Komentar

„Informerom“ na Ponoša: Predizborno pljuvanje do poslednjeg slova 2

Na udaru tabloida: Zdravko Ponoš

Foto: Marija Janković

21. 2. 2022. / 8.48

„Informerom“ na Ponoša: Predizborno pljuvanje do poslednjeg slova

Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu televiziji Tanjug „da mu se kampanja smučila pre nego što je i počela“. Nije, naravno, mislio na „Informer“, naprotiv, ali pogodio je suštinu. Ova predizborna kampanja preti da obori sve srpske rekorde u pljuvanju u vis i u dalj

Nije neobično da tabloidi objavljuju bljuvotine, ima toga onoliko i u tzv. civilizovanom svetu, svuda pod opravdanjem "narod to voli da čita/gleda/sluša“. Problem za neku zemlju je, međutim, kada tabloidi, po državnom diktatu, tim bljuvotinama sprovode državnu politiku i formiraju javno mnjenje. Zemlja je u velikom problemu i kada njen predsednik, poput Aleksandra Vučića, tvrdi da je urednik najodvratnijeg tabloida (u izuzetno oštroj konkurenciji) jedan od najboljih novinara u Srbiji, kao što priča za Dragana J. Vučićevića, urednika "Informera“.

"Informer“ je na svom sajtu za vikend imao "vest“ sa naslovom: "Ponoš: Naša deca treba da donesu odluku da uđu u NATO!“ U razradi se dalje kaže (nepismenost je verno preneta) da je "kandidat lidera Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa za predsednika Srbije na predstojećim izborima Zdravko Ponoš poručio je da budućnost naše dece ne treba niko da određuje i još jednom ponovio da buduće generacije treba da odluče da uđu u NATO!“.

Sledi jedini citat reči Zdravka Ponoša: "Mislim da nijedna generacija ne treba da uzima sebi za pravo da odlučuje u ime budućih generacija kao ni da popravlja prošlost. Vremena se menjaju, to je tako, ne smemo budućim generacijama da ograničavamo slobodu izbora“,  iz koga se može shvatiti da taj citat nema veze  ni sa naslovom, ni sa razradom.

Ali, to ne smeta "novinarima“ "Informera“ da dalje pišu da je Ponoš "zahvaljujući stranačkoj protekciji u kadrovanju u sistemu odbrane ubrzano kursirao u NATO školama ili vodećih sila NATO pakta“, da je "tokom studija u Londonu leteo kao kopilot na britanskom školskom avionu, verovatno kao tipovan i podržan za najviše dužnosti u SR Jugoslaviji a potom u Srbiji“, da su "Britanci ‘vodili računa’ kako se razvija karijera njihovog pulena, što verovatno čine i danas, kada je prošlo puno vremena od njegovog penzionisanja“…

Jasno je da je "NATO bljuvotine“, poput navedenih, odredio propagandni štab SNS-a za diskreditaciju Zdravka Ponoša od trenutka kada je najavio predsedničku kandidaturu, ali nastavak "teksta“ prevazilazi čak i "Informer“, što nije lako postići.

Uz podsećanje na broj žrtava NATO agresije 1999. godine i broj ubijene dece, sledi detaljan "opis“ smrti trogodišnje Milice Rakić, uz pominjanje njene majke, oca, brata…, ne bi li se pojačao utisak o "NATO Ponošu“.

Ona čuvena floskula "dostigli smo dno" još jednom je pokazala svoj besmisao, jer dno je uvek pokretno.

Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana u intervjuu televiziji Tanjug "da mu se kampanja smučila pre nego što je i počela“. Nije, naravno, mislio na "Informer“, naprotiv, ali pogodio je suštinu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu