Kolumna

Navigator

Gde sam bio, šta sam radio

Gde sam bio, šta sam radio 1

Neću vas pitati da li "vilfujete", jer sam siguran da to radite, pod uslovom da uopšte koristite internet. Uostalom, nemate razloga da se stidite jer svakodnevno vilfuje dve trećine korisnika interneta, pokazalo je jedno istraživanje. U vilfovanju prednjače muškarci, naročito ako su Škoti. Ama, šta je to (dođavola) vilfovanje?

Vilfovanje, odnosno wilfing je novonastali pojam za krstarenje internetom bez nekog posebnog povoda, lunjanje takoreći. To je skraćenica od "What was I Looking For", to jest "šta sam ono tražio". Za razliku od surfovanja koje predstavlja svako pregledanje internet sajtova, vilfovanjem se smatra kliktanje na linkove koji vam privuku pažnju i koji vas potom odvedu kojekude, potpuno nevezano za ono što ste nameravali da radite. Čista danguba, dakle. Vilfovanje ima i jednu potkategoriju, a to je posećivanje šoping sajtova u radno vreme, što može da se oduži, dok vaš šef živi u zabludi da vredno radite zagledani u ekran. Internet stručnjaci još su neodlučni da li da u vilfovanje uključe i četovanje sa posla, naravno, u zavisnosti od toga koliko vremena provedete u toj aktivnosti

Nije lako odoleti vilfovanju, kažu eksperti, navodeći da to, ipak, uspeva starijim osobama (što stariji čovek, manje mu je do lunjanja po internetu, pokazuje istraživanje napravljeno u Britaniji). Muškarci češće vilfuju budući da su skloni da posećuju porno sajtove, čim im odnekud iskoči reklama za iste (a iskače stalno!). Žene su sklonije šopingu, a ni tu izazova ne fali.

U Srbiji se vilfovanejm može smatrati nekontrolisana potreba da čitate blogove (i sve komentare, naravno), da primate i širite zanimljive internet lance, porukice, video i audio fajlove "koje moraš da vidiš!", kao i enormno bivanje na Jutjubu. Svi današnji sajtovi pravljeni su po ukusu vilfera, šta god da potražite na mreži nudi vam se usput još najmanje pet alternativa sve zanimljivija jedna od druge. Na kraju stvarno niste načisto od čega ste ono krenuli, jedino je sigurno da ste "ubili" jedno dva-tri sata radnog vremena dok si rekao "vilf".

Međutim, interesantno je da vilfovanje nije naišlo na raširene ruke na engleskoj Vikipediji. Wilfing je kao izraz prvi put u medijima upotrebljen početkom aprila i odmah je dobio odrednicu na en.wikipedia.org. Razvila se debata među vikipedistima i donesena je odluka da se pojam izbriše jer većina smatra da su reč izmislili novinari, tj. da niko živ sebe nije smatrao vilferom čak iako je za to ispunjavao sve uslove. Za sada se ovaj pojam nalazi na Vikipedijinoj listi za brisanje, a o daljoj sudbini odlučivaće sam život, odnosno vilferi. Naravno, ako ih bazanje po internetu dovede do Vikipedije.

Iz istog broja

Nuspojave

Rizu imaš, ličnu kartu nemaš

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu