Kolumna

Navigator

Bitka na mreži

Barak Obama je definitivno kandidat Demokratske stranke SAD na predsedničkim izborima u novembru i sada se široko analizira kako je stigao dotle. Ozbiljni analitičari kažu da je nedostižnu prednost nad kandidatima u stranci, uključujući i Hilari Klinton, stekao zahvaljujući internetu. Ako se ostvare prognoze, Barak Obama bi na internetu mogao da prikupi celu milijardu dolara za 20 meseci kampanje, dakle pedeset miliona mesečno u proseku.

Razmatrajući Obamin uspeh, BBC piše da je njegov tim proučio sve dosadašnje predsedničke kampanje, uočio probleme prethodnika i dodatno razvio ono što je dobro. Već nakon objavljivanja nominacije Obama je imao izuzetno dobro organizovan sajt koji je najmanje dva puta tokom kampanje redizajnirao kako bi iz njega izvukao maksimum. Naravno, krenuo je od neuspeha Hauarda Dina, koji je pre četiri godine imao fantastičnu internet kampanju, ali je propao jer je poverovao da se bitka može voditi samo na mreži, bez tradicionalnih kampanjskih tehnika. Obama se opredelio za kombinovanje, pozivajući mlade i obrazovane da ga podrže na internetu, dok se konzervativnijim biračima obraćao na javnim skupovima.

U svom inauguracionom govoru Obama je dobar deo posvetio internetu i informatičkom društvu. Najpre je definisao svojih pet prioriteta (otvoreni internet, transparentno i elektronski povezano demokratsko društvo, ohrabrivanje modernih komunikacija, korišćenje tehnologije za rešavanje najvećih problema društva, poboljšanje američke konkurentnosti). Čitajući njegov govor čovek bi rekao da sluša političara iz informatički slabo razvijene Srbije, a ne iz SAD budući da je tom prilikom govorio o potrebi da se američka ekonomija prilagodi digitalnom dobu, da se škole digitalizuju i da se širom Amerike razviju brze internet veze.

Poznato je da internet favorizuje autsajdere, što je Barak Obama bio na startu kampanje. On je vešto koristio mrežu za širenje svojih ideja, a njegovi profili na Fejsbuku i Majspejsu (koje nije njegov tim pokrenuo, ali ih je vremenom preuzeo) posećeniji su od svih konkurentskih.

Iz istog broja

Nuspojave

Plakanje je zdravo

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu