Dodatno

Obrazovanje za XXI vek (40)

Vesti 2

foto: a. anđić

Vesti

 

Praksa za studente

Gradska uprava grada Beograda i Univerzitet u Beogradu (UB) pozivaju studente završnih godina i apsolvente da se uključe u Program Univerzitetske radne prakse i prijave na otvorene pozicije u gradskim sekretarijatima, preduzećima, ustanovama kulture i gradskim opštinama. Konkurs je otvoren do 8. aprila, a na sajtu univerzitetskog Centra za razvoj karijere www.razvojkarijere.bg.ac.rs nalaze se integralni tekst konkursa i vodič radi lakšeg pronalaženja željenih pozicija za obavljanje prakse. U Programu Univerzitetske radne prakse ove godine učestvuju 22 gradska preduzeća, 12 unutrašnjih organizacionih jedinica gradske uprave, 10 gradskih opština i šest ustanova kulture. Priliku da obavi četvoromesečnu stručnu praksu, uz podršku mentora, počevši od 20. maja, imaće 268 studenata završnih godina i apsolvenata. Sličnu mogućnost uskoro će imati i studenti Univerziteta u Nišu.

Kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, na predlog Ministarstva energetike, Grad i Univerzitet trebalo bi u narednom periodu da omoguće radnu praksu svim studentima završnih godina državnih fakulteta. "Potrudićemo sa da studentima četvrte i pete godine naših državnih fakulteta omogućimo praksu u ustanovama čiji je Grad Niš osnivač", rekao je Perišić.


Sprema se ranglista najboljih univerziteta

Ministarstvo prosvete najavilo je da će u Srbiji uskoro biti napravljena rang-lista najboljih državnih i privatnih univerziteta. Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Slobodan Stupar izjavio je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na tome. Stručna javnost godinama zahteva da se po ugledu na Evropu i svet to uradi i u Srbiji. Stupar je u razgovoru za Tanjug kazao da je neophodno prvo utvrditi kriterijume po kojima će se rangirati visokoobrazovne ustanove. "Kriterijumi će ravnopravno tretirati državne i privatne univerzitete, jer za nas tu nema neke razlike. Zakon koji pokriva visoko obrazovanje jednak je za sve koji učestvuju u tom prostoru", rekao je on. Prema njegovim rečima, među kriterijumima će se naći i kvalitet studenata koji završavaju fakultete, po oceni tržišta rada. Na pitanje kako komentariše ocene u javnosti da su svi fakulteti i univerziteti koji su u prošlom ciklusu dobili akreditaciju, dobili i u ovom, i znači li to da su kriterijumi bili niski, Stupar je odgovorio: "Kriterijumi su isti i njih je propisao Nacionalni savet za visoko obrazovanje. I mi na neki način kontrolišemo taj proces. Koliko primećujem, veće su primedbe na visoke cene nego na kriterijume", rekao je Stupar. Prema njegovim rečima, kriterijumi u okviru akreditacije moraju da zadovolje i odgovarajuću proveru kvaliteta i spoljnih atributa. Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstoji rad na izmeni Zakona o visokom obrazovanju, a Stupar nije želeo da otkriva šta će sve tim izmenama biti obuhvaćeno. "Tek smo počeli da radimo na izmeni Zakona o visokom obrazovanju, a jedna od izmena biće u vezi sa priznavanjem diploma. Sad gledamo kako da se poklope zakonski uslovi i koje ćemo zajedno sa Nacionalnim savetom da propišemo, odnosno na koji način se priznaju diplome", zaključio je Stupar.


Studija slučaja

Belgrade Business International Case Competition 2013 (BBICC 2013) prvo je globalno studentsko takmičenje prestižnog karaktera u rešavanju studije slučaja koje će biti održano u Beogradu, od 2. do 7. aprila. BBICC organizuje Fakultet organizacionih nauka u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Prilika da organizuje ovako prestižan događaj pružena je FON-u na osnovu vrhunskih rezultata koje su ostvarili njegovi studenti u proteklom periodu. Naime, samo tokom ove godine, studenti FON-a su bili prvi u Evropi i drugi na svetu. Studija slučaja je analiza poslovne situacije zasnovane na poslovanju stvarne ili izmišljene organizacije. Popularno se naziva "case study". Cilj analize studije slučaja je da se student koji analizira slučaj stavi u položaj menadžera koji treba da reši neki poslovni problem. Dakle, analiza studije slučaja je analiza situacije u organizaciji i davanje preporuka za prevazilaženje problema. Case Study Centar na FON-u postoji kao posebna funkcionalna jedinica i sebi je postavila za cilj da o konceptu studije slučaja upozna ne samo studente FON-a već i studente celog Beogradskog univerziteta kao buduće uspešne poslovne ljude.

Iz istog broja

Nostrifikacija diploma

Slučajno obeshrabrenje

Mirko Rudić

Lični stav

Ocenjivanje bez suza

Miloš Jeremić

Nemačka

Kada se nastavnik slomi…

Lisa Sonabend, "Suddeutsche Zeitung"

Obrazovanje za XXI vek (40)

Nostrifikacija i druge nevolje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu