko nedelja jedna kanadska firma objavila je zanimljivo istraživanje. Testirajući inteligenciju sto hiljada korisnika interneta, dobrovoljno prijavljenih na njihov sajt, došli su do zaključka da oni ispodprosečni uglavnom koriste Internet Eksplorer 6 ili 9, prosečni su na Fajerfoksu, Safariju i Hromu, dok oni malo iznad proseka koriste Operu ili Eksplorer u Hromovom (hromiranom) ramu. Najzanimljivije je to što je kompanija, naziva Aptikvant, zaključila da manje inteligentni ljudi teže donose odluku da unaprede svoj softver, tačnije interfejs. Kada se naviknu na nešto, drže se toga, iako internet napreduje, dodaju se nove opcije, mogućnosti i tome slično.

Malo se uskomešala javnost, ozbiljni mediji pozvali su odmah analitičare, krenulo instant komentarisanje, svi primetili da je sajt Aptikvanta nastao pre mesec dana što je namah bilo sumnjivo.

Posle nekoliko dana rasprave javio se i autor istraživanja, neki kanadski programer koji je odmah priznao da je cela stvar izmišljena i da je on napravio "istraživanje", besan na Internet Eksplorer jer se silan programerski znoj potroši na prilagođavanje sajtova ovom brauzeru i vrlo često rezultat izostane. Ili barem nije onakav kakav je zamišljen. Dočim je kod drugih brauzera prilagođavanje mila majka.

Tako je ova psina bila mala osveta nezadovoljnog malog čoveka velikoj kompaniji.

Ne lezi vraže, u tom interegnumu od objavljivanja vesti do njenog totalnog demantija i ja se zamislih i upustih u razmatranje materije, i sada, što bi se reklo, žao mi da bacim iako je jasno da priče nema.

Elem, poslednjih nekoliko meseci intenzivno koristim Internet Eksplorer, možda 90 odsto svih mojih (privatnih) internet aktivnosti obavljaju se na verziji devet ovog programa. Pre toga sam paralelno koristio Hrom i Fajerfoks (i dalje mi je difolt na poslu), ali sada sam ih zapustio. Razlog? Malo sam se ulenjio, tačnije, ponašam se krajnje neinteligentno. Mrzi me da podešavam brauzere, a ovde mi se već sve namestilo. Znam, treba desetak minuta da pređem na neki bolji, ali… otkud meni desetak minuta na ovu skupoću!

Eksplorer je i dalje lider u svetu internet brauzera i svaki ozbiljan sajt mora najpre njemu da se prilagodi. To posebno važi za onlajn bankarstvo i sve druge vidove trgovine. Ako se time bavite, odnosno ako to koristite, morate imati podešen eksplorer na kompjuteru. Odatle pa do neprestanog korišćenja mali je korak. Takođe, primetio sam da većina najmlađih korisnika internet poistovećuje sa Eksplorerom, tek sa nekom zrelošću, valjda tamo posle 12. godine, počinju da se interesuju za druge programe. Do tada im nastavnici u školi, pa i roditelji kod kuće, sve ono osnovno pokazuju na IE. Čak i kada je roditelj natprosečan i koristi Operu, detetu će prepustiti Eksplorer, tek da mu ne brka podešavanja. U tinejdž godinama to se menja, ali malci tada već uglavnom imaju svoje kompjutere na kojima, verujem, hara Fajerfoks. Ili Hrom. Čisto kao otpor establišmentu. Za bankarstvo im ionako ne treba internet.

Tu je negde suština ove male prevare. Ona je, naime, krajnje logična iako potpuno neutemeljena. Korišćenje brauzera nije vezano za vašu inteligenciju, ali ipak malo govori o ličnosti (o čemu sam jednom pisao).

Dakle, kada vas sledeći put Eksplorer upita želite li da ga postavite kao svoj glavni brauzer, slobodno mu odgovorite "nisam valjda budala". I nastavite da ga koristite, kao da ništa nije bilo.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu