Dodatno

Ognjen Lazić, finansijski direktor kompanije Bambi o rekordnim rezultatima

Svaki drugi keks koji se pojede u Srbiji napravljen je u Bambiju 2

Svaki drugi keks koji se pojede u Srbiji napravljen je u Bambiju

Drugi put zaredom, kompanija Bambi je, zajedno sa Coca-Cola sistemom, predstavila Studiju društveno-ekonomskog uticaja u 2021. godini na privredu Srbije. Ognjen Lazić, finansijski direktor Bambija, u intervju za Vreme kaže da nije bilo lako u izazovnim vremenima postići tako dobre rezultate, ali da to najbolje govori o snazi kompanije

Studija koju ste predstavili krajem godine pokazala je da kompanija Bambi značajno utiče na privredni ambijent Srbije rekordnim izvozom i stalnim rastom proizvodnje. Na koje ste rezultate naročito ponosni?

Naši rezultati su impresivni u svakom pogledu, a najviše sam ponosan što su svake godine bolji u odnosu na prethodnu. Svojim poslovanjem u 2021. godini, Coca-Cola sistem i kompanija Bambi generisale su 360 miliona evra dodatne vrednosti nacionalnoj ekonomiji, što predstavlja 0.7% BDP Srbije. Kroz direktna radna mesta i povezani lanac vrednosti podržavamo ukupno 14.900 radnih mesta, što je 0.5% radnih mesta u Srbiji. U budžet Srbije uplaćeno je 55 miliona evra direktnih poreskih prihoda, a podržano je još 144 miliona evra poreza u celokupnom lancu vrednosti. U razvoj lokalnih zajednica zajedno smo uložili oko 785 hiljada evra.

Imamo privilegiju da možemo, bez imalo ustezanja i pomalo neskromno, da kažemo da je Bambi danas jedna od vodećih domaćih kompanija, koja neprestano investira i inovira, zapošljava, jača prepoznatljivost nacionalnih brendova i ekonomiju oslanjajući se u velikoj meri na lokalne dobavljače, istovremeno posvećujući se razvoju inostranih tržišta.

Kako se globalna kriza odrazila na poslovanje kompanije Bambi u godini za nama?

Nije bilo lako, to je svima jasno. Naša proizvodnja, prodaja i izvoz su u 2022. godini, uprkos sukobu u Ukrajinu i izazovima u globalnom lancu snabdevanja, bili iznad očekivanja. Sa naših linija je prošle godine na domaće tržište, ali i u svet otišlo oko 33.000 tona keksa. To je za 1650 tona više u odnosu na 2021. godinu, koju smo do sada smatrali rekordnom. Po Nielsenovom istraživanju, svaki drugi keks u Srbiji, ali i svaki četvrti koji se pojede u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji nastao je u fabrici Bambi. Pozitivan trend nije izostao ni u Sloveniji i Hrvatskoj, gde je naša Plazma najbrže rastući brend u kategoriji keksa. Od Plazma brenda smo odavno navikli da obara rekorde, ali veoma smo ponosni i na kategoriju Wellness keksa koji je zabeležio dvocifren rast prodaje u odnosu na 2021. godinu.

Osim nabavke sirovina i vrtoglavog skoka cena, koliko je bilo izazovno zaštiti i sopstvene zaposlene od inflatornih promena?

Smatram da su posvećenost i zadovoljstvo zaposlenih najjači pokazatelj uspešnog poslovanja jedne kompanije. Zapravo, oni su najveći ambasadori Bambija i najvažniji resurs bez kojih naša razvojna vizija ne bi bila moguća. Vrlo pažljivo smo pratili inflatorna kretanja i sproveli korekciju zarada u dva navrata, kako bi se primanja izbalansirala, kao i pružili različite programe podrške i benefita, čime smo želeli da zaštitimo svakog pojedinca u kompaniji.

Na čemu će u narednom periodu biti fokus kompanije? Šta su naredni koraci?

Nedavno smo ostvarili jednu našu veliku viziju – otvorili smo R&D centar (Centar za istraživanje i razvoj) u Požarevcu. Naša buduća “laboratorija znanja i inovacija” koja je sada tehnički u potpunosti opremljena, predstavljaće osnovu daljeg razvoja, mesto na kome ćemo rasti i kao tim i kao kompanija. R&D centar će biti mesto gde će talentovani prehrambeni inženjeri ukrstiti znanja i ideje u potrazi za idealnim prototipovima proizvoda. Brzo i efikasno, radićemo na inovaciji našeg portfolija, razvoju pakovanja, trudeći se da uvek budemo aktuelni i atraktivni.

Kompanija Bambi prisutna je danas na četiri kontinenta i u više od 20 zemalja širom sveta. Osnaženi R&D centrom kao generatorom razvoja, verujem da smo spremni da i potencijalom i kvalitetom prevaziđemo ne samo nacionalne, već i regionalne okvire.

Da li ste optimista kada je reč o stabilizaciji tržišta?

Po prirodi svog posla sam oprezan i konzervativan. Inflatorni pokazatelji potvrđuju da nije realno u bližem periodu očekivati stabilizaciju snabdevanja i cena, ali mesta pesimizmu nema. U skladu sa promenama na tržištu, još na početku 2022. godine, preuzeli smo inicijative u vidu daljeg ulaganja i razvoja brendova, investiranju u tehnologije, kapacitete i ljude. Vodeću ulogu na tržištu biskvita ostvarili smo zahvaljujući inovacijama našeg proizvodnog portfolija, dobrim pozicioniranjem u maloprodajnim objektima, kao i atraktivnijom ponudom naših najprodavanijih proizvoda, osnaženi novom proizvodnom linijom u koju je uloženo 11 miliona evra.

Obezbedili smo kontinuitet snabdevanja tržišta našim proizvodima i uprkos izazovima u lancu snabdevanja i istorijskom rastu cena sirovina, omogućili smo potrošačima da što manje osete krizu i uživaju u omiljenim ukusima. Mislim da će naredni period biti ispit zrelosti, ali verujem da ćemo kao i do sada odgovornim odnosom prema potrošačima, partnerima, zaposlenima, ali i brendovima iza kojih stojimo pokazati da nismo vizionari bez pokrića.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu