Komentar

Amber alert i teorije zavere: Zašto Saša Borojević širi neistine? 2

Protivnik Amber alerta: Saša Borojević

Foto: Print screen

21. 1. 2023. / 18.06

Amber alert i teorije zavere: Zašto Saša Borojević širi neistine?

Fondacija “Tijana Jurić” pokrenula je kampanju za uvođenje Amber alerta u Srbiji. Iz nepoznatih razloga, ova inicijativa ima i protivnike, a verovali ili ne i – teoretičare zavera koji tvrde kako je reč o paravanu za trgovinu decom

Da razjasnimo prvo šta je Amber alert. Reč je o mehanizmu koji u SAD postoji od 1996. godine, a uveden je u još 31 državi sveta. U pitanju je sistem obaveštavanja koji se pokreće istog momenta kada neko dete nestane: prekida se TV i radio program, ljudima stižu obaveštenja i SMS poruke, informacija se objavljuje na internetu, ekranima bankomata, elektronskim znacima na autoputevima, digitalnim bilbordima i slično. Poenta je da se brzo, nakon što policija utvrdi da su ispunjeni kriterijumi za aktiviranje sistema, građani obaveste o tome šta se desilo, kako dete izgleda i slično, kao i eventualne informacije o potencijalnom otmičaru.

Da se radi o smislenom i efikasnom mehanizmu, nema nikakve sumnje. Amber alert je osmišljen tako da se apsolutno svi: policija, mediji, građani, kompanije, uključe u potragu za nestalim detetom.

Možda baš zato, Amber alert predstavlja zgodnu metu za teoretičare zavera. U suštini, oni i funkcionišu tako što osporavaju nesporno: okruglu zemlju, vakcine, čipove u ličnim kartama…

Teorija zavere kaže kako je Amber alert paravan za pedofile, jer, navodno, u SAD, softver za uzbunjivanje proizvodi firma Džona Podeste, šefa kampanje Hilari Klinton za predsedničke izbore 2016. godine. Upravo u vreme te kampanje, na Tviteru se, sa jednog profila rasističke provinijencije pokreće sumanuta priča o pedofilskom lancu koji predvode Klintoni, Obama i, naravno, Podesta.

Na forumima kao što su 4chan, 8chan i reddit uskoro se rađa teorija zavere koju danas znamo kao Picagejt. Ukratko, establišment američkih demokrata drži decu u seksualnom ropstvu i podvodi ih tako što ih drži u podrumu ispod jedne picerije u Vašingtonu. Pedofili zovu piceriju da naruče picu, a ako izgovore “pica sa sirom”, to je šifra da im spreme dete.

O teroru koji je jedna vašingtonska picerija trpela zbog ovoga “Vreme” je više puta pisalo (uneti “Aleks Džons” u pretragu na vreme.com). Ovde ćemo samo podsetiti da je osoblje dobijalo pretnje smrću, da je picerija mnogo puta vandalizovana, te da je 2018. jedan pametnjaković upao sa poluautomatskom puškom i pucao u vrata i zidove (srećom, nikog nije povredio), jer je hteo da spasi decu iz podruma. Šokantno: ispod picerije nema podruma.

No, vratimo se na Srbiju i pitanje otkud sad sve ovo kod nas. Sve ovo, došlo je sa TV Happy, koja, podsetimo, ima nacionalnu frekvenciju.

Sumanutu teoriju o pedofiliji izneo je Saša Borojević, čovek sa ozbiljnim ramom za naočare, u ozbiljnom odelu, ozbiljnim glasom. Dok je pored njega sedeo Igor Jurić, pokretač inicijative za uvođenje Amber alerta i čovek čija je ćerka Tijana oteta i ubijena 2014. godine.

Ko je Saša Borojević? Google će najpre reći da je osnivač privatne umetničke srednje škole “Artimedia”, ali biznis sa decom i medijima počeo je još kao vlasnik UMS škole za talente (ko je gledao TV Pink ranih 2000-tih seća se reklame za male manekene). Srpska Vikipedija tvrdi i da je vlasnik kablovskog kanala Pink Kids. Tačno ili ne, tek, Borojević je vrlo uključen u biznise sa decom.

Oštar je protivnik LGBT populacije i Parade ponosa, a sada se protivi i Amber alertu, zbog picerija. Malo je poznato, međutim, da ima pik i na pekare. Istina, ništa nije još doguralo do “kiflagejta”, ali jeste bilo napada na pekaru, pretnji smrću, opsade objekta…

Da, reč je o čuvenom slučaju “pekara u Borči”. U proleće 2019. godine jedna pekara u Borči našla se pod opsadom ultradesničara, vlasnik je dobijao pretnje smrću, pošten svet išao je da brani pekaru, policija je reagovala mlako, pripadnici Levijatana gađali su pekaru svinjskim glavama… Jer je rođak vlasnika pekare na Fejsbuk okačio sliku na kojoj pokazuje rukama albanskog “orla”.

Pažljiv čitalac se sada sigurno pita da li je sve dobro razumeo, kakve veze imaju Amber alert, picerije, pekare, pedofili, Klinton, Borča i svinjske glave…

E pa tačka koja spaja nespojivo jeste Saša Borojević.

Baš kao što je na TV Happy izgovarao neverovatne stvari o pedofilima i Amber alertu, tako je u proleće 2019. na TV Pink pokazao sliku mladog Albanca, tvrdeći da je vlasnik pekare u Borči. Ispostaviće se da je reč o nekakvom rođaku vlasnika koji je u pekari vrlo kratko radio četiri ili pet godina pre nego što se slikao i sliku okačio na Fejsbuk.

Srbiji treba Amber alert, jer ovakav mehanizam treba da ima svaka zemlja. Od uvođenja do danas, samo u SAD zahvaljujući njemu spašeno je više od 1300 dečjih života.

Da li Srbiji, međutim, treba da Saša Borojević širi strah i neistine na nacionalnim frekvencijama? Iz ova dva priložena primera, očigledno je da ne. Bitnije je, međutim, pitanje šta mu je motiv i zašto sve ovo radi.

On bi rekao da je u pitanju društveni aktivizam, ali društveni aktivizam ne ugrožava živote. Bar ne bi trebalo.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu