Komentar

Sajber napad: Digitalna agresija na Srbiju 2

Lažna dojava o podmetnutoj bombi: Zatvoreno stotinak škola

Foto: Jaroslav Pap/Tanjug

16. 5. 2022. / 16.32

Sajber napad: Digitalna agresija na Srbiju

Onaj ko stoji iz lažnih dojava o bombama uspeo je da izazove haos. Ali o kome se radi? Postoji više teorija ali, za sada, istražni organi tapkaju u mraku

Samo u jedno nema sumnje – Srbije je izložena sajber napadu. Sve ostalo su nedoumice. Prva i najvažnija je tko stoji iza – na sreću – lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama, tržnim centrima, zoološkom vrtu, na aerodromu, u avionima, u Beograđanci…?

Odgovora nema, raznih teorija ima. Jedna glasi da su u pitanju ukrajinski, poljski ili hakeri iz pribaltičkih država. Možda i neka zapadna služba. Zašto bi to radili? Zato da kazne Srbiju zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. Ako ne promijeni ovaj stav, može očekivati upade u energetske, saobraćajne i razne druge sisteme od ključnog značaja za funkcioniranje države i društva

Druga teorija uzima kontra azimut. Iza dojava stoje baš ruski hakeri. Naime, demonstriraju s čim će se Srbija nositi ako popusti pred Zapadom i zavede Moskvi sankcije. Isto, kao i u prvoj teoriji, riječ je o upozorenju. Odnosno – ucjeni. Pravi pakao tek može uslijediti.

Neki na sve odmahuju rukom – to se klinci dobro zajebavaju. Tvrde da ih ima mnogo sposobnih da konstruiraju i pošalju mejlove kojim nije moguće ući u trag. Motiv im je – prema ovoj teoriji – stvaranje reputacije u izvjesnim hakerskim krugovima i njeno potencijalno unovčavanje.

Šteta uslijed lažnih dojava nije mala. Mnogi roditelji napuštali su radna mjesta kako bi se pobrinuli za djecu, a da i ne govorimo o prometnim gužvama, zastojima, prekidima u poslovanju, izgubljenoj dobiti…

Posebno je pogođena policija. Pored direktnih i velikih troškova angažiranja, stoji činjenica da je sada mnogo policajaca na mjestima gdje nisu trebali biti i da zbog toga trpe njihove redovne aktivnosti.

U svakom slučaju, onaj tko stoji iz lažnih dojava o bombama uspio je izazvati kaos. Panike u zemlji nema, ljudi su mahom iznervirani i frustrirani. Otprilike – kao petkom u saobraćajnom špicu. Međutim, može li na tome ostati?

Najgore od svega je da se buduće dojave prestanu prijavljivati radi očuvanja rutinskog poslovanja. Isto tako i da policija samo ovlašno postupa prema njima. Naime, bez obzira koliko neko lažno dizao poviku na vuka, to ne znači da on neće zaista jednom doći. U konkretnom slučaju, možda su ovi koji stoje iza lažnih dojava u stanju i postaviti negdje bombu – čisto da bi ih shvatili ozbiljno.

Na kraju, na potezu je BIA. Ako nije u stanju sama da se izbore sa sajber napadom, neka traži pomoć prijatelja. Jer ako ovo ostane neriješeno – a toliko je vidljivo u javnosti – čovjek se mora upitati, što li je tek prošlo ili prolazi ispod radara.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu