Dodatno

Vlada Srbije najavljuje pozitivno rešenje zahteva da se ne oporezuju neprodati primerci štampanih medija

Vlada Srbije najavljuje pozitivno rešenje zahteva da se ne oporezuju neprodati primerci štampanih medija 1

U sredu 8. avgusta na adresu "Vremena" stigao je poziv (vidi faksimil) za sastanak koji će biti održan u Vladi Srbije i na kome bi trebalo da bude pozitivno rešeno pitanje oporezivanja neprodatih primeraka štampanih medija. Sastanak je zakazan za 20. avgust. Tako se akcija započeta otovorenim pismom direktora "Vremena" Božidaru Đeliću, ministru finansija u Vladi Srbije, bliži finalu: očekujemo da će se Srbija ispisati iz ekskluzivnog kluba onih režima koji poreskom politikom kažnjavaju medije.

U međuvremenu, Predsedništvo DOS-a je 3. avgusta, jednoglasno, podržalo zahtev glavnih urednika "Blica", "Glasa javnosti", "Politike", "NIN-a" i "Vremena" da se liberalizuje poreski i akcizni režim kome podležu štampani mediji, i odlučilo da Vladi Srbije predloži da ukine porez na neprodate primerke (remitenda).

Ova vest je saopštena iz kabineta predsednika SRJ Vojislava Koštunice kome je upućen zahtev glavnih urednika.

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać objasnio je istog dana da je Predsedništvo DOS-a podržalo zahtev medija za ukidanje poreza na remitendu, odnosno neprodate primerke štampe: "Reagovanje najodgovornijih funkcionera savezne i republičke vlasti je u skladu sa našim opredeljenjem da u svakoj situaciji ispravljamo eventualne propuste i da ne budemo tvrdoglavi kad nam se ukaže na bolje rešenje", kaže Korać. On je u izjavi za list "Politika" rekao da će Ministarstvu finansija biti preporučeno da "nađe neko rešenje tim povodom".

Korać je još dodao da on razume strahovanje nadležnog ministra Božidara Đelića da se u ovoj oblasti ne dogode neke zloupotrebe i da se manipuliše podacima o prodatom tiražu i remitendi, ali smatra da su ti strahovi neosnovani.

"Kako možemo da imamo dobro infomisanje građana kad smo odredili visoke namete štampanim medijima i onda su novine skuplje. Zalažem se zato za ukidanje tih poreza, ili njihovo drastično smanjivanje, pogotovo poreza na neprodate primerke. Kako da oporezujemo robu koja nije prodata i koja sutra ide u ‘smeće'". Korać je još rekao: "Uostalom, treba samo da primenimo standarde u oporezivanju medija koji važe u evropskim zemljama i problem će biti uveliko rešen."

Nadamo se da polazna osnova za razgovor koji će biti održan u Vladi Srbije neće biti uvredljiva pretpostavka da su ljudi u štampanim medijima lopovi.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu