Analiza

Bajdenova bliskoistočna misija je propala pre nego što je počela 2

Polazak predsednika SAD Džoa Bajdena u Izrael

Foto: AP Photo/Susan Walsh

18. 10. 2023. / 9.55

Bajdenova bliskoistočna misija je propala pre nego što je počela

Poseta predsednika SAD kriznom području je presedan. Džo Bajden je svojim prisustvom u Tel Avivu hteo da još jednom naglasi podršku Izraelu, ali i da susretom u Amanu sa formalnim predsednikom Palestine i predsednikom Egipta spreči širenje sukoba u regionu i obezbedi humanitarni pomoć za Palestince. Nakon razaranja Al Ahli Arab bolnice u Pojasu Gaze od mirovne misije nema ništa

U utorak uveče predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden se spremao za put u Tel Aviv i Aman. Trebalo je to da bude jedna od najzahtevnijih i najriskantnijih diplomatskih misija u njegovoj karijeri sa ciljem da pomiri, ili makar približi, nepomirljivo, ono što razdvajaju decenije međusobnih sukoba i ubijanja. Njegov državni sekretar Entoni Blinken je danima pre toga putovao iz jedne u drugu zemlju Bliskog istoka i pripremao veliko finale za Bajdena.

Bajden spada u stari kov političara koji veruje u pregovore "oči u oči“, koji smatra da video-linkovi i telefonski razgovori ne mogu da zamene fizičke susrete. Naročito kada se radi o kriznim situacijama.

A onda je, pre neo što je ušao u avion u utorak uveče, pogođena baptstička Al Ahli Arab bolnica u Pojasu Gaze i sve se za sekund promenilo. Palestinsko Ministrstvo zdravlja je saopštilo da je ubijeno najmanje 500 ljudi, optužilo Izrael za "ratni zločin“ i "genocid“. Slične burne reakcije i optužbe stizale su jedna za drugom iz čitavog arapskog sveta. Protesti protiv "izraelskog okupatora“ i "jevrejskih ubica“ orgnizovani su u Teheranu, Bejrutu, Kairu, Istanbulu, Zapadnoj obali, istočnom  Jerualimu… Prava erupcija besa na Izrael sada potresa Bliski istok.

Pročitajte još Stotine mrtvih u razaranju bolnice u Pojasu Gaze

Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost, optužio ne samo Izrael, već i zemlje koje ga podržavaju za maskr i otkazao susret sa Bajdenom. Isto je učinio i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, koji je još ranije optužio Izrael da sprovodi u Pojasu Gaze "kolektivnu odmazdu nad Palestincima“.  A onda je i kralj Jordana Abdulah II otkazao gostoprimstvo i pre ovog tragičnog događaja diplomatski veoma škakljivog skupa.

Ni jedan arapski lider nakon masakra u bolnici u Gazi ne može sebi da dopusti da bude snimljen kako razgovara sa američkim predsednikom koji "nepokolebeljivo“ podržava Izrael, koji upozorava neprijatelje jevrejske države da im na pamet ne padne da pokušaju da iskoriste trenutnu slabost Izraela, koji u region preteći šalje nosače aviona, koji opravdava "pravo Izraela na samoodbranu“ i šalje mu oružje i municiju da bi mogao da nastavi sa vazdušnim udarima na Pojas Gaze.

Dvodimenzionalna turneja Bajdena postala je, dok je on bio u avionu, jednodimenzionalna – pretvorila se u podršku Izraelu i upozorenje "da će Amerika snažno odgovoriti na svaki pokušaj Irana, Hezbolaha i drugih da prošire sukob i otvore drugi front protiv Izraela”, objasnio je  za Glas Amerike viši saradnik Middle East instituta u Vašingtonu Džerald Fajerstin, koji je bio i ambasador SAD u Jemenu u periodu od 2010. do 2013. godine

Percepcija istine

Iako Izrael negira sve optužbe da je odgovoran za razaranje bolnice i pruža navodne dokaze da je to posledica prerano pale rakete koju je Islamski džihad iz Gaze lansirao na Izrael, politički gledano je otkrivanje istine ko je za to odgovoran nebitno.

Nakon vazdušnih udara koji ne prestaju od 7. oktobra i usmrćivanja najmanje 3.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, među kojima je, prema podacima lokalnog Ministarstva, preko 700 dece, nakon slika razaranja civilne infrastrukture, smrti i očaja stanovnika Gaze koje kruže svetom, percepciju istine jedne strane ne može da promeni ništa, što suprotstavljena strana kaže. Izraelci su ubeđeni da su "palestinski teroristi“ u stanju da ubijaju sopstveni narod da bi postigli svoj cilj, a Arapi da Izraelci ne prezaju od svesnog ubijanja palestinskih civila.

Drugim rečima: svako će verovati u onošto želi da veruje.

Ubrzanje

Bajden je nakon razaranja bolnice izjavio da je "zgrožen“ i "duboko potresen“ zbog "eksplozije“ i "užasnog gubitka ljudskih života“.

I dalje: "Sjedinjene Države se nedvosmisleno zalažu za zaštitu civilnog stanovništva u svakom konfliktu i žalimo zbog pacijenata, medicinskog osoblja i drugih nedužnih ljudi koji su u ovoj tragediju ubijeni ili ranjeni“.

Bajden, međutim, neće imati kud, nego da u Tel Avivu veruje istrazi svojij izraelskih saveznika.

Krvoproliće u bolnici Al Ahli Arab bi moglo da ubraza tok događaja: Izrael odlaganjem kopnene invazije na Pojas Gaze i svakodnevnim, makar nehotičnim, ubijanjem palestinskih civila gubi podršku na Zapadu i u mlazevima doliva ulje na vatru besa arapskog sveta; šta god da je izraelska vojska naumila gomilanjem 360.000 vojnika duž granice sa Gazom, bolje bi joj bilo da to što pre uradi.

A ako je Hezbolah tražio povod da se umeša u sukob, bolji od ovoga neće naći. Ova libanska islamska milicija je današnju sredu najavila kao dan "besa bez presedena“ usmerenog na Izrael i optužila SAD da snosi "potpunu i direktnu odgovornost“ za masakr u Gazi. Kroz Hezbolah zapravo govori rukovodstvo Irana.

Pročitajte još Hezbolah: Da li je kucnuo čas za džihad na Izrael?

I zemlje regiona koje su do sada u sukobu Izraela i Hmasa bile prilično uzdržane su glasno digle glas. Saudijska Arabija je najoštrije osudila "gnusni zločin“ koji pripisuje Izraelu; Ujedinjeni arapski emirati, Maroko i Bahrein takođe su optužili Izrael za raketni napad na bolnicu.

Emirati i Bahrein su pre tri godine sa Izraelom potpisali "istorijske“ mirovne ugovore. Taj primer trebalo je da slede i Saudijska Arabija i Maroko, sve je, posredstvom Amerike, već bilo pripremljeno, a sada će vrlo verovatno na neodređeno vreme pasti u vodu.

Bajdenu u ovoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego da čvrsto drži stranu Izraela, što će se negativno odraziti na odnos SAD sa bliskoistočnim saveznicima. Sve to posmatraju Iran i Rusija.

Pozornica je spremna za sukob širih razmera.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu