Komentar nedelje

Aleksandar Vučić u akciji: Srpska blokada 2

Vinski svet: Dimitar Kovačevski, Aleksandar Vučić, Dritan Abazović i Edi Rama

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

2. 9. 2022. / 7.30

Aleksandar Vučić u akciji: Srpska blokada

Mogu opozicioni lideri javno da tvrde da je Srpski blok čisto zamajavnje, al' džaba. Praksa pokazuje da će u stvarnosti svu energiju trošiti na uzajamno sumnjičenje za kolaboraciju sa režimom

U stranačkom životu i smrti Srbije važi pravilo: ako Aleksandar Vučić pali kuću, palite i vi svoju. Drugim riječima – ne najavljuje on Srpski blok tek tako. U pitanju je, kaže predsjednik Srbije, ukrupnjivanje političke scene. Odnosno – "građanski i nacionalni blok pristojnosti“.

Mozak gori, a dim kulja kroz uši u pokušaju dešifriranja stvarne Vučićeve namjere.  Da li je to znak kraja "zlatnog doba“ zemlje na jeftinim kreditima pa se sada okreće borbi protiv neprijatelja koji bi da je zadave golim rukama?

Naznaka da je ova politika u procvatu ima dovoljno. Tu su poslovična dizanja tenzija sa Hrvatskom i Kosovom, otkazivanje Prajda, Vulin kod Lavrova i slični memorijali radikalskoj prošlosti. Svi desničari u Srbiji dali bi da im odsijeku desnu ruku i nogu samo da ih pripuste u takav blok "pristojnih ljudi“.

Ali uvijek postoji neko ali. Što, na primjer, ako Vučić zaokreće na drugu stranu? Rat u Ukrajini, inflacija i energetska kriza težak su izazov za svaku zemlju. U toj situaciji nema mjesta partijskom nadgornjavanju, već je pet do dvanaest za istinsku sabornost. Programske razlike ostaju, samo ih do daljnjeg potiskuje viši cilj.

Đuka, Orlić, Vulin, Vučević svakako će imati zapažene role u toj sabornosti, ali potrebni su i ljudi koji ne pljunu tri puta protiv uroka kada prođu ispred kakve zapadne ambasade. Slušajući ushićenog Vučića na otvaranju "Vinske vizije Otvorenog Balkana“, čovjek bi zaključio da će Vulin zbog svoje vizije "Srpskog sveta“ uskoro morati vratiti značku, službeni pištolj i pendrek.

Čitalac zna – stiglo se do Dragana Đilasa. Poslije razgovora sa Vučićem, prestao je biti "čovjek koji je ukrao 619 miliona evra“ i postao "gospodin“. Eto krunskog dokaza da će kroz Srpski blok sa Marinikom Tepić i Borkom Stefanovićem ući vlast; eto zbog čega će Ana Brnabić biti premijerka samo do 2024! Uostalom, svako poznaje bar nekoga tko godinama tvrdi da su Vučić i Đilas partneri: prvi je gazda vlasti, drugi opozicije – ruka ruku mije.

Istina u ovakvim slučajevima nije argument, davno je primjetio Saša Tijanić. Mogu opozicioni lideri javno tvrditi da je Srpski blok čisto zamajavnje, al’ džaba. Praksa dokazuje da će svu energiju trošiti na uzajamno sumnjičenje za kolaboraciju i, posljedično, saplitanje. A kad je već tako, zašto neko od njih ne bi i razmislio da se nagodi sa Vučićem? Čisto da ne ispadne glup u društvu…

U ovom pravcu, Srpski blok radi posao. Valja mu samo promijeniti ime u Srpsku blokadu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu