Pregled nedelje

Društvo na ispitu: Jovanjica, ogledalo vlasti 2

Čovek koji je smenio inspektore koji su otkrili Jovanjicu: Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

8. 9. 2023. / 6.41

Društvo na ispitu: Jovanjica, ogledalo vlasti

Zašto je davljenje u mraku predmeta Jovanjica od ključnog značaja za režim? Koliko je tu sam Predrag Koluvija zaista važan? I zbog čega su ugroženi životi inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića

Mada spregu organiziranog kriminala i dijela vlasti nije moguće podcijeniti, u slučaju Jovanjice radi se o nečem drugom, mnogo krupnijem. A to je činjenica da je ona sistemski ugrađena u režim.

Pod jedan – sudsko rasvjetljavanje uloge Službi u zaštiti poslovanja plantaže vutre prijeti otvaranjem ormara sa kosturima. Desi li se to, narod bi svašta mogao saznati. Konkretno: kakva je stvarna priroda odnosa mafije i Službi; tko su im sve donatori i što dobivaju zauzvrat; kome osiguravaju povlaštene poslove i zaštitu od zakona, a koga prate i prisluškuju; kako se i na koji način ukida razlika između zaštite vladajuće partije i države, te još mnogo toga. Ne treba biti  jako pametan, pa znati da vlast ovo ni po koju cijenu ne smije dopustiti.

Pod dva – Jovanjica ugrožava kredibilitet Aleksandra Vučića. Sam Koluvija nije od značaja za predsjednika Srbije. Problem su mu njegovi najbliži suradnici kojima povjerava ministarstva sile – Bata Gašić, Aleksandar Vulin i drugi. Da li itko ozbiljan vjeruje da nisu ništa znali o prirodi odnosa svojih podređenih i Koluvije? Kako tu stvari stoje, najbolje potvrđuje sistemska sabotaža predmeta Jovanjica II. Jer ako Vučić nije u stanju zaštititi ove svoje silovike – koga jeste? Pusti li ih niz vodu, sam bi demontirao sistem na kojem počiva njegov kult ličnosti. Baš ovo su mu Službe i poručile ubacivanjem brata Andreja u slučaj/aferu Jovanjica.

Najvažnije je pod tri. Vlast ne bira načine da slomi, kriminalizira i dehumanizira inspektore Milenkovića i Mitića. U suprotnom, mogli bi se i drugi policajci pozabaviti visokom korupcijom i kriminalom pod političkom zaštitom; mogli bi tužioci zaista pokrenuti slučajeve protiv kaste nedodirljivih, ali zato naprasno obogaćenih; moglo bi pravosuđu svanuti da je nezavisna grana vlasti. I kako onda da silovici, kumovi, ortaci i klanovi dopuste Milenkoviću i Mitiću da sve navedeno pokrenu?

Jovanjica je kristalno čista slika aktualnog režima u ogledalu. Javnost ju je vidjela zahvaljujući poštenju, hrabrosti i istrajnosti inspektora Milenkovića i Mitića. Sada je na istom ispitu čitavo društvo. Svi mi zajedno i svako pojedinačno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu