Analiza

Biti ili ne biti u Briselu: Novi karakter Otvorenog Balkana 2

Još jedan konstruktivan doprinos: Predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

23. 6. 2022. / 1.30

Biti ili ne biti u Briselu: Novi karakter Otvorenog Balkana

Nakon detaljnih konsultacija koje su trajale jedan dan, lideri Otvorenog Balkana odlučili su da ipak odu u Brisel. Izvesna neizvesnost ipak je pokazala da Otvoreni Balkan, iako promovisan kao ekonomska inicijativa, dobija i politički karakter. To bi značilo da bi u budućnosti od balkanskog trija mogli da očekujemo i politički jedinstven blok prema Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas, zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije,  sastanku sa šefovima država i vlada članica EU u Briselu. To bi bila jedna obična vest da dva dana pred sastanak lideri ove tri države, okupljene oko inicijative Otvoreni Balkan, nisu saopštili da će zajedno razmisliti da li će u Brisel i otići.

Na osnovu tog šturog saopštenja dalo se zaključiti da oni ozbiljno vagaju kao i da postoji mogućnost da se u Briselu ne pojave. Utisak da otvoreni Balkanci možda stvarno i ne žele da odu, dodatno je pojačao tvit albanskog premijera, Edija Rame. Sa sve emotikonom koji bi trebalo da predstavlja mlazno povraćanje, Rama kaže da je celu Evropsku uniju kidnapovala Bugarska, i da bi Zapadni Balkan na samitu mogao da čuje još jednom "ne, izvinite“.

Da se Vučiću u ovom trenutku baš i ne ide u Brisel, rekao je još sredinom meseca, tokom GLOBSEC Foruma u Bratislavi. "Mi ćemo biti jedini koji ništa nećemo napredovati u junu, razmišljam da li da idem na samit u junu“.

Slučajno ili ne, na "dan D“ kada će u 12 časova biti saopšteno hoće li se u Briselu pojaviti, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre u autorskom tekstu za Kurir kaže da je uoči okupljanja u Briselu značajno ponoviti da evropske integracije nisu Sizifov posao i da EU ne postavlja nove prepreke pred Srbiju.

"Neizvesnost“ hoće li ili neće, okončana je dan kasnije kada je na sajtu Predsedništva Srbije objavljeno saopštenje u kom se kaže da će ipak ići. To je odlučeno nakon "detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija“. Kaže se dalje da će to biti "još jedan konstruktivan doprinos“ evropskim integracijama ove tri zemlje.

Odluka da ipak odu nije iznenađujuća. Od početka je bilo jasno da nijedan od tri lidera, ponajviše srpski predsednik koji "muku muči“ da dokaže da nije ruski čovek u Evropi, nema interesa da na takav sastanak ne ode. Međutim, ovo je prvi put da Otvoreni Balkan, inače široko promovisan kao ekonomska inicijativa, dobija obrise zajedničkog političkog delovanja prema Evropskoj uniji.

Iako su dobili jasnu poruku od Sjedinjenih Američkih Država u Ohridu, koje za razliku od EU podržavaju Otvoreni Balkan, da bi Otvoreni Balkan trebalo da bude isključivo ekonomska inicijativa, izgleda da bi u budućnosti od balkanskog trija mogli da očekujemo i politički jedinstven blok prema Briselu.

Ukoliko se to i dogodi, onda se čini smislenim zašto Evropska unija, kao i ostatak država u regionu, imaju skepsu prema Otvorenom Balkanu kao Raminom i Vučićevom pokušaju da zaobiđu evropske standarde zarad sitnih političkih i ekonomskih dobiti na domaćem terenu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu