Komentar

Dijana Hrkalović na sudu: Đuka nastavlja džihad 2

Partijski drugovi: Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović

Foto: Tanjug

27. 4. 2022. / 20.20

Dijana Hrkalović na sudu: Đuka nastavlja džihad

Čeka li Nebojšu Stefanovića novi partijsko-tabloidni topli zec: em ga bivša bliska saradnica teško tereti, em je njen advokat njegov stranački arhineprijatelj

Izgleda da će prikaz naoružanja i vojne opreme na batajničkom aerodromu prisjesti ministru obrane Nebojši Stefanoviću. Umjesto da uživa u zavjetrini, eto ga opet u novoj aferi.

Naravno, riječ je o iskazu Dijane Hrkalović na sudu. Ona je, piše Nova, rekla da je predmetni izvještaj za "likvidaciju na šinama“ Vlastimira Miloševića za koji su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljović, kasnio po ličnom nalogu Stefanovića; tadašnji ministar policije čak joj se povodom tog slučaja jednom i drsko obratio.

Otkud preokret? Zar Hrkalović nije – prema svjedočenju njenih bivših advokata – odbijala da kaže bilo što protiv Stefanovića? Zbog čega se predomislila?

Odgovor vjerojatno laži u njenom sadašnjem braniocu, čudesnom Vladimiru Đukanoviću Đuki. Ako je itko vodio stranački džihad protiv Stefanovića, onda je to bio on. Već samo njegovo zastupanje Hrkalović, jasan je bio znak da se nešto mijenja. Jer Đuka – da vrlo blago istaknemo – slabo što radi na ličnu inicijativu. U tom pravcu leži i njegov zahtjev sudu za suočavanjem Stefanovića i Hrkalović. Nek’ narod vidi tko laže – rekao bi Aleksandar Vučić.

Majka svih pitanja je da li će Stefanović opet proći kroz partijsko-tabloidnog toplog zeca. Razlozi postoje.

Prvi je naprednjačka čistka u najavi: kako da Vučić smijeni bilo koga ako Stefanović opstane i dalje na visokim funkcijama – zar predsjednik države nije lično saopćio da je njegovo prisluškivanje iz MUP-a započelo poslije "likvidacije na šinama“?

I drugi razlog tiče se stranačkog života i smrti. Naime, Stefanovićeva frakcija jeste slomljena nakon što je Vučić podržao rivalsku struju, ali su upravo ovi drugi na izborima znatno lošije prošli od očekivanja, posebno u glavnom gradu. Konkretno – da li je "Nebojša iz Beograda“ time postao magnet za naprednjačke nezadovoljnike, a preko Hrkalović i Đuke sada se samo "stavlja na mjesto“?

Ima tu nešto i van SNS-a. Stefanović slovi za čovjeka od povjerenja Zapada. U kontekstu rata u Ukrajini, delikatnog položaja Srbije a i inače, Vučić ne trpi da postoji bilo tko približno informiran kao i on. Stefanovića zato treba opet diskreditirati i preventivno izbaciti iz igre, ali tako da to nema politički miris.

Naravno, ovo su samo špekulacije. Zbog toga treba pratiti naprednjačke tabloide narednih dana – tamo se uspostavljaju i raskidaju politički savezi, grade i ruše karijere, bacaju dimne bombe, kreiraju spletke i ostvaruju zadnje namjere. Sudski procesi – poput ovog protiv Hrkalović – najomiljeniji im je alat.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu