Kolumna

Navigator

Dobre vibracije

Dobre vibracije 1

U trenutku kada ovaj tekst stigne do vaših ruku, akcija Telekoma Srbije za nadevanje imena njihovom novom (još nepostojećem) internet portalu biće verovatno okončana. Ako ima nekoga ko nije video sve one bilborde i reklame po novinama, pa ne zna o čemu je reč, ostaje sajt www.dajmiime.com pa nek čita. Ono što je nama zanimljivo jeste šta ta akcija donosi novo na internet prostor Srbije, a donosi dosta.

Najpre, ponuđena je visoka nagrada za smišljanje atraktivnog domena (tri nagrade po 200.000 dinara). Telekom nema čega da se stidi po tom pitanju, za toliko (oko 3.000 dolara) mogao bi se otkupiti gotovo svaki registrovan, a neaktivan (ili slabo korišćen) domen bilo gde na svetu, što znači da je ponuđena visoka suma. Iz toga sledi da je za Telekom taj portal veoma važan, jer je novac uložen u nagradu beznačajan prema onome što se daje (i što će se verovatno tek platiti) za reklamiranje akcije i samog sajta, kada se konačno pojavi. Onda preostaje samo da verujemo da tu neće biti kraj ulaganja, odnosno da će Telekom biti jednako spreman da pristojno plati kvalitetne sadržaje koje će objavljivati na portalu.

Ako se to dogodi, za internet u Srbiji zaista dolaze dobra vremena. Ako jedna firma kao Telekom, o kojoj većina korisnika ima rđavo mišljenje i često je spominje kao kočnicu razvoja telekomunikacija u Srbiji, odluči da investira u sadržaje, može se očekivati da i drugi slede taj korak, odnosno da ponuda internet sadržaja i servisa u Srbiji znatno oživi. U tome svoju ulogu opet može da odigra Telekom, ako odluči da kupi neke od kvalitetnih servisa ili autora sadržaja na internetu koji već postoje, stvarajući tako tržište. A to tržište dodatno će povećati interesovanje za internet, što znači još korisnika, još onlajn reklama i više para za sve, uključujući i one najveće, poput Telekoma (ako se neko pita zašto bi oni sve to uopšte radili).

Ostaje pitanje da li će se sajt Telekoma zadovoljiti estradom i lakim humorom ili će se na njemu naći mesta i za politički angažovane sadržaje. A bilo bi šteta da ih ne bude, kad je ta vrsta društvenog angažmana stigla i do zvona na mobilnom telefonu.

Naime, politički aktivisti na Filipinima napravili su rington od jedne kontroverzne izjave tamošnjeg predsednika i masovno ga šalju svojim istomišljenicima. Na taj način postignut je potpuno nov nivo političkog angažmana; svaki put kad vam telefon zazvoni, vi svoju okolinu podsećate na aktuelan problem, umesto da kroz melodiju svog telefona odajete karakteristike svoje ličnosti nastojeći da budete zabavni i drugačiji.

Ovo je odmah prepoznato na američkom zapadu (San Francisko,…), gde su počeli da niču čitavi projekti za formiranje angažovanih zvonjava i, što je još važnije, za njihovu distribuciju. Ideja je da se ringtonovi, poput letaka, brzo i ažurno dele pripadnicima ili simpatizerima određene grupe, odnosno sledbenicima neke ideje. Mogućnosti su nesagledive, kažu oni koje je ova pošast već obuzela i koji na telefone već stavljaju naročito blamantne izjave predsednika Buša (podsećajući ili iritirajući svoju okolinu).

U slučaju da ta moda stigne u Srbiju, a sva je prilika da hoće, ne smem ni da pomislim kako će izgledati predizborno vreme, dok će najavama o početku izborne tišine verovatno biti dodato i to da telefone treba prebaciti na vibraciju.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Ulica Ivana Ćaje

Ljuba Živkov

Nuspojave

Gusle javorove

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu