Kolumna

Navigator

Da l’ kamion slonira

“Samo” pet godina nakon najave i prvih narudžbina kompanija “Tesla” isporučila je naručiocima (Pepsiko) prvi od sto kamiona Semi, potpuno električnog transportnog vozila koje bi trebalo da otvori novo poglavlje u auto-prevozu. Kasne tri godine, ali niko ne pokazuje nervozu. Naprotiv, reklo bi se da stiže u najbolje moguće vreme, kada su problemi sa logistikom maksimalni.

Semi je čudo od kamiona, pravi se u dve verzije u zavisnosti od kapaciteta baterije odnosno dve baterije i sa jednim punjenjem može da izveze 400 ili 800 kilometara. Da bi se baterija dopunila do 70 odsto, potrebno je pola sata na superbrzom punjaču.

Kamion može dobro da potegne, to jest ukupna težina sa teretom dostiže do 37 tona. Do sto na sat ubrzava za pet sekundi odnosno za manje od 20 sekundi pod punim opterećenjem, a bez problema savladava uspon od 6 odsto.

“Kad ne vuče teret, Semi izgleda kao slon koji trči brzinom geparda”, opisao je Ilon Mask osobine novog vozila iz porodice “Tesla” na prezentaciji. Naravno, lično je dovezao prvi na promociju.

Slon ili gepard, kako vam se više sviđa, ima oko hiljadu konjskih snaga i kompanija “Tesla” tvrdi da će korisnici u periodu od tri godine na njemu uštedeti oko dvesta hiljada dolara. Toliko se dobija kada se uporedi efikasnost motora u odnosu na dizel motore, razlika u ceni struje i nafte i značajno jeftinije održavanje jer električni kamioni imaju manje delova. U obzir nije uzeta mogućnost da kamion putuje bez vozača, što je još uvek zabranjeno ali je tehnički moguće.

Semi se predstavlja kao izuzetno ekološko vozilo, a ako uzmemo u obzir da petina američke potrošnje goriva odlazi na teretna vozila onda je jasno koliko bi se smanjila emisija štetnih gasova, naravno pod uslovom da se električna energija proizvodi na održiv način, a ne sagorevanjem uglja.

Naročito bi to došlo do izražaja na raskrsnicama, semaforima i sličnim mestima gde kamioni stoje sa upaljenim motorom i gde za razliku od dizel motora električni nemaju emisiju.

Super je sve ovo sa Semi Teslom, ali kakve veze ta moda ima sa nama? Recimo da najavljuje novo vreme koje će stići mnogo brže nego električni automobili, planirani da preuzmu primat nad SUS motorima već za desetak godina. Što u ovome trenutku izgleda preambiciozno. Najlakše je napraviti električni automobil, ali stvaranje infrastrukture za praktičnu upotrebu, pre svega mrežu dostupnih priključaka za punjenje, to je već mnogo komplikovanija stvar.

To ne mora da važi za kamione. Za razliku od putničkih vozila kamioni voze od skladišta do skladišta, definisanim trasama koje bi se planirale tako da odgovaraju kapacitetu baterije. Na oba kraja vozilo čeka punjač, a isto važi i za duža putovanja, punjenje se taman uklapa sa ograničenjima za profesionalne vozače, to jest sa obaveznim pauzama.

I taj trend ne zavisi od nas, stići će nam sa globalnim kompanijama koje su nas već preplavile to jest premrežile i koje imaju dovoljno novca za veliko inicijalno ulaganje koje onda donosi mega uštede. Nama je uteha da se kompanija koja je u proizvodnji električnih kamiona najveći konkurent zove “Nikola”. Da, taj Nikola.

Iz istog broja

TV manijak

Medijski faulovi

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu