Kolumna

Navigator

Godina za spavanje

Svoju prognozu IT industrije u 2013. počeću hrabro: ako biste ovu godinu prespavali i probudili se odmah u 2014, ne biste mnogo propustili

Kako stvari stoje, ovo neće biti godina velikih događaja. To najavljuje ovonedeljni CES u Las Vegasu, najveći svetski sajam uređaja koje koristi običan svet. Ove godine, po prvi put se na sajmu nisu pojavili Majkrosoft i Epl iako su prošle godine izbacili nove proizvode na tržište pa bi (valjda) imali šta da promovišu. Međutim, ni ajfon pet ni vindouz osam nisu okrenuli svet naopačke, kao što je to znalo da bude u prošlosti, niti njihovi konkurenti Gugl i Samsung pokazuju neke revolucionarne ambicije.

S druge strane, u svetu bi ovo mogla da bude dobra godina za IT industriju. Procene su da će nakon izvesne stabilizacije evra i američkih izbora svet imati nešto povoljniju ekonomsku situaciju, što podrazumeva i obnovu tehnologije, odnosno nove porudžbine. Ali, neće se svi radovati. Recimo, laptopima se predviđa tmurnija budućnost jer njihove funkcije masovno preuzimaju tableti, koji su jeftiniji a uz to više odgovaraju prosečnom korisniku. Bolje će proći proizvođači servera i serverskog softvera jer se sve seli u oblake (klaud).

Ako vam je do posla u IT industriji, pod hitno se bacite na učenje o velikim bazama podataka, najveća potražnja je za inženjerima i operatorima koji njima umeju da upravljaju. U to se uklapa i sve veća potražnja pametnih telefona i servisa koje oni podržavaju (ili je pak obrnuto) a koji se takođe oslanjaju na baze podataka, bilo da iz njih crpe ili u njih šalju informacije.

Drugi perspektivan posao je povezivanje mašina internetom, kako bi mogle u određenoj meri same da komuniciraju, odnosno internet stvari (internet of things). Za većinu nas bi to značilo da kućnim uređajima možemo da upravljamo mobilnim telefonom i na taj način proveravamo da li smo isključili ringlu ili uključili bojler, klimu ili nešto treće. Velika stvar su i auto-senzori pomoću kojih bi vaš automobil uskoro mogao bezbedno da se kreće, bez obzira da li neko drži volan, što bi moglo da bude izuzetno zgodno oko praznika kada vozači malo popiju. Razvoj "mreže mašina" je proces, nemojte očekivati da ćete na kraju ove godine daljinskim paliti peglu.

Sve su ovo, naravno, svetski trendovi, dok za Srbiju prognoziram malo tamniju sliku. Kriza, čiji kraj se u svetu nazire, u Srbiji je u punom zamahu, nema velikih investicija u najavi, a to automatski znači i manja ulaganja u IT industriju. Malo ko će se ove godine odlučivati za krupnije zahvate u tom delu, a kompjuterska oprema kojoj ističe vek ostaće u upotrebi barem još 12 meseci. Tačnije, kompanije će se odlučivati na kupovinu samo kada je to neizbežno. Internet advertajzing će rasti sporije od potreba, što će za posledicu imati dodatno usporavanje celokupne internet scene u Srbiji, pre svega prelazak medija sa papira na internet ili "održivo" korišćenje društvenih mreža u komercijalne svrhe.

Kad bih ovaj tekst morao da smestim u jedan tvit, rekao bih da je IT svet danas u poziciji u kojoj je bila rok muzika pred pojavu panka.

Iz istog broja

Nuspojave

Šta govori gromoglasna ćutnja

Teofil Pančić

Moj muški život

Kocka

Miloš Vasić

Lisica i ždral

Zakasnela dobrodošlica

Ljubomir Živkov

Zoom

Prvi glas Srbije

Dragoljub Žarković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu