Analiza

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze 2

Izraelski oklopni transporter duž granice sa Gazom

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

30. 10. 2023. / 10.03

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze

Nakon najintenzivnijih vazdušnih napada na Pojas Gaze od 7. oktobra izraelske tenkovske jedinice praćene pešadijom napreduju sve dublje u palestinsku teritoriju. Broj palestinskih žrtava premašio je 8.000. U Gazi vlada humanitarna katastrofa, građanski poredak se pod izraelskim bombama raspao

"Prelazimo na drugu fazu rata protiv Hamasa“, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu. Šta to znači, videlo se proteklih dana: pravi oganj se sa neba sručio na Pojas Gaze, gađano je na stotine ciljeva označenih, kako tvrdi izraelska vojna komanda, kao uporišta i komandni centri militantnog Hamasa. Izraelci tvrde da su ubili desetine terorista Hamasa.

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze 3
Tel Aviv: Zid sa fotogrfijama kidnapovanih Izraelaca / Foto: AP Photo/Petros GiannakourisFoto: AP Photo/Petros Giannakouris

U najgušće naseljenom području na svetu, međutim, gotovo svaki projektil podrazumeva civilne žrtve. Ministarstvo zdravlja Gaze tvrdi da ih sada ima preko 8.000. Samo u 24 sata, od nedelje ujutru do jutra u ponedeljak, izraelska vojka je iz vazduha i sa kopna ispalila oko 450 projektila.

Očigledno je da vojna akcija Izraela dobija na ubrzanju.

Slike pakla

Slike pakla u koji se pretvorila Gaza, ubijene dece i dece koja ranjena u nehumanim uslovima leže u prenatrpanim bolnicama, bol ljudi koji su ostali bez članova porodice, razrušene stambene četvrti, izveštaji o gladi i žeđi, o ljudima koji iz očaja piju slanu vodu, zaraznim bolestima koje se šire, upadu gladnih u magacine sa humanitrnom pomoći, demonstracije podrške Palestincima širom sveta povećavaju međunarodni pritisak na Izrael da pristane na prekid vatre da bi se pružila preko potrebna humanitarna pomoć civilnom stanovništvu.

Ujedinjene nacije upozoravaju na "urušavnje građanskog poretka u Gazi“, Generalni sekretar Antonio Gutereš sve oštrije kritikuje Izrael da ne čini ništa da se ublaži humanitarna katastrofa, niti da se smanji broj civilnih žrtava. Tel Aviv je na to burno reagovao.

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze 4
Posledice vazdušnih udara: Grad Gaza / Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Jednako burna je bila reakcija na posetu delegacije Hamasa Moskvi, mada je, zvanično, samo bilo reči o tome da se na slobodu puste taoci koji pored izraelskog imaju i rusko državljanstvo. Većina zapadnih zemalja je Hamas stavila na listu terorističkih organizacija, pa direktnih pregovora nema, već samo posredstvom Katara.

Predsednik SAD Džo Bajden ponovio je da Izrael ima pravo da se brani, ali je i on rekao da mora da povede više računa o civilnim žrtvama. Amerika ulazi polako u izbornu godinu, a CNN javlja da je Bajdenu zbog svesrdne i svekolike podrške Izraelu počeo da opada rejting.

Hitan poziv na evakuaciju

Izraelska vojska je na sve to u nedjelju, 29. oktobra, pozvala Palestince u Pojasu Gaze da se "hitno“ evakuišu sa severa na jug.

"Poslednje dve sedmice pozivamo stanovnike severnog dela Pojasa Gaze i grada Gaze da se privremeno presele na jug zbog sopstvene bezbednosti", rekao je glavni portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari. U nedelju je naglasio da je ovaj poziv "zaista hitan“.

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze 5
Foto: AP Photo/Hatem Ali

Da jeste, pokazuje prodor izraleskih tenkova sa juga oko 3 kilometara duboko u Pojas Gaze. Istovremeno su se pojavile fotografije izraelskih tenkova sa druge strane palestinske teritorije, na obali Sredozemnog mora. Nazire se namera izraelske vojske da opkoli severni deo Gaze.

Od dva prioriteta vojnih operacija koje je Vlada Izraela navela – uništenje Hamasa i oslobađanje talaca – brisanje militantne palestinske organizacije sa lica zemlje pokazuje se kao prioritetnije.

Pročitajte još Igra sa taocima

Prema najnovijim podacima u rukama Hamasa, ali i Islamskog Džihada, nalazi se 229 talaca, od kojih mnogi imaju dvojna državljanstva. Izraelska vojna kampanja ugrožava i njihovu bezbednost i otežava pregovore da Hamas makar izvestan broj pusti na slobodu. Izraelski zvaničnici su izrazili sumnju iskrenost namera "palestinskih terorista“ po pitanju talaca.

Strah od regionalnog sukoba

Posmatrano iz Izraela, jevrejska država u novom istorisjkom vučenju karata vodi ni manje, ni više nego bitku za sopstvenu egzistenciju. Propuste bezbednosnih službi, slabost koju je pokazala kada je nekoliko stotina boraca Hamasa prodrlo na njenu teritoriju i ubilo oko 1.400 ljudi, narušen mit o sopstvenoj snazi, nedodirljivosti i nepobedivosti, izraelska Vlada pokušava da nadomesti demonstracijom neumoljive sile.

Izrael pokazuje determinističku rešenost da stvari dovede do kraja, onakvog kakav sa stanovišta Izraelaca garantuje njihovu trajnu bezbednost. Izraelci, ustrojeni od malih nogu da sa oružjem u ruci brane zemlju koju smatraju svojom, u borbi za opstanak, kako mahom doživljavaju ovaj rat, nemaju kapaciteta niti za preterano saosećanje sa stradanjem Palestinaca, niti sluha za upozorenja prijateljski nastrojenih država.

Druga faza izraelskog napada na Pojas Gaze 6
Zapadna obala: Sukob palestinskih demonstranata sa izraelskim bezbednosnim snagama / Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Što duže bude trajao izraelski vojni pohod na Gazu sa ljudskim stradanjem biblijskih razmera, to je veća opasanost od toga da na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu nezadovoljstvo Palestinaca eksplodira i pretvori se u treću Intifadu.

Pročitajte još Strah od drugog globalnog sukoba

Istovremeno raste pritisak na Hezbolah u Libanu da palestinskoj braći pritekne u pomoć, da pojača napade na Izrael, otvori novi front na severu Izraela, razvuče tako izraelske vojne snage i oslabi trupe koncentrisane oko Gaze.

Ni arapske države u okruženju, pa i one koje su američki saveznici, neće moći dugo da sede skrštenih ruku i gledaju Armagedon u Gazi. Raste revolt njihove javnosti.

Bliski istok je na korak od regionalnog sukoba, koji bi se zbog američkog vojnog prisustva veoma brzo pretvorio u globalni – drugi paralelni međunarodni vojni sukob koji je, trenutno, gotovo u zaborav bacio rat u Ukrajini.

Zbog svega toga Izrael je prinuđen da ubrza kopnenu vojnu ofanzivu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu