Kolumna

TV manijak

Ivice, napusti kuću velikog brata

Zaista cenim napore kolega, ali sam tokom godina praćenja medija na ovim prostorima naučio jednu stvar. Do snimaka kao što je snimak Ivice Dačića s Mišom Bananom nikada nijedan novinar-istraživač nije došao ukoliko neka od Direkcija ili Službi nije odlučila da ih vi dobijete. Ekskluzivnost ove vrste ima svoju cenu, koja nije novac

Veliki brat je u Srbiji toliko veliki da su mu male dve televizije!

U medije su putem sajta KRIK.rs dospeli snimci sastanaka Ivice Dačića sa famoznim Mišom Bananom (aka Mišom Amerikom). Radi se o tajno napravljenim video-snimcima bez tona iz 2008. i 2009. U beogradskim poslastičarnicama i restoranima. Tona nema – zlobnici kažu, zasad – a osim Dačića, sa Bananom su snimljeni njegovi bliski saradnici. Ova premijera je neverovatna jer je medijski izvedena po svim pravilima rijaliti žanra.

Počnimo od autora.

Pretpostavljam, kao i ostali gledaoci, da je video snimila neka državna služba. Policija, BIA, VBA ili neka druga koja je super-tajna pa ni ne znamo za nju.

Ovde je prva sličnost sa rijalitijima, jer iz šou-programa stoje organizacije bez identiteta koje se zovu – Produkcija, Zadruga ili Veliki brat. Ove svevideće oči sve znaju, nikada se ne predstavljaju, Službe i Direkcije su uvek u pravu i samo ponekad se mutiranim glasom obraćaju gledaocima i takmičarima.

Sledi kanal prenosa.

Sajt Krik.rs očigledno čine mladi profesionalci u potrazi za Istinom. Zaista cenim napore kolega, ali sam tokom godina praćenja medija na ovim prostorima naučio jednu stvar. Do ovakvih snimaka nikada nijedan novinar-istraživač nije došao ukoliko neka od Direkcija ili Službi nije odlučila da ih vi dobijete. Ekskluzivnost ove vrste ima svoju cenu, koja nije novac. Zato bih sa tim đavolom tikve sadio baš u najvećoj nuždi. U političkim prepucavanjima, kolateralna šteta najčešće su upravo – novinari, čija dobra namera ili želja za informisanjem javnosti bude zloupotrebljena. Zato u celoj priči oko Krika, jedinu brigu imam prema kolegama.


Akteri

Takmičari/farmeri/ukućani su snimljeni u prijateljskom razgovoru ili ćaskanju. Za prosečne TV gledaoce, ovo više liči na Paparazzo poteru, gde kamere prate cvrcnute estradne zvezde u švaleraciji ili dok krše saobraćajne propise. Ako su snimci napravljeni pre sedam godina, neko bi sa usana pročitao sve što je rečeno, a često su "kamermani" sedeli za stolom pored pa su mogli i da čuju razgovor.

Osim famozne kese sa tompusima, misteriozne koverte/fascikle ili supertajnog blekberi telefona (koji baš nisam razaznao na snimku), niko nije razmenjivao pare, drogu ili oružje. Dakle, sa stanovišta dramaturgije – dosadno.


Objava

Kada u Srbiji želite da otkrijete aktere neke medijske frke, obratite pažnju na kojim medijima se frka dešava. Tako Šešelj vaskrsava na Happyju, u Parovima, a Ivicu Dačića je Veliki brat najžešće napao sa TV B92. RTS je, za divno čudo, ostao javni servis bez ovog političkog rijaliti programa. Ovde nije bilo koincidencije, ali slučaj je samo doslikao slikovite detalje. Pred udarne vesti u 20h na B92, gledali smo prenos iz Kuće VB, gde romska familija Vasić iz tajnosti upravlja VB hotelom.

Špica Vesti tako nije bila ništa drugo do kvantni skok iz jedne sfere rijalitija u dimenziju srpskog političkog života. Ivica Dačić se tako u 30 minuta našao u Dnevniku RTS-a i u Vestima B92, ponovivši isto objašnjenje koje slušamo već sedam godina. Stari snimci, staro objašnjenje: jedina razlika su političke okolnosti. Tada je bio ministar u resoru policije, danas u spoljnim poslovima. Ah, da, tada je bio partner Tadiću, a danas Vučiću. Možda se tu krije koren njegovog aktuelnog problema.


Dramaturgija

"Ivice, izbačen si, napusti kuću Velikog brata" – kao da sam čuo ovu frazu. U Vestima je sedeo u ispovedaonici, dok ga je koleginica novinarka isledničkim glasom iznova pitala: "A šta je bilo u kesi?" To je za mene lično bio ključni dokaz saradnje, jer je do kraja emisije Ivica priznao da je dobio tompuse! Opa, bato.

Samo nekoliko minuta pre Ivice, na B92 je jedan od ukućana u ispovedaonici objašnjavao kako je i da li je imao sex sa jednom od ukućanki. Veseli Bosanac, po zanimanju menadžer solarijuma (morao sam ovo da dodam), nije mogao da se seti imena svoje partnerke, jbg popilo se. Na istu foru Veliki brat cima Dačića.


Nagrada

Paralela između ove sezone i prve koja je emitovana na B92 pre mnogo godina ipak postoji. Ideja emitovanja ovog popularnog šou-programa bila je da posluži kao pogonsko gorivo za podizanje gledanosti i tako skrene pažnju na važne projekte B92. Zaista, posle prenosa iz kuće ili izbacivanja, građani su na programu imali serijal "Insajder". Tada se tačno znalo gde prestaje VB, a gde počinje Brankičina emisija. Danas imam utisak da tog prelaza više nema i da je ceo program deo jedinstvenog rijalitija. Ivica će se vratiti među ukućane i političare, ako uopšte bude i odlazio, navučeni gledaoci će da pogledaju šta rade Parovi ili Farmeri – dok će iz medija sve trajnije biti izjureno profesionalno novinarstvo. Za to vreme u Beogradu se sudi pripadnicima upravo te Službe za učestvovanje u atentatima na Vuka Draškovića u Budvi i Slavka Ćuruvije u Beogradu. Za Budvu su već oslobođeni. Veliki brat očigledno brine o svojim ljudima.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu