Analiza

Srpska i Makedonska pravoslavna crkva: Zalečen raskol 2

Bez uslovljavanja sestrinske Crkve: Patrijarh Porfirije

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

16. 5. 2022. / 16.57

Srpska i Makedonska pravoslavna crkva: Zalečen raskol

Nakon 55 godina ponovo je uspostavljeno jedinstvo između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve. U saopštenju SPC izražava spremnost za dalji dijalog na temu rešenja konačnog statusa. Deluje da se nije marilo za „ograde“ koje je postavio Carigradski patrijarh, kao ni za „realpolitičke zadatosti“

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je već na samom početku svog zasedanja razmatrao pitanje kanonskog statusa Crkve u Severnoj Makedoniji i saopštio da je nakon 55 godina uspostavljeno crkveno jedinstvo odnosno da je raskol prevaziđen.

Kako se u saopštenju kaže, primljen je akt Sinoda MPC – OA kojim ista prihvata status dodeljen od strane Sabora SPC 1959. godine, što je status najšire moguće autonomije. Ističe se da se dijalog o konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nastavlja, te da na njega neće uticati politika, bilo da je reč o crkvenoj ili geopolitici, već kanoni i crkveno-pastirka načela.

Poslednja tačka glasi: "Naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama.“

Drugim rečima, deluje da se dijalog započet ranije, između predstavnika dveju Crkava, nastavlja skoro kao i da nije bilo odluke Vaseljenskog patrijarha. Više nego dobra vest je da je nakon nemalog broja pokušaja da se raskol zaleči – a bilo je razgovora tokom sedamdesetih godina, devedesetih, a potom i početkom dvehiljaditih kada je delovalo da je stvar rešena – sada  konačno to i učinjeno.

Kroz saopštenje SPC-a provejava spremnost da se u doglednom periodu dodeli autokefalnost severnomakedonskoj jerarhiji, sveštenstvu i vernicima.

Takođe, poslednje dve tačke se mogu čitati i kao odgovor na odluku Vaseljenskog patrijarha u kojoj je on postavio "granice delovanja“ – određujući ime Ohridska arhiepiskopija te isključujući upotrebu reči "Makedonija“ i ograničavajući kanonsku jurisdikciju te Crkve na teritoriju Severne Makedonije (drugim rečima, "lišava“ je njene dijaspore).

Ovim Saopštenjem SPC poručuje kao da ne mari previše za pomenute carigradske ograde. Još će se razgovarati.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu