Kolumna

Trupni portret

Fontana na antifriz 2

foto: dragan todorović

Fontana na antifriz

U Boru nude 2500 dinara za glas, stranačke prostorije po unutrašnjosti se pune domaćom robom za kupovinu glasova, javljaju da Šešelj kandiduje Šešelj ženu, Toma Vučić Nikolić imaju Ujedinitelja, a gospodin Palma kaže, Bog, pa Ivica...

Dakle, gospodin Tadić je našao vremena da razmisli i o Tome, i Skratio mandat. Može To kako ko hoće da zove, tek, gospodin Tadić je rekao da je odluku o skraćenju doneo jer je odgovoran čovek, te da se za predsednika Srbije kandiduje sa puno optimizma, zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji, i svega što je urađeno. Glede pitanja, tko je u Njega i Partije kandidat za premijera, gospodin Tadić izvoleo reći da ima na umu Žensko, puta dva, koje još nije pominjano u javnosti.

Odma’ da se kaže, niko bio iznenađen, ponajmanje partije koje su se odma’ pridružile sa svoji kandidati. Ajde na blic, može i na tanjug, pređemo temu: prvo da se kaže da drugarica gospođa predsednica Slavica sad zadužena za Sve, pa i za taj "Kobac". Onda se kaže da Država dala garancije za Šešelja, da to nema veze sa izborima, mada se zna kome to može, kad Vojvoda dojde ‘vamo, bude Veliki, a kome Crni petak. Ima i da je dete, koje u Požarevcu izujed’o pas, i to Srpski odbrambeni pas, u dobrom stanju. Da je Đoković u glasanju za Najuticajniju ličnost planete na 13. mestu, ispred Obame, što je u redu, a iza Putina, što je opet u redu.

Još ima da muftija Zukorlić duguje 12 miliona dinara za struju, da je piletina pojevtinila 15 dinara, da su jaja jevtinija celi’ 20 posto, da se Živkov Ljuba, to nema veze sa blic tanjug, javno izvinio Đorđu Vukadinoviću. Ali ajde bliže temi, potpisan ugovor o kreditu Azerbejdžana za autoput Ljig–Čačak, ili će biti Požega, Dojučerašnji predsednik izjavio da će radovi početi za nekoliko dana… Ajde još bliže temi, Šešelj za predsednika Srbije kandidov’o Šešelj ženu, onaj SRS Martinović, koji pre toga slovio za kandidata, rek’o da je lično on predložio Šešelj ženu, Čeda kovertir’o ostavku, ako bude izabran za šefa države, na mesto predsednika Stranke, Dinkić kandidov’o nestranačkog patriotu i patologa Stankovića, Toma Vučić Nikolić nude, množina, poštenu i uspešnu Srbiju, vele, opet množina, da imaju Ujedinitelja koji je potreban Srbiji… Kandidaturu najavio muftija Zukorlić, jerbo je, kako rek’o, Srbija na ivici propasti, a on ima autentičan program spasa…

Ima i da, po Birou za društvena istraživanja, mediji u kampanji mnogo hvale političare. Zato evo malo šta DT javlja. Onaj URS Jovanović, što ka’no Izvršni direktor Direkcije za izgradnju Niša svečano otvorio most od 7 metara, i koji rek’o da to unjega replika na Most na Adi, nije bio tačan, zaboravio da rekne da most napravljen ispred kuće unjega tasta. Kad sam već kod URS, prošle nedelje bio u Boru, na tu tribinu O izbornu ponudu, kad bio, pit’o, kakvi su URS rezultati, tu gde dinkićevci drže vlast dve godine dana, glede Dinkić akcije Stop stranačkom zapošljavanju? Saznadem da u Bor otvoren zoološki vrt, da dobili nekoliko kružnih tokova, i fontanu koja je radila i na minus 20, jerbo je u nju sipano nekoliko tona antifriza. Glede Akcije, ništa obećana stručnost ispred politike, sve suprotno, pos’o se dobijao, i dobija, samo stranačkim vezama, mitom i korupcijom. I u takvom Boru stranke, i one od kojih se to ne očekuje, nude za glas 2500 dinara. Stranačke prostorije, mahom svih partijskih odbora po Srbiji, pune se domaćom garderobom i paketima sa domaćim životnim namirnicama, koji čekaju da u finišu kampanje budu razmenjeni za glasove.

Tako ja stigo’ do druga gospodina ministra i predsedničkog kandidata Dačića, koji prvi pred’o kandidaturu, i prvi – pa kako ko razume, može i da je on to Žensko gospodina Tadića – rek’o: Mandatar će biti onaj ko mene podrži u drugom krugu! Zašto baš do njega stigoh ja, zbog zato što je drug gospodin ministar Prvi potpredsednik i Zamenik predsednika Vlade Dačić Ivica, kao predsednički kandidat, i inače, tako koaliciono rasan, višežanrovski i na kvadrat, kao sami ovaj tekst. Ili, jednostavno, zbog zato što sudbina je tako htela.

Dakle, dogodilo se da je Dačić Ivica svoje takoreći prvo predstavljanje, kao kandidata za predsednika Srbije, im’o u Valjevu slavnom. Hala sportova, ispred saobraćajna policija, vatrogasna kola, autobusi iz kojih se istovaruje narod iz okolnih mesta, veliki i nov bilbord "Rešenje za Valjevo". I unutra spremno, narod ulazi, napred velika i crvena bina, sa stepenište, providnu govornicu, veliki videobim, veliku i crvenu mušemu na kojoj piše Jasno Čvrsto Odlučno, potpis Dačić. Onima što pristižu mega studenti podeliše crvene balone, SPS i svečane zastave, u špalir, po sredini, stade mlado muškinje, vele mega studenti mega fakulteta, na binu, u crvene Odlučno Dačić majice izađe mega mlado ženskinje i mega mlado muškinje.

Onom špaliru komandovaše, na desno ravnajs’, pustiše muziku, sve se diže, digoše se zastave, kroz špalir stupiše Dačić, Palma, Sin Krkobabić, toga jošte. Sa bine se javi jedan što SPS Rešenje za Valjevo, ranije spiker na partijskom radiju, već poslanik, mega magistar, Dačić je uspešan, hrabar, najsposobniji… Za onu govornicu stade i Palma, ako pobede, i u Valjevu će svako novorođeno dete dobiti 1200 evra u kešu, a ko ima ideju za porodični biznis između tri i sedam hiljada ti evra u kešu i bespovratno. Najveće poverenje imaju Crkva i MUP, znači, Bog, pa Ivica.

Onda se desio i Ivica, podašišan i raskopčan, koji sve rek’o k’o odlučna udavača, plus kaz’o, Ja sam jedini socijalistički kandidat za predsednika Srbije. Svi se dali u aplauze i to mahanje sa zastave. A za kraj, za kraj bio takoreći vatromet na bini i taj "Marš na Drinu". A napolju, napolju bilo mnogo ti crni državni audija, škoda i mercedesa, sa i bez rotaciju. Šta da reknem ja, neka bude, Živeo antifriz!

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu