Dodatno

AJB DOC Film Festival

Univerzalna potreba za mirom 2

Foto: promo

Univerzalna potreba za mirom

Značaj AJB DOC Film Festivala, čije je peto izdanje održano od 9. do 13. septembra u Sarajevu, najbolje pokazuju danima unapred rasprodate projekcije, kao i karta više koja se neretko tražila

U vremenu neizvesnosti, koje je Evropi doneo rat u Ukrajini, uslovljavajući velike geopolitičke promene, ali ne zaboravljajući da na desetinama mesta širom sveta uveliko traju oružani sukobi, na vizualima i promo-materijalima ovogodišnjeg, petog izdanja AJB DOC Film Festivala istaknuta je bela golubica – simbol mira. A upravo je čovekova univerzalna potreba za mirom, kako onim unutrašnjim tako i društvenim, globalnim, poveznica svih dokumentarnih filmova prikazanih u okviru 5. AJB DOC-a.

Selektori Festivala imali su težak zadatak da između više od 300 prijavljenih filmova odaberu najbolje. U zvaničnom programu, koji čine četiri festivalske selekcije (Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc, uz dve specijalne projekcije), prikazano je ukupno 25 filmova sa autentičnim, dirljivim i intrigantnim životnim pričama koje se tiču svih nas.

OGROMAN INTERES PUBLIKE

Da je njihov kvalitet, ali i značaj AJB DOC Film Festivala prepoznala i publika, pokazuju pune kino-sale, danima unapred rasprodate projekcije, kao i “karta više” koja se neretko tražila.

Ipak, najviše pažnje izazvao je film Sarajevo Safari slovenačkog autora Mirana Zupaniča. Brutalna priča o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva, izazvala je ogromnu znatiželju regionalne javnosti i oprečne medijske reakcije nedeljama pre premijere.

O neviđenom interesu publike koja je želela da pogleda ovaj film najbolje govori činjenica da se i za dodatnu projekciju, koja je organizovana nakon premijere, tražila “stolica više”.

Veliko zanimanje publike izazvalo je i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta, koje je održano pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Nikačević je govorio o važnosti pričanja priča.

NAGRAĐENI NAJBOLJI FILMOVI

O najboljem filmu 5. AJB DOC-a odlučivao je nagrađivani međunarodni žiri u sastavu: filmska režiserka Aida Begić, režiserka i producentkinja Dana Budisavljević, dokumentaristkinja i producentkinja Fatma Riahi, britanski dokumentarista Fil Grabski i dokumentarista Ensar Altaj.

Nagrada za najbolji film – AJB DOC Main Award – dodeljena je ostvarenju Deca neprijatelja scenariste i režisera Gorkog Glaser-Milera. Ovaj film prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spase sedmoro unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na severu Sirije.

“Režiser nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prvog do poslednjeg minuta zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kom slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je reč o filmu koji svi treba da pogledaju.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu Ka svetu slepih autorice Žuli Bezer Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao režiserskim umećem i senzibilitetom.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film Život za volanom, dok je specijalno priznanje dodeljeno Marku Viesu za film Ukradena zemlja.

Nagrada publike biće objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

INDUSTRY DAYS @ AJB DOC

Novina ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala je platforma Industry Days nastala u saradnji sa kanalom Al Jazeera Documentary, a usmerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom sveta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

Tokom prvog AJB Industry Days @ AJB DOC, održanog od 10. do 12. septembra, u tri programa – Main Pitch, Work in Progress i Balkan Star – predstavljena su 32 projekta iz Jugoistočne Evrope, Kavkaskog regiona, Bliskog Istoka i Severne Afrike (MENA).

Na ovogodišnjem Industry-ju dodeljene su nagrade u vrednosti 75.000 evra.

Peto izdanje AJB DOC Film Festivala održano je pod pokroviteljstvom BH Telekoma.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu