Dodatno

Obrazovanje (9)

Vesti 2

Vesti

 

Berkli u Beogradu

Vodeći koledž u svetu namenjen proučavanju džez i popularne muzike, Berkli (Berklee College of Music), gostuje u Beogradu početkom jula. "Kliniku za bubnjare" predstaviće Branko Popović, džez muzičar i student na Odseku za perkusije, ovogodišnji dobitnik najprestižnije nagrade na tom odseku. U okviru program "Berklee Clinics Belgrade", Popović će 1. jula na Fakultetu muzičke umetnosti voditi radionicu uz klavirsku podršku džez pijaniste Dimitrija Vasiljevića, takođe studenta Berklija. Zainteresovani mogu doći 1. jula u 19 časova u veliku salu Fakulteta muzičkih umetnosti i pohađati radionicu, a ulaz je besplatan.


Sajber srednjoškolci

Srednjoškolci nedeljno provedu oko 20 sati u onlajn komunikacijama, najviše na društvenim mrežama interneta u ćaskanju s prijateljima i poznanicima, pokazuju najnoviji podaci Centra za proučavanje informacionih tehnologija (Cepit).

Istraživanje Cepita, koji deluje u okviru Beogradske otvorene škole, sprovedeno je tokom aprila među 300 srednjoškolaca iz cele Srbije, koji duži niz godina svakodnevno koriste internet. Fejsbuk je potpuno dominantan, što pokazuje i podatak da na njemu 96,3 odsto ispitanika ima svoje profile, a u proseku trećina ima između 500 i 1000 prijatelja. Oko 69 odsto ispitanika više koristi internet nego što gleda televiziju, 62 odsto više koristi internet nego što uči, dok oko 77 odsto srednjoškolaca koristi Internet i za skidanje zabavnih sadržaja, filmova, muzike, ali i sadržaje koji su im potrebni za školu. Psiholog i saradnik Centra Milina Petrović istakla je da pored činjenice da je internet postao deo svakodnevnog života tinejdžera za zabavu, sticanje prijateljstava i informisanje, postoje i druge, ne tako zabavne strane koje se ispoljavaju kroz takozvani "sajber buling" (cyber bullying) ili virtuelno zlostavljanje, posebno među vršnjacima, ali i kroz susrete sa internet predatorima koji najčešće završavaju na stranama crne hronike. Da bi se ovakve situacije izbegle, potrebno je da roditelji imaju otvoren odnos sa svojom decom i da, kao što ih pitaju s kim se druže u realnom životu, ili kako su se proveli u gradu, pitaju i s kim se druže na internetu, naglasila je Petrovićeva.


Štrajk upozorenja

Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće 1. septembra u jednodnevni štajk upozorenja, najavljeno je u ovom sindikatu. Tog dana biće organizovan i protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kako bi zaposleni u prosveti izrazili nezadovoljstvo zbog stanja u obrazovnom sistemu Srbije. Unija je saopštila da će štrajk i protest biti održani "zato što ministar prosvete Žarko Obradović nije započeo aktivnosti na realizaciji Programa za stabilan obrazovni sistem u Srbiji", koji mu je u aprilu Unija dostavila. Program predviđa donošenje strategije razvoja obrazovnog sistema, utvrđivanje dinamike većeg izdvajanja iz bruto društvenog proizvoda (BDP) za obrazovanje, izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, donošenje programa racionalizacije mreže škola i broja zaposlenih, unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, reformu gimnazija, navedeno je u saopštenju. Unija sindikata prosvetnih radnika će štrajkovati i zbog toga što se "ministar Obradović oglušio o zahtev tog sindikata da se stavi van snage Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja osnovnih i srednjih škola u školskoj 2010/2011. godini", dodaje se u saopštenju. Uputstvom se zatvara više stotina odeljenja, stvara se novi višak zaposlenih i onih koji će ostati bez dela norme časova, što će za posledicu imati smanjenje zarada, saopšteno je iz Unije. Stručno uputstvo je doneto i pored činjenice što nije urađen socijalni program kako bi više hiljada zainteresovanih napustilo obrazovni sistem i time se stvorili uslovi za preraspodelu časova i smanjenje, a ne povećanje viška zaposlenih, navodi se u saopštenju.


EU za obrazovanje Roma

Evropska unija uložiće tri miliona evra u programe koji treba da podstaknu veću uključenost romske dece u obrazovni sistem u Srbiji, najavljeno je na konferenciji "Obrazovanje za sve", koju su u Beogradu organizovali delegacija EU i Ministarstvo prosvete Srbije. Kako je precizirano, 1,8 miliona evra biće uloženo kroz projekat "Obrazovanje za sve", dok će za preostalih 1,2 miliona evra biti nabavljeni oprema i školski materijal. Kroz projekat "Obrazovanje za sve" sprovodi se obuka i omogućava veća uključenost u škole pedagoških asistenata koji treba da predstavljaju sponu između romskih roditelja, dece i škole. "Podaci pokazuju da gotovo 80 odsto romske dece ne završi osnovno obrazovanje. Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i treba da bude podjednako dostupno i pristupačno svima", rekao je šef delegacije EU u Srbiji. On je romskim roditeljima poručio da svojoj deci, a naročito ženskoj, omoguće što duže školovanje i dodao da decu ne treba prisiljavati da rade i obezbeđuju egzistenciju za porodicu. Ministar prosvete Žarko Obradović naveo je da njegovo ministarstvo nastoji da reformama omogući da obrazovanje bude dostupno svim marginalizovanim i najranjivijim grupama stanovništva. Prema rečima ministra prosvete, analize pokazuju da su romska deca najugroženija kada je reč o isključenosti iz obrazovnog sistema u Srbiji. "Prema najnovijim podacima, izvan obrazovnog sistema je 21,4 odsto romske dece uzrasta od sedam do 14 godina, dok je 62 odsto mladih Roma od 15 do 19 godina izvan obrazovnog sistema", naveo je Obradović. Kao meru koja podstiče veći broj romske dece u školama, ministar je naveo obavezan i besplatan predškolski program, koji deci romske nacionalnosti omogućava da pre polaska u školu bolje savladaju srpski jezik.

Iz istog broja

Intervju – Jelena Manić, koordinatorka Centra za vođenje karijere Beogradske otvorene škole

Karijera nije samo posao

J. Gligorijević

Obrazovanje za XXI vek (9)

Pravila uspešne karijere

Priredila: Jelena Jorgačević

Obrazovanje za XXI vek (9)

Posle škole

dodatak uređuje Jovana Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu