Dodatno

Novi Sad

Ulaže se više nego ikad 2

NAJVEĆI INVESTICIONI CIKLUS DO SAD: Igor Pavličić

Ulaže se više nego ikad

"Uveli smo stimulanse za sve vrste uplata, bilo da je reč o zakupnini za objekte u vlasništvu Grada ili o isplati drugih dažbina Gradu. Danas u Novom Sadu imamo ozbiljne investicije. Samo su mala i srednja preduzeća u prethodnom periodu investirala preko sto miliona evra u svoje objekte", kaže Igor Pavličić

 

Prilog "Gradovi i opštine – vodič za investitore" pripremili: Sanja Zrnić, Đurđica Bogosavljević i Aleksandar Aleksić. Fotografije: Milovan Milenković i Ivan Šepić

DODATAK U PDF-u

Izgradnjom novih bulevara i potpunom revitalizacijom komunalne, optičke i saobraćajne infrastrukture, potpuno je izmenjena slika Novog Sada. Pored poboljšanja opštih uslova za život i benefita kao što su rasterećenje saobraćaja i bolja povezanost gradskih naselja, istovremeno se otvara ogroman prostor za izgradnju i razvoj ovog grada, odnosno za novu privrednu zonu koja će biti garant daljeg napredovanja. O životu u Novom Sadu u poslednjih par godina i ekonomskom razvoju ovog grada, razgovaramo sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem.

"VREME": Da bi se privukli investitori, neophodno je da im gradovi i opštine obezbede određene beneficije za poslovanje. Kakve olakšice nudi Novi Sad potencijalnim ulagačima?

IGOR PAVLIČIĆ: Grad je doneo niz mera da pospeši investiranje, bilo domaće ili strano, kako za mala i srednja tako i za velika preduzeća. Doneli smo odluku da svako ko investira preko milion evra i zapošljava 50 i više radnika, može da se obrati Gradskom veću za umanjenje komunalnog opremanja do 50 odsto, a nedavno smo doneli odluku da svako ko ulaže u IT sektor i otvara nova radna mesta može da ostvari popust u iznosu od čak 90 odsto. Za nas je veoma ohrabrujuća vest da je nedavno u našem gradu otvoren razvojni centar softverske IT kompanije "Telvent DMS" iz Novog Sada. "Telvent DMS" u ovom trenutku ima preko 520 zaposlenih vrhunskih stručnjaka, oko 100 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i preko 250 mladih stipendista. DMS softver se danas instalira na svih šest kontinenata. Više od dvesta miliona ljudi u svetu, u preko sto distributivnih kompanija, uspešno koristi ovaj srpski proizvod za optimizaciju rada svojih električnih distributivnih mreža. Reč je o investiciji od 100 miliona evra koja je plod naše pameti. Ta investicija otvara prostor za zapošljavanje 10.000 novih mladih stručnjaka, koji dobijaju priliku da se profesionalno ostvare u svojoj zemlji i svom gradu. Prepoznajući značaj komunikacije i novih tehnologija za poboljšanje poslovnog ambijenta i pokretanje privrede, mi smo optičku infrastrukturu proglasili javnom delatnošću. Poslove na izgradnji i unapređivanju optičke mreže poverili smo JKP-u "Informatika". Nedavno smo otišli i korak dalje, pa je to preduzeće na pragu potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom, koji će omogućiti da Novi Sad u potpunosti bude pokriven optičkom mrežom, čime će brojne usluge biti dostupne građanima, ali prevashodno poslovnim kompanijama. To polako postaje najvažniji resurs iz kojeg se puni budžet našeg Grada.

Da li su gradsko zemljište i infrastruktura prilagođeni potrebama investitora?

Na potezu Rimskih šančeva, na preko četiri hektara komunalno opremljenog zemljišta, završavamo izgradnju multifunkcionalnih objekata, to jest hala, gde planiramo da izgradimo preko 50.000 kvadratnih metara poslovnog prostora za mala i srednja preduzeća, koji ćemo ponuditi pod povlašćenim uslovima. Ono što nam najviše fali jeste lokacija uz auto-put, koju nismo do sada imali jer grad nema veće parcele zemljišta koje može da ponudi za industrijsku zonu. Sada privodimo kraju prebacivanje vlasništva i plansko regulisanje jedne takve lokacije, ali je to pitanje koje rešavamo skoro tri godine.

Na koji način mislite da podstaknete zapošljavanje i koji investitori otvaraju najviše radnih mesta?

Prvenstveno tako što finansiramo pripravnike u prvoj godini njihovog radnog angažovanja, plaćajući poreze, doprinose i plate, čime olakšavamo i privredni razvoj. Uveli smo stimulanse za svaku vrstu uplata, bilo da je reč o zakupnini za objekte u vlasništvu Grada ili o isplati drugih dažbina Gradu. Danas u Novom Sadu imamo ozbiljne investicije. Samo mala i srednja preduzeća su u prethodnom periodu investirala preko sto miliona evra u svoje objekte, a firme poput "Viskofan grupe" preko 45 miliona evra. "Big CEE" je uložio oko 40 miliona evra u prvoj fazi, "Heineken United Serbian Breweries" 15 miliona evra, a "Danubius" preko 7 miliona evra. Tu su i velika ulaganja u IT sektor. Firme "Spid NS" i "FeniksBus" su iz Beograda, odnosno Slovenije, premestile svoje poslovanje u Novi Sad i revitalizovale stari objekat Hemijske industrije Novi Sad, koji je 10 godina bio van funkcije. Na površini od četiri hektara napravljen je terminal za naftne derivate koji će po završetku već započetih radova moći da skladišti 12 miliona litara raznih derivata. Terminal je po svim evropskim standardima, uz poštovanje uslova zaštite životne sredine, a zahvaljujući ažurnosti gradske uprave, otvoren veoma brzo. Plan je da do kraja godine firma zaposli još tridesetak ljudi. U "FeniksBusu" preko 50 posto materijala uloženog u proizvodnju je domaćeg porekla, a prva tri prototipa minibuseva namenjena su inostranom tržištu. Trenutno je u ovoj firmi zaposleno 14 radnika, a očekivano potraživanje glavnih izvoznih tržišta, kao i deo proizvodnje koji će se plasirati u Srbiji, trebalo bi da omogući proizvodnju do deset autobusa mesečno, što bi dovelo do zapošljavanja novih radnika u ovoj firmi.

Očekujete li dolazak novih investitora?

U aprilu ove godine potpisana su, ili se potpisuju, tri ugovora, približne vrednosti od 500 miliona evra. "Telvent DMS" ulaže preko 100 miliona evra, ugovor koji će potpisati JKP "Informatika" vredan je 70 miliona evra, a ugovor u vezi sa izgradnjom Termoelektrane – toplane Novi Sad, čak 320 miliona evra. Sa investicijama koje su već ostvarene imamo najveći investicioni ciklus u Novom Sadu do sada.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu