Pregled nedelje

Junakinje dana: Ko će opstati u novoj sezoni Zadruge iz Nemanjine 11 2

Ko u klin, ko u ploču: Zorana Mihajlović i Ana Brnabić

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

3. 6. 2022. / 7.58

Junakinje dana: Ko će opstati u novoj sezoni Zadruge iz Nemanjine 11

Zašto Ana Brnabić smatra da Zorana Mihajlović ne postupa ni fer ni ljudski? Čime je njena potpredsednica toliko uznemirila vaskoliko naprednjaštvo? I gde su tu toliko reklamirani dijalog i tolerancija

Možda su tenzije pale u odnosima vlasti i opozicije, ali rastu unutar režima. Ništa Zorana Mihajlović nije rekla za list "Nova“ što mirne duše ne bi mogla ponoviti na Pinku ili u "Informeru“. Međutim, Ana Brnabić je taj nastup doživjela kao sirenu za zračnu opasnost zvanu "šizela“.

Što li joj je crna Mihajlović uradila? Pa, prešla je "crvenu liniju“. Kako? Gostovanjem u "mediju koji najgore govori o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici“, zgranuto kaže premijerka i dodaje da to "nije fer ni ljudski“.

Vučić djeluje tolerantnije. "Neko je odlučio da bude popularan, a neko misli da je to greška", poručuje iz Bratislave, ali i da on ne daje izjave za "takve medije“ jer bi "time pogazio sopstvenu porodicu i decu“. Dakle, Brnabić zna što radi kad je oplela po svojoj potpredsjednici.

Po običaju, naprednjačku Zadrugu uveličao je Vladimir Đukanović Đuka – dežurni gonič Mihajlović i Nebojše Stefanovića. A za publiku koja slabo prati odnose aktera u rijalitiju, Darko Glišić daje spojler.

Elem, šef Izvršnog odbora Srpske napredne stranke kaže da od Vučića zapadne ambasade neće ucjenama iznuditi sastav vlade i da je Mihajlović džaba trošila "za skupe poklone i gala večere sa njihovim ekselencijama“. Pominje i konzumiranje bunike.

Time što-šta postaje jasnije. Mada spada u osnivače SNS-a i jedina je član svih vlada od 2012, Mihajlović u većem dijelu partije ima tretman stranog tijela kao "američka“ žena. Njen politički opstanak zato je i pravdan Vučićevom "mudrom politikom“ sjedenja na dvije stolice. Sada kada ruski uticaj u Srbiji opada bez obzira na režimsko parodiranje nesvrstanosti, naprednjački Zadrugari su uznemireni. Da li je intervju Mihajlović "američkoj“ medijskoj kući – kako je vole etiketirati – znak da se klatno pomjera ka zapadu?

Ta vrsta komešanja ne može proći mimo Vučića, pa je okrenuo ručicu za "šizelu“ Brnabić. U suprotnom, ispalo bi da Mihajlović nešto zna na šta u Srbiji ima pravo jedan jedini čovjek, njen predsjednik. Potezanje "napada na Vučića i njegovu porodicu“, samo je standardno sredstvo svakog naprednjačkog discipliniranja, poprilično izlizano od prekomjerne upotrebe i slabog servisiranja.

Ništa od ovog ne znači da će najdugovječnija ministarka ispasti iz Zadruge u Nemanjinoj 11. Svašta je ona do sada pregurala i mnogima vidjela leđa. No, otvara se pitanje dijaloga, tolerancije i smanjenja tenzija u političkom životu.

Kako stvari stoje, još će vlast i opozicija na tom polju postići rješenje, ali za odnose unutar SNS-a nema nade. Dovoljno je baciti ovlašni pogled na junakinje dana – Mihajlović i Brnabić – pa da čovjeku sve bude jasno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu