SP u Kataru

Brazil – Švajcarska (1:0): Pobeda Srbije 2

Foto: AP Photo/Andre Penner

28. 11. 2022. / 20.15

Brazil – Švajcarska (1:0): Pobeda Srbije

Strepnju nam izaziva, ili bi trebalo da nam izaziva, da je Brazilcima bilo potrebno 83. minuta da Švajcarcima slome odbranu i daju taj jedan jedini gol. Pred nefavorizovanim srpskim fudbalerima je, dakle, zadatak koji su famozni Brazilci ispunili na jedvite jade. Ali, nada da to ipak mogu je realna pa hajde da se nadamo. I navijamo

U normalnim okolnostima utakmicu između Brazila i Švajcarske verovatno ne bih ni gledao. Ovu ipak jesam, podstaknut nezadovoljenim navijačkim strastima posle meča srpskih reprezentativaca sa Kameruncima u kojoj nam se bila smešila sigurna i ubedljiva pobeda i radost, a koju su Piksijevi fudbaleri maestralno ispustili.

Navijao sam, naravno, za Brazil, ne zato što imam nešto protiv Švajcarske i njenog multinacionalnog tima, nego što bi pobeda Brazila srpskim reprezentatvcima značajno povećala šanse za ulaz u nokaut fauzu.

Posle prepodnevnog uzbuđenja koje se završilo razočaranjem, ovu utakmicu sam započeo opušteno jer je "moj“ tim bio apsolutni favorit. Natočio sam čašu crnog vina i čekao da se brazilske majstorije pretvaraju u golove, a ja doživim navijačku satisfakciju. I čekao sam. I čekao. Za razliku od one prepodnevne, ova poslepodnevna utakmica mi je bila neizmerno dosadna dok sam čekao da se nešto konkretno desi. Da od rezlutata nije zavisila dalja sudbina naših fudbalera i mojih navijačkih strasti, ne bih gledao do kraja.

Ali sam ovako čekao i čekao – i dočekao. Do 83. minuta su svrsishodno naturalizovani i izvorni Švajcarci odolevali, ali su Srbi na kraju ipak slavili: Brazil-Švajcarska – 1:0.

Tako, ipak, posle kiksa sa Kamerunom, ponovo dolazimo u situaciju da "sve zavisi samo od nas“. Skoro sve. Svi pričaju da je sada dovoljno da bilo kojim rezultatom pobedimo Švajacarsku pa da idemo dalje, a zaboravlja se da bi možda Kamerun mogao da pobedi Brazil, koji je svakako obezbedio plasman u dalju fazu takmičenja, i to sa dva i više gola razlike, pa da pomrsi konce i nama i Švajcarcima. I Saudijska Arabija je pobedila Argentinu sa sve Mesijem.

Dobro, to nije realno ma koliko da "lopta bila okrugla“. Realnost jeste, međutim, da je vera Srba u Piksija i njegove fudbalere oslabila, a biće da je uzdrmana i njihova vera u sebe i sopstvene mogućnosti. Srbija i dalje ima šansu, ali je manja nego što je bila kada je osvanuo današnji dan.

Ako se izuzme neko čudo u Kataru, Švajcarcima je dovoljan nerešen rezultat da idu dalje. Strepnju nam izaziva, ili bi trebalo da nam izaziva, da je Brazilcima bilo potrebno 83. minuta da im slome odbranu i daju taj jedan jedini gol, sačuvavši pritom svoj. Pred nefavorizovanim srpskim fudbalerima je, dakle, zadatak koji su famozni Brazilci ispunili na jedvite jade.

Izveštavanja o fudbalu su prepuna izlazanih fraza, a jedna od njih je da nada umire poslednja. Nade ima, ona je realna i nadamo se. Uzbuđenje traje. Do utakmice sa Švajcarskom splašće sve drugo – gunđanje na igru i vođenje srpskog tima – i ostaće čisto navijanje za naš tim. Dobro je da smo ostali u igri jer bi inače ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu za nas prerano postalo dosadnije.

Ovako zahvaljujući Brazilcima idemo u susret novim navijačkim uzbuđenjima. A to je izvan terena suština fudbala: naboj i pražnjenje emocija. Idemo dalje. Navijamo za Piksija i srpske fudbalere.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu