Kolumna

Navigator

Formular, vaš prijatelj

Formular, vaš prijatelj 1

Malo nakon pojave interneta u Srbiji, pre nekih desetak godina dakle, krenula je i priča da bi ovaj medij mogao da posluži za komunikaciju s državom, tačnije za brže obavljanje administrativnih poslova. Nije prošlo ni 12 godina, a mi smo u tome odmakli koliko i u plaćanju preko interneta, što će reći da smo otprilike tamo gde smo i bili.

Najviše mi se sviđaju "kreativna" rešenja gde se građanima nudi da izvade dokumenta putem interneta, ali tako što svoj zahtev šalju i-mejlom ili popunjavanjem formulara na sajtu, da bi im izvod bio poslat poštom ili ga dostavlja kurir. Ovo predstavlja "premošćavanje" sistema, nikako njegovo unapređenje, jer je građanin mirne duše dokument mogao da naruči i telefonom, internet je tu samo opcija i zapravo ne donosi ništa novo.

Ova situacija motivisala je Centar za razvoj interneta da razvije sajt www.formular.rs. Dve ideje vode ovaj projekat: jedna je da građani razmene informacije o tome šta je sve potrebno da bi obavili neki administrativni posao, druga je da se na osnovu tih informacija utvrde besmisleni administrativni koraci i da se za njih nađu logična rešenja.

Formular je napravljen wiki tehnologijom, što znači da se koristi identično kao i wikipedija, a tako i izgleda, što će za neke korisnike biti vrlina, za neke mana. U trenutku nastanka ovog članka na sajtu se nalazi nešto manje od 200 unosa, odnosno toliko saveta za rešavanje birokratskih pitanja, od vađenja izvoda u opštini i sup-u, do potrebnih papira za vađenje vize u konzulatima.

Posebno zanimljiv deo je nagradna igra Urgencija. Ideja je jednostavna, ko do 15. januara napravi najviše kvalitetnih unosa, dobija kao nagradu flašu viskija, čokoladu ili kafu, sve po proceni neimenovanog žirija (potpuno u skladu sa temom i nazivom akcije).

Ono što je u projektu dobro jeste što je unos podataka sistematizovan, sajt vas "opominje" šta sve treba da mu prijavite što garantuje dovoljan broj podataka. Na blogovima i forumima često se dešava da autor ne unese sve korake, bilo zbog toga što ga je neka birokratska prepreka mimoišla ili je jednostavno zaboravio. Najveća prednost wiki sistema je što se unosi dopunjuju sa mnogo strana, te je za očekivati da ćemo na svaki problem na kraju biti upozoreni.

Ujedno, sličnost sa wikipedijom je i mana sajta. Nisu svi korisnici interneta "na ti" sa ovim načinom unošenja podataka, niti im je naročito jednostavno da se na sajtu snađu (wikipedia je, ipak, zajednica, što znači da je zahtevnija od klasičnog internet portala koji se prilagođava korisnicima).

Teoretski, projekat formular.rs gubiće na značaju kako se situacija u administraciji bude popravljala i kako se sve više poslova bude selilo na internet. U praktičnom smislu, u Srbiji mu je zagarantovan dug i uspešan život.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Radosti i muke dugovečnosti

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Trideset i prvi

Teofil Pančić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu