Kolumna

TV manijak

Izborijada 2

karikatura: vladimir stankovski

Izborijada

Ovako bi izgledala predizborna po izboru TV manijaka

Iako predizborna kampanja na republičkom nivou deluje skromno, na lokalnom stvari ipak izgledaju drugačije. U najboljoj tradiciji srpskih "ijada", poput Pasuljijade, Tucijade, Kobasicijade, Slaninijade ili Kupusijade, a bogami i Mudijade, na "lokalu" traje žurka.

Model organizacije je sličan, imate šampiona, bilo da je najtvrđe jaje ili najborbeniji gusan, nekoliko izazivača i mnoštvo kibicera i navijača. Ma koliko se u "centralama" stranaka trudili da održe prividni mir, u sukobe su ušli i dojučerašnji koalicioni partneri. Ima tu preletanja, lažnog predstavljanja, sedenja na dve stolice i sve više uzavrelih emocija.

Ovako bi izgledala predizborna hronika po izboru TV manijaka.

Vrhunac prostakluka čuli smo od poznatog političara u Boru, koji je usplahireno kačio transparente SNS na ogradu jedne privatne firme. Vlasnike je vređao, naročito gospođu – preteći joj da će je gađati mobilnim, jer je ružna, a pokušao je da se predstavi kao "Marko Petrović". Bio je to glavom i bradom i novom strankom – Blagoje Spaskovski, borski politički feniks. Možda ste zaboravili da je sličnu ili još vulgarniju tiradu svojevremeno uputio tadašnjem ministru Saši Raduloviću kada je dotični pokušao da napravi ličnu kartu RTB Bora i otkrio "osinje gnjezdo" manipulacije milionima evra državnih para. Tada je ta vulgarnost zgodno došla za obračun sa Radulovićem.

Vladimir Zaharijev je akter još jedne bizarne epizode. Ovaj bivši funkcioner DSS-a sada je predao listu čiji je nosilac "To smo mi – Prirodni pokret", Bosilegrad. On se za podršku obratio i susednoj Bugarskoj, kao umiljato jagnje i dugogodišnji gradonačelnik Bosilegrada. Pre nekoliko dana je blokirao put i dočekao ministarku Zoranu Mihajlović tražeći da se poništi prodaja jedine benzinske pumpe u tom gradu. Jedno tri puta je ljubio ruku ministarke, ali ga je ona ledeno sasekla – njegov poznati šarm je zatajio. Ako se sećate, ovaj bosilegradski bonvivan se proslavio svojim neopisivim, spontanim i potpuno prirodnim igranjem kola na svadbama. Otud valjda ime Prirodnom pokretu!

Gvozdeni puk, grupa građana u Kuršumliji, nastao je od rezervista iz 1999. Oni se trude da država plati zaostale ratne dnevnice, a danas su se angažovali na lokalu. Njihov revolucionarni imidž je originalan, kompletno članstvo je u maskirnim uniformama. Nekada su bili u koaliciji sa G17, ili URS-om, a sada će pokušati da se vrate na velika vrata – samo maskirno!

Blok predizbornih aktivnosti pokazao je bliskost sa rijaliti programima. Za sada su dve zvezde rijalitija aktivnije pokušale da se politički angažuju, ali avaj, obe blistave karijere su zapele na početku.

Prvi slučaj je neobično posredovanje pevačice Maje Nikolić u navodnoj kupovini potpisa. Koliko sam uspeo da razumem, transakcija je izgledala ovako: Jedinstvena Ruska stranka je posredstvom Maje Nikolić uspostavila vezu sa Republikanskom strankom. Maja se već pojavila na predizbornim bilbordima republikanaca. Prema postojećim navodima, Jedinstvena Ruska stranka je platila 4500 evra za potpise koje je kupila od Republikanske, ali je roba bila falš. Potpisi su kako je RIK utvrdio –falsifikovani. Fenomenalna je i reakcija Maje Nikolić – odma’ je tražila da je metnu na poligraf! Samo pošteno.

Druga rijaliti zvezda je Hasan Dudić – kandidat koalicije Romska partija i Bunjevci građani Srbije. Kod Hasana je zapelo oko ličnih dokumenata i potvrde o biračkom pravu. E, kad neće, onda stvarno neće.

Ponekad se lokalni i republički nivo predizbornih aktivnosti dodirnu i onda kresne varnica. Na konvenciji SPS-a i JS-a u Areni, grupa aktivista SPS-a iz Surdulice u pratnji trubača skandirala je "Vučiću pederu!". OK, posle su prešli na Mitra Mirića – ono njegovo, Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine! Ipak, ima neko jači pa se Ivica sutradan izvinjavao Vučiću.

Slična napetost se osećala i u Vranju, tačnije u selu Ristovac.

Tamo se navodno, funkcioner SNS-a Goran Đorđević kolima zaleteo na Petra Petrovića koji je preleteo u SPS. Selo Ristovac bilo je poprište sukoba, tačnije seoski pijac gde je Petrović pošao da pazari "neki zeleniš". Đorđević, naravno demantuje optužbe, nije tražio poligraf, ali je tražio da ga osude na smrt streljanjem ili vešanjem nasred Vranja ako laže. I to je predizborno obećanje, doduše veoma široko shvaćeno.

Izborijada će po svoj prilici potrajati do izbora, ali će imati i svoj dodatak kada se budu stvarale koalicije na lokalnom nivou, a iskustvo nas uči da su tada sve kombinacije moguće. Najbolje je ipak – udrobljeno.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu