Dodatno

 

Vesti 1

7. 3. 2012. / 14.44

Vesti

Piše:  


Odgovor vaspitača

Direktori 17 predškolskih ustanova Beograda odgovorili su na zamerke državnih revizora da plate vaspitača treba da budu znatno niže od sadašnjih, a kreću se od 35.000 do 38.000 dinara. "Koja je to adekvatna zarada koju bi trebalo da imaju vaspitači, ako su oni ti koji su odgovorni za živote dece koja im se svakodnevno poveravaju na čuvanje, vaspitanje i obrazovanje?", pitaju direktori u zajedničkom saopštenju. U beogradske vrtiće upisano je preko 60.000 mališana, uzrasta od jedne do šest i po godina, i o njima brine preko 8000 zaposlenih, uglavnom vaspitačica. Inače, predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u predškolskom obrazovanju protestovali su početkom decembra ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, tražeći usvajanje uredbe kojom bi se svim zaposlenima u vrtićima ujednačile plate, bez obzira na to u kom gradu rade. Sa druge strane, istraživanje predstavljeno 1. marta, na Konferenciji o unapređenju predškolskog obrazovanja, pokazuje da su roditelji zadovoljni uslugom u predškolskim ustanovama u Adi, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Sečnju, Somboru, Subotici i Temerinu. Opštine obuhvaćene istraživanjem čine prvu mrežu u okviru projekta "Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti".


Bolonja zaostaje

Visoko obrazovanje u Srbiji dobilo je u Briselu ocenu 3,11 za primenu bolonjskog procesa. Rejting među evropskim zemljama lošiji nam je nego prethodne godine, kada su nas evropski zvaničnici ocenili sa 3,8. Ovi preliminarni rezultati biće saopšteni na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju sledećeg meseca u Bukureštu. Prema rečima prof. dr Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, na listi sa 47 zemalja spustili smo se nekoliko mesta niže i sad se nalazimo oko 30. pozicije, jer mnoge stvari nismo sistemski rešili.


FON brani titulu

Tim Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu ponovo je nadmašio vršnjake iz sveta u rešavanju studija slučaja na temu siromaštva. Na takmičenju održanom 25. februara u Londonu beogradska ekipa se plasirala u svetsko finale koje će u aprilu biti održano u Njujorku. Studenti Branka Novčić, Marija Babić, Mihajlo Popesku, Ivan Todorović i Marija Ivanović rešavali su problem iz jedne od tri oblasti: energija, obrazovanje i rešavanje pitanja siromaštva stanovništva. Tim FON-a predstavio je najbolju ideju za rešavanje pitanja stanovništva koje živi ispod granice siromaštva. Rešenja studije slučaja ocenjivao je žiri sastavljen od međunarodnih konsultanata u oblasti menadžmenta, finansija, organizacije i komunikacija. U radu žirija učestvovali su direktori međunarodnih banaka, investicionih fondova, osnivači nevladinih organizacija i direktori kompanija (Coca Cola, Harrods, Grayling, EC Harris i drugi). Na takmičenju su učestvovale 54 poslovne škole od kojih je većina u svetskih TOP100 visoko rangiranih. Među učesnicima bili su Cambridge, Oxford, London Business School, London School of Economics, Imperial College, HEC, ESCP, Wareick, INSEAD i drugi. Takmičenje je globalnog karaktera pod nazivom "Hult Global Case Challenge" i organizovano je pod pokroviteljstvom Clinton Global Initiative i Hult Business School.


Uskoro direktori sa licencom

Izrada pravilnika o standardima i uslovima koje će morati da ispune direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji privedena je kraju. Procedura licenciranja počinje u julu, a prve dozvole za rad biće dodeljene na jesen. Prvi čovek škole mora da bude dobar pedagog, psiholog, menadžer, poručuju stručnjaci. Neophodno je da prati razvoj svakog đaka i da se neprekidno usavršava.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević rekao je za RTS da direktori škola u našem obrazovnom sistemu predstavljaju veliki problem: "Najpre zbog toga što makar 50 posto direktora škola u Srbiji nije na tom mestu niti voljom profesije niti voljom svojih kolektiva, nego voljom svojih političkih partija", kaže Matijević.

U resornom ministarstvu kažu da se na početak licenciranja čekalo zbog izrade pravilnika o standardima. Direktorima će se svakako vrednovati iskustvo, a svoj rad će i sami ocenjivati. O mogućnostima sticanja dodatnih znanja konsultovaće se sa savetnicima. Obuka Radne grupe Ministarstva prosvete u Londonu obuhvatala je i načine ispitivanja postojećih kvalifikacija direktora i mogućnosti njihove nadogradnje.

Iz istog broja

Obrazovanje i tržište rada

Nevidljivo zvanje

J.G

Studiranje dece bez roditeljskog staranja

Podsticaj za budućnost

Đurđica Bogosavljević

Obrazovanje za XXI vek (29)

Trendovi, stereotipi i apsurdi

 

Istraživanje

Kosovski junak ubio Murata

Jelena Jorgačević

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu