Kolumna

Moj muški život

Brak – svojta 2

Brak – svojta

Samom činjenicom venčanja mladoženja stiče i svojtu, koja se inače u kolokvijalnom jeziku zove tazbina. Jonkeov rečnik lepo razlikuje rodbinu (krvno srodstvo) od svojte (relacije iz venčanja); Piroćanci, na primer, kažu: "Ako je zet rod, onda je i magarac stoka." Drugde se kaže "tuđa kost". U dinarskim krajevima to se vidi odmah na svadbenom piru: s ove strane trpeze sede naši; s one strane njihovi; gledaju se popreko, svako malo neko potegne pištolj i opali u vazduh, a oni drugi moraju da prate; dobacuju se aluzije, sitne provokacije, i ako ne padne krv – dobro smo i prošli. Obe strane, naime, smatraju da se mogla naći i bolja prilika, ali će se s vremenom pomiriti sa tužnom stvarnošću.

Svojta se sastoji od: tašte (najvažnije), tasta, svastike (jedne ili – bolje – više), šur(j)aka (bolje manje) i ostalih, kao što su šurnjaje i pašenozi (bosanski: badža). O svekrovima, svekrvama, jetrvama, snajkama, zaovama itd. nećemo; to je s naše strane. Postoji i zet; u beogradskom uličnom žargonu, to je sadašnji muž moje bivše žene (engl: husband in law).

Najvažnija ličnost u svojti, tazbini, naravno je tašta. Ideal beogradskih ćoškara i kafanskih šereta, tašta nerotkinja, ne postoji; to je urbana legenda. Tašta ima bar jednu ćerku, koja je – eto – dopala kandži tog dripca, "moralno sumnjivog" (i "politički kvarljivog"; hvala, Ljiljo!) nikogovića, koji niti je kućić, niti odžaković, nego je, eto tako, gulanfer; još i razveden!; još ima i neku decu! (često).

Tašte u prvo vreme pate i gunđaju, ali se kasnije kao pomire sa gorkom sudbinom, mada uvek ostaju na oprezu, pa se ne treba pouzdati u naglu finoću: zet uvek ostaje zet. Roditelji mladenaca (prijatelji i prije) mogu donekle da smire situaciju; naročito unakrst (prije prijateljima), ali ona ostaje visokorizična. Kad se rode dečica – stvar se polako smiruje, mada ne i obavezno. Doveka ostaje na snazi čuveno pitanje: možda je mogla i nekog boljeg da nađe? Naime, prosečnoj tašti (a ni prosečnoj supruzi, uostalom) zet nikada nije dovoljno dobar: tašta uvek može da zamisli boljeg; supruzi muž, sve i da je spasao domovinu, dobio Nobelovu nagradu, proslavio se širom sveta – ostaje uvek obična budala; zna ga ona…

Ima i za taštu leka, ali to je suptilna taktika. Kad sam bio tinejdžer, početkom šezdesetih, kod nas na Zvezdari važilo je pravilo: prvo muvaš majku, a onda ćerku; obučeš se, udidiš se i doneseš cveće gospođi mami, pa ćaskaš i trepćeš. Slično, iz mog iskustva, važi i za tasta: tast se uvek lakše složi sa zetom; valjda su prirodni saveznici. Ako ne ide lepim, ima i drugih načina. Imao sam tako jednu ranu bivšu taštu koja mi je neprestano zvocala: te njena ćerka je lepa i pametna; te zna francuski; te svira klavir itd. (sve je istina osim klavira); mogla je i boljega da nađe, a ne mene dripca (dobro, ne baš tim rečima, ali na to se svodi). To što sam ja tada uredno zaposlen i lepo zarađujem, nema veze. Onda se setim: dok sam je jednom tako autom vozio da vidi unuke, složim ozbiljnu facu i kažem joj: "Gospođo, sve ste u pravu. Ja jesam sumnjiv tip i gulanfer, priznajem. Imam decu iz prethodnog braka, politički sam sumnjiv, a bezbednosno zanimljiv. Vaša kćer je lepa, pametna, zna jezike i mogla je i boljega da nađe. Ali, gospođo, vaša kćer nije bila nevina kad se udala za mene." Ućutala je i nikada više nije imala primedbi, svoj svojoj komunističkoj i afežetskoj prošlosti uprkos. Svako je negde perforiran, kako da vam objasnim…

Ne treba imati predrasude: jedna druga rana tašta ostala je sa mnom u naboljim odnosima i kad je saznala s kim sam sada oženjen, rekla mi je: "E, konačno si našao pravu ženu, čestitam." Sa poslednjom taštom slagao sam se odlično: gurali smo se oko šporeta i vikali: "Pusti mene, ja to bolje znam!"

Tast je drugi slučaj. Tastu zet obično dođe kao dugo očekivani saveznik; kao olakšanje u okruženju koje ga ugnjetava. Tast se kupuje dugim razgovorima nasamo, uz piće i zajedničke hobije. Tast u zetu vidi sina; onog kojega nema, ili – ako ga ima – boljega. Svega jedan tast u životu nije imao nikakvo zanimanje za mene, ali to je više bilo profesionalno (bezbednjak u nemilosti, Rankovićeva škola). Nikada ga nisam upoznao – a pokušavao sam – i nije mi sada žao. S drugim sam imao blisku i dinamičnu vezu, povremeno dramatičnu jer je bio malo mahnit, ali blisku; bio je zanimljiv lik i voleo sam ga.

Svastike i šuraci manje su značajan deo svojte – osim povremeno svastika: kaže jedan moj drug iz detinjstva da mu se stalno čini da se oženio pogrešnom sestrom (fakat je u pravu), ali da bi mu se tako činilo sve i da se oženio onom drugom (opet je u pravu). Setio sam se pesmice: "Imam ženu i svastiku, s njima radim gimnastiku". Šuraci su pitomiji (osim kad su mahniti); ostatak svojte zna da bude zanimljiv. Sećam se da sam strašno voleo neke baba-tetke jedne te bivše žene: sve same lafice od po osamdeset godina, sa cigaretom u ustima, kafom u ruci, promukle, mudre i zanimljive do neba.

Treba tu svojtu primiti sa najboljim namerama. Ima tu nečega, taštama uprkos.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Proljeće na moje rame

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Čega je ime Nikolić

Teofil Pančić

Zoom

Lična drama Borisa Tadića

Dragoljub Žarković

Navigator

Kako je glasao čiča Gliša

Zoran Stanojević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu