Kolumna

Zoom

Dobra vest iz Brisla – Mogerini bi mogla da zaključa Aleksandra Vučića, ako treba, i tri meseca... Dok je Velja Ilić skromno tražio samo jedan dan u nedelji da se odmorimo od predsednika 2

foto: rade prelić / tanjug

Dobra vest iz Brisla – Mogerini bi mogla da zaključa Aleksandra Vučića, ako treba, i tri meseca… Dok je Velja Ilić skromno tražio samo jedan dan u nedelji da se odmorimo od predsednika

Za Ivicu Dačića dovoljan je i Vučićev stav pa da nešto proglasi državnom politikom, samo što se čekao zgodan trenutak, a zašto je to upravo sada ne zna ni ministar inostranih poslova, a kamoli da znaju građani Srbije

Ministrove vratolomije: Kako je stav postao državna politika

Ivica Dačić je u utorak izjavio da je zvanična politika Beograda razgraničenje sa Kosovom. Rekao bi čovek da je ministar spoljnih poslova, objavom državne politike, napokon počeo da radi svoj posao, ali više nam ništa nije saopštio – ne iz taktičkih razloga, pa ni strateških – već prosto zato što, izgleda, pojma nema šta to podrazumeva.

Nije samo Ramuš Haradinaj, predsednik vlade u Prištini, odlučno demantovao takvu mogućnost, već je i srpska opozicija skočila na ovakvu državnu politiku, tvrdeći da je to izdaja i kršenje Ustava.

Jedino je Aleksandar Vučić ostao miran i upitao šta je tu novo. On, kaže, već duže od godina dana zastupa ideju o razgraničenju. Ali i sam tvrdi da je to njegov stav, a to se, priznajmo, dosta razlikuje od Dačićeve objave o zvaničnoj državnoj politici.

S punim pravom možemo se zapitati gde je takva politika Beograda overena, u kom organu ili forumu i ko se o tome izjašnjavao, ali je – pošto niko nije tu politiku potvrdio – verovatno najbliže istini kako je za Dačića dovoljan i Vučićev stav pa da nešto proglasi državnom politikom, samo što se čekao zgodan trenutak, a zašto je to upravo sada ne zna ni ministar inostranih poslova, a kamoli da znaju građani Srbije.

Možda je ovo dosoljavanje kosovsko-srpske čorbe sa izjavom o "zvaničnoj politici Beograda" odraz želje da se još produži pristupanje pregovaračkom procesu – barem dok se obave izbori – i verovatno će to produbiti jaz između Haradinaja i Tačija, pa će prvi ostati dosledniji u nameri da takse ne ukida, a drugi usamljeniji u zalaganju da se takse ukinu i pregovori nastave.


Posledica tajnih pregovora: "Smokvin list" i odlaganje

U svakom slučaju, ovaj "grom iz vedra neba" s objavom zvanične politike Beograda dodatno će zamutiti ne baš jasnu sliku o pravcu pregovora i vrlo je mogućno da od tih pregovora neće biti ništa u mandatu ovog sastava Evropske komisije i da se neka vrsta nade polaže u majske izbore za Evropski parlament u kome bi mogla da ojača uloga suverenističkih partija sklonijih radikalnom razrešenju kosovskog čvora, a ideja o podeli teritorija jeste radikalna.

Dežurni kritičar svakog Vučićevog spoljnopolitičkog poteza, a trenutno na funkciji predsedavajućeg Saveza za Srbiju (SZS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da SZS najoštrije osuđuje izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića kako je "razgraničenje" sa Kosovom od sada i zvanična državna politika Srbije, jer se time krši Ustav Srbije i zakletva kojom je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika.

"Mesecima unazad smo upozoravali da se ovako nešto sprema, kao i da je ‘razgraničenje’ smokvin list za priznanje takozvane Republike Kosovo, koje će problematizovati jug centralne Srbije i kojim ćemo se trajno odreći svih naših prava i interesa na Kosovu i Metohiji", naveo je Jeremić u pisanoj izjavi.

Jeremić je u ime SZS pitao aktuelnu vlast "kako ‘razgraničenje’, odnosno priznanje takozvane države Kosovo, može biti državna politika".

"Kako može biti zvanična politika nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obaveštena, a kamoli odlučivala", naveo je Jeremić.

On je upitao i kako može biti državna politika nešto o čemu je samo jedan čovek, makar on bio i predsednik Republike, tajno razgovarao na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem, a da o tim razgovorima nikoga nije obavestio, nego je čak i demantovao da je u takvim razgovorima učestvovao.


Poseta bolnici: Rizik za sve vrste javnog zdravlja

S druge strane, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da dijalog Beograda i Prištine neće biti nastavljen dok kosovske vlasti ne suspenduju ili ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer bez toga nema uslova za uspešan nastavak pregovora. To je bilo samo nekoliko sati pre objave "zvanične politike Beograda."

"Do tada ne vidim uslove za uspešnu novu rundu pregovora", kazala je Mogerini na konferenciji za novinare.

Šefica evropske diplomatije je navela da je, ako Kosovo ukine carine, spremna ne samo da sazove sastanak na najvišem nivou odmah sledećeg jutra već i da, kako je kazala, "zaključa" lidere Srbije i Kosova na neodređeno dug period, dok ne postignu sporazum.

"Onog trenutka kad uslovi budu ispunjeni, spremna sam ne samo da sazovem sastanak na visokom nivou sledećeg jutra, nego i da nas zaključam na koliko god bude potrebno – nedelju, mesec ili tri meseca", navela je Mogerini.

Ona i ne zna koliko bi to obradovalo dobar deo građana Srbije. Mogerini bi mogla da zaključa Aleksandra Vučića, ako treba, i tri meseca… Dok je Velja Ilić skromno tražio samo jedan dan u nedelji da se odmorimo od predsednika.

"Samo baljezgaš… Zaližeš se kao tele i pričaš, pričaš, pričaš… Daj nam makar jedan dan u nedelji da se odmorimo od tebe", egzaltirano se Velja Ilić "obratio naciji" posredstvom jedne lokalne televizije i taj prilog postao je hit na društvenim mrežama s velikim brojem "šerova" i "lajkova", ma šta to značilo.

Utorak, očigledno, nije bio dan za odmor. Predsednik Aleksandar Vučić posetio je Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, gde je obišao Službu hematoonkologije sa sterilnim blokom.

Zanimljivo je, međutim, da se predsednik odlučio na ovu posetu u vreme epidemije gripa, kad su posete bolnicama ili zabranjene ili ograničene. Hajde da je on samozatajno posetio ovu instituciju gde se, inače, leče visokorizični pacijenti sa oslabljenim imunitetom, već je sa sobom poveo i desetine i desetine novinara i snimatelja – o pratećim službama i obezbeđenju predsednika i da ne govorimo – prosto povećavajući rizik za javno zdravlje.

Dobro, Velja Ilić je govorio o drugoj vrsti javnog zdravlja, ali gledalac umoran od Vučića uvek može da isključi televizor dok su bolesnici, ni krivi ni dužni, prisustvovali ovom rijaliti programu bez mogućnosti da makar promene kanal.

Iz istog broja

TV manijak

Veseli egzorcista

Dragan Ilić

Nuspojave

Beleške bračnog savetnika

Teofil Pančić

Navigator

Internet Šengen

Zoran Stanojević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu