Kolumna

Navigator

Deda Mraze, mi ti se kunemo

Da vam se obrati Deda Mraz, lično, dok sedite u sobi i čitate knjigu, da li biste se obradovali i uradili ono što vam kaže da uradite? Jednoj osmogodišnjoj devojčici u Americi se baš to dogodilo. Bila je sama u sobi i čula je najpre muziku, a potom i glas koji joj se obratio i predstavio kao Santa Klaus kada ga je upitala ko je on. Imao je i predlog, posavetovao je da napravi rusvaj u svojoj sobi ako želi da joj on donese poklone. Pošto je koristio božićnu muziku iz horor filma, cela stvar je bila previše za dete pa je počelo da doziva majku, koja je usplahireno dotrčala i sama čula glas i muziku.

Sve ovo je živa istina, a krivac za tu neverovatnu scenu je Ring kamera koju su roditelji ugradili u dečiju sobu kako bi mogli da kontrolišu svoje tri male kćerke. Kamera ima zvučnik i mikrofon za komunikaciju, a povezana je na internet. I tu počinju problemi. Neko im je ishakovao sistem, posmatrao decu i odlučio da se malo, khm, "našali".

Kompanija Ring odbacila je svaku odgovornost za ovaj upad ukazujući da roditelji nisu upotrebili ni osnovnu zaštitu sistema, koja se sastoji od dvostrukog pasvorda. Smatrali su da je jedan sasvim dovoljan uprkos upozorenjima da je u svaki sistem koji ima samo jedan pasvord prilično lako upasti.

Postavljanje kamera u kuću veoma je popularno u Americi, a sve više i drugde. Roditelji to pravdaju potrebom da znaju šta deca rade kada su sama u sobi ili u kući, neki drugi žele da vide da li ih čistačica potkrada ili naprosto šta se dešava sa kućom kada su na putu. Nedovoljnim obezbeđivanjem sistema sebe dovode u veću opasnost, a na mukama ćemo se tek naći kada se svetom rašire elektronski kućni asistenti preko kojih komandujemo drugim uređajima. A o zaštiti ne znamo ništa niti imamo volju da se obrazujemo, sve dok nije kasno.

Upravo mogućnost hakovanja je razlog što je automobilska industrija vrlo oprezna kad je reč o povezivanju automobila na internet. Strah od toga da neko preuzme kontrolu nad automobilom veći je od koristi koju bi povezanost donela, a ta korist nije mala.

Ipak, prošlonedeljni šampion nerazumevanja promena koje je donela nova tehnologija jeste izvesni Arlando Henderson (29) iz američkog grada Šarlota. Arlando je radio u banci i došao je na fantastičnu ideju. Iz sefa banke krao je deponovani keš koji je potom tovario na svoj račun na bankomatu u blizini banke. S posla je odlazio praznih ruku jer je kontrola onih koji rade u sefu obavezna.

Šta ga je odalo? Pa, to što se svojim poduhvatima uredno hvalio na Fejsbuku gde je objavljivao slike sa svežnjevima novčanicama pišući kako to što on radi možda nekome izgleda jednostavno, ali nije pa je on razradio neverovatan sistem. Nije mu pomoglo ni što se novcem razbacivao kao da mu pada s neba, takoreći, a manjak je prikrivao dovodeći kolege u zabludu. Sada mu se smeši dugogodišnja robija gde neće imati pristup društvenim mrežama, što ga najviše čuva od njega samog. Zatvor, za sada, ne koristi pasvorde.

Iz istog broja

Nuspojave

Jeremija, ili o neizaberivosti

Teofil Pančić

Provetravanje

Bjež’te od nas ćevabdžijske tmine!

Goran Vojnović

TV manijak

Angela calling

Dragan Ilić

Putevi oko znakova

Slom supstance

Lazar Džamić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu