Dodatno

 

Šta smo saznali između 19 i 20?

 

Vruća vest o kovačnici

Šta smo saznali između 19 i 20? 1

Prestižni arheološki časopis "Journal of Archaeological Science" sastavio je spisak najpopularnijih, odnosno "vrućih" članaka koji su objavljeni između jula i septembra. Prvi na listi je rad naše mlade naučnice Miljane Radivojević o prvim evropskim kovačnicama: "On the Origins of Metallurgy in Europe: Metal Production in the Vinca culture", o kome je "Vreme nauke" već pisalo. Miljana je na doktorskim studijama arheometalurgije, na UCL Institutu za arheologiju u Velikoj Britaniji, a srpskoj i svetskoj javnosti postala je poznata po svom otkriću da je vinčanska kultura najstarija metalurška kultura Evrope.


"Prisluškivač" u svemiru

Šta smo saznali između 19 i 20? 2

Nacionalna kancelarija za izviđanje Sjedinjenih Američkih Država, 21. novembra lansirala je najveći satelit koji je ikada poslat u svemir. Lansiran je iz stanice Kejp Kanaveral na "Delta-4 Heavy" raketi, a služiće za prisluškivanje neprijatelja.

Napredak u borbi protiv HIVa

Šta smo saznali između 19 i 20? 3

Samo jedna od 300 osoba sa HIV-om ima imuni sistem koji ume da prepozna i uništi inficirane ćelije. Kako je nakon velikog istraživanja utvrdio Brus Voker, imunolog i direktor Ragon instituta u Opštoj bolnici u Masačusetsu, male promene u strukturi proteina mogle bi da pomognu i drugim pacijentima zaraženim HIV-om da izgrade imuni sistem koji je u stanju da spreči razvoj bolesti. Iako kažu da su još daleko od leka protiv HIV-a, zahvaljujući ovom otkriću, naučnici bi u budućnosti mogli da utiču na imuni sistem ljudi kako bi se on lakše borio sa ovom bolešću.

Iz istog broja

Petnički ugao

Verzija 3.0

Nikola Božić

Café Scientifique (6/6)

Živeti u drugom polu

Priredio: Mirko Rudić

Astronomija

Nebeska tela na Zemlji

Marija Vidić

Vreme nauke

Dvadeset

S. B

Festival nauke

Šta je meni nauka?

S. B

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu