In memoriam

Vivijen Vestvud (1941-2022): Pankerka u modnoj industriji 2

Foto: AP Photo/Michel Euler

30. 12. 2022. / 13.04

Vivijen Vestvud (1941-2022): Pankerka u modnoj industriji

Oblačila je Džonija Rotena, Stiva Džounsa, Pola Kuka, Glena Matloka, kasnije i Sida Višosa. Spojila je pank i modu, i kao što su Pistolsi rasturili dodatašnju predstavu o rokenrolu, tako je i ona naglavačke preokrenula modnu industriju

Pocepane majice kratkih rukava, pantalone sa gomilom lanaca, metalne bodlje oko zglobova, slika kraljice Elizabete i ukrasi sa zihernadlama su zahvaljujući Vivijen Vestvud iz andergaund klubova ispuzali na piste visoke mode. Antitačerizam iz koga su se izlegli Sex Pistols, pobuna protiv konzervativnog društva, svekolikog establišmenta i normi, rušenje tabua i sprdnja sa kraljicom su se ogedali u njenim modnim kreacijama. Menadžer Pistolsa Malkolm Meklaren bio je njen partner.

Pank je osvajao muzičku scenu, Vivijen Vestvud modnu. Kao što je Anarchy in the UK parala uši, tako su kreacije Vivijen Vestvud, manekenke i manekeni sa napadnom šminkom parali oči. Šokirali su i provocirali jer su bili kivni.

Vivijen Vestvud (1941-2022): Pankerka u modnoj industriji 3
Foto: AP Photo/Luca Bruno

Prodavnica “Sex” u Kings roudu u zapadnom Londonu, koju je vodila zajedno sa Meklarenom, bila je središte pank mode 1970-ih. Vivijen je dizajnirala za to vreme ekscentrično napadnu odeću i odevne predmete. Sa fetišističkim i pankrskim odevnim predmetima i sa eksplicitnim imenom, roze butik se isticao među uglednim prodavnicama.

Kako to kažu modni kritičari, delo Vivijen Vestvud ima istorisjki značaj, njen pokušaj razbucavanja modnog establišmenta u modnoj industriji može da se uporedi da uticajem koji su Pistolsi imali na transformaiju rokenrola.

Intenzitet teskobe

Kako navodi Dragan Ambrozić u tekstu Intezitet teskobe, preteća atmosfera počela je posle rata na Bliskom istoku 1974. Zbog naftne krize. To je dovelo do ozbiljnog socijalnog sloma u Britaniji, privremenog ili stalnog gubitka mnogih poslova, te promene u sistemu vrednosti koji je odjednom postao surovo pragmatičniji. Kao što je ova katastrofa utrla put Tačerovoj i neokonzervativcima tako je stvorila uslove i za revolt omladine zakinute za svaku perspektivu, a koji se pojavio u vidu panka.

Vivijen Vestvud (1941-2022): Pankerka u modnoj industriji 4
Foto: Wikipedia.org

Pošto se ni u šta staro više nije moglo ugledati, širom otvorenih očiju se gledalo u pravcu svakog oblika izražavanja koji je bio drugačiji i koji bi bolje opisao ogorčenost sa kojom se omladina smucala po ulici, daleko od bilo kakve mogućnosti da u nečem učestvuje na način dostojan čoveka. Obraćala se pažnja na odevanje, pa je Vijen Vestvud postala guru budućnosti.

Modni aktivizam

Poznata je bila i po aktivizmu, poslednjih godina posebno se posvetila klimatskoj krizi, pokrenula je preko svoje fondacije kampanju Climate Revolution kroz svoju fondaciju. Kao ambasadorka Grinpisa, često je isprepletala politiku i svoj profesionalni rad.

Na dan pre njene smrti, 29. decembra, njena fondacija je objavila video zapis njenog čitanja "Pismo Zemlji“ iz 2021. godine, snimljen u Glob teatru gde kaže: "Reč ekonomija znači upravljanje domaćinstvom. Zemlja je naš dom, tako da, na globalnom nivou, ekonomija znači održivost. Mi to nemamo. Nemamo budućnost; imamo finansijski sistem zasnovan na stalnom ratu, trgovinskom ratu i konkurenciji. To je uzrok klimatskih promena”.

Govorila je da je "samo kroz nepopularne ideje moguće promeniti svet“.

U gostima kod kraljice

Boj Džordž, koji ju je prvi put upoznao početkom 1980-ih, nazvao ju je "sjajnom i inspirativnom" i "bez sumnje… neprikosnovenom kraljicom britanske mode".

Ipak Britanka, Vivijen Vestvud se držala striknog koda oblačenja kada je 1992. godine dobijala orden od kraljice Elizabete. Spolja. Posle ceremonije se pred fotografima zavrtela, haljina se podigla pa se moglo videti da ne nosi donji veš.

Vivijen Vestvud (1941-2022): Pankerka u modnoj industriji 5
Foto: Fiona Hanson, Pool via AP

Kako tada beleži "Gardijan“, dizajnerka je nevino objasnila da je samo htela da pokaže fotografima svoju haljinu: "Nije mi palo na pamet da će, pošto su fotografi praktično klečali, rezultat biti glamurozniji nego što sam očekivala. Čula sam da je ta slika zaprepastila kraljicu“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu