Kolumna

Navigator

Etičko čišćenje

U stara dobra vremena bilo je dana koji su donosili loše vesti. U modernom vremenu loša vest od pre tri godine i dalje vas svakodnevno proganja čak i kada više nije aktuelna, pod uslovom da se pojavi pri vrhu rezultata pretraživanja interneta kada ukucate svoje ime ili ime svoje firme.

Rekli ste ili uradili nešto veoma glupo ili vas je neki nezadovoljni klijent optužio za ko zna šta već i sve je to stiglo na internet. Mogu li se takvi gresi okajati? Ili će svako ko poželi da sazna nešto više o vama najpre čuti ono najgore? A najnoviji podaci govore da više od polovine poslodavaca koristi internet da se malo raspitaju o kandidatima za posao.

Neki ljudi zaključili su ne samo da rešenje postoji već i da bi se oko toga mogao napraviti čitav biznis koji je u međuvremenu dobio ime guglvošing (googlewashing ili gugl čišćenje).

Ovaj pojam nastao je slučajno, pre tri godine, kada je jedan inženjer iz Gugla otkrio da njegov tekst na internetu pada na listi pretraživanja iz neobičnih razloga. Naime, pojavili su se tekstovi koji ga citiraju (prepisuju) i koji su nekim čudom dobijali bolji tretman. Utvrđeno je da su autori tih tekstova provalili algoritam po kojem Gugl rangira pretraživanje što im je omogućilo prevaru, odnosno bolji status kod rezultata pretraživanja, a što se na kraju procesa pretvara u više novca od reklama. Nakon toga je algoritam doteran, ali su štimovanja rezultata i dalje moguća.

Tri sajta se posebno ističu u ovom poslu, ali svoje usluge nude samo onima čija je reputacija nepravedno ugrožena starim vestima ili klevetama. To su www.reputationdefender.com, www.defendmyname.com i www.reputationhawk.com. Cena njihove usluge kreće se od deset dolara mesečno za vođenje računa da se među prvih deset rezultata pretrage nađe samo ono što vas predstavlja u dobrom svetlu, pa do trideset hiljada dolara kada je potrebno očistiti naročito veliku štetu.

Ono što se jednom nađe na Guglu nemoguće je obrisati, između ostalog i zbog toga što ga preuzimaju i drugi pretraživači. Ali, loše vesti moguće je "sahraniti" i to je ono što ovi sajtovi rade. Oni kreiraju sadržaje koji lošu vest potiskuju niže na listi, a poznato je da retko koji korisnik prilikom pretraživanja ode dalje od treće strane sa ponuđenim rezultatima.

Posebno atraktivna usluga u poslednje vreme je zaštita od anonimnih optužbi, posebno od blogova, što je postala prava pošast na internetu. Blogovi su često primer neodgovornog govora gde svako može o svakome da napiše šta god mu padne na pamet, dok istovremeno blog sajtovi čine sve da sadržaje blogova što bolje promovišu. Slično je i sa profilima na sajtovima za druženje (Facebook, Myspace), koji vam mogu zagorčati život ako ih nepažljivo koristite jer će vas "prijatelji" povezati sa mnogim stvarima sa kojima se zapravo ne slažete. Pokazalo se da ti sajtovi vaš profil čuvaju i nakon što ga izbrištete (isto je i sa mejlovima na internetu). Jedino što nam preostaje jeste da nađemo nekog ko će za manje ili veće pare sve to da gurne pod debeo tepih.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Noć dugih jezika

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Palma protiv plavuša

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu