Kolumna

Navigator

Dva dolara, druže

Ne znam šta će biti za pet godina, ali današnji internet je definitivno u znaku videa. Ono što nije stiglo do Youtubea nije se ni dogodilo (kako su nekada govorili za televiziju), a i sve svetske tv-kuće pokušavaju da se "nanovo rode" na internetu. Ima nekoliko zanimljivih projekata u tom pravcu, a najnoviji je BBC-jev iPlayer. Ovaj softver vam omogućava da gledate BBC-jeve programe na internetu i da ih na svom disku čuvate do 30 dana. Nakon toga možete da ih kupite ili se brišu. E, upravo tu, odnosno oko novca od prodaje videa na internetu poslednjih dana se ozbiljno zakuvalo.

Nogu je povukla američka TV mreža NBC objavivši da se njihovi programi ubuduće neće nuditi na najvećem svetskom sajtu za prodaju audija i videa, iTunesu (vlasništvo kompanije Epl). Posle višemesečnih pregovora, kažu, nisu uspeli da pronađu zajednički jezik. NBC je tražio povećanje cene po kojoj se na internetu nude epizode njihovih popularnih serija (ER, Law & Order itd.). Epl ima jedinstvenu cenu od 1,99 dolara za svaki video koji se skida sa njihovog sajta, a NBC je tražio da se u njihovom slučaju, kod određenih programa, cena poveća za dva do tri dolara. Nisu se dogovorili i menadžeri NBC-ja poručili su da za koji mesec prelaze kod drugih. Iz Epla su dodali da što se njih tiče, mogu vala da se skinu sa iTunes-a odmah, toliki je bio stepen međusobnog nezadovoljstva.

Smesta je ova tema dospela u žižu interesovanja svetskih medija i u narednim danima smo saznali da NBC na tim drugim servisima (Amazon Unbox na primer) dobija tih istih 1,99 dolara i ni cent više. Epl je, opet, najavio novu politiku cena po kojoj će se ubuduće za video-daunloud plaćati samo 99 centi, baš koliko košta i svaki muzički singl na iTunesu. Proizvođačima videa poručili su da će im to doneti više profita zbog drugačije raspodele troškova unutar te niže cene.

Što bi sve zvučalo više nego dobro da Epl poslednjih dana ne pokazuje veliku nesigurnost kada su cene njihovih proizvoda u pitanju. Tako su, recimo, doneli odluku da spuste cenu iPhoneu za čitavih dvesta dolara (sa šesto na četiristo), a da onima koji su ga kupili po višoj ceni u poslednja dva meseca ponude vaučere za kupovinu Eplovih proizvoda ili muzike sa iTunesa.

Bitka oko cene epizode neke serije skinute sa interneta odlučujuća je za budućnost komercijalne televizije. Za razliku od programa koji se emituje, epizode kupljene na internetu ne sadrže reklame, sav prihod stiže od krajnjeg kupca tj. gledaoca. Ozbiljni stručnjaci predviđaju da će u razvijenom svetu, uskoro, spuštanje videa sa interneta biti najrasprostranjeniji način gledanja televizije kod imućnijih slojeva društva. To bi moglo dramatično da promeni celu industriju, jer bi u tom slučaju samo sirotinja gledala emitovani program, što bi imalo uticaja i na TV reklame. Ali, to je samo jedno predviđanje, kakvih je u prošlosti bilo mnogo i uglavnom se nisu ostvarila. Uglavnom.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu