Dodatno

Šest meseci PDV-a

Šest meseci PDV-a 1

Za šest meseci otkako je uveden porez na dodatu vrednost, njegovom naplatom u budžet Srbije slilo se 95 milijardi dinara. Međutim, to nije jedini efekat. Stručnjaci tvrde da se nakon početne panike, nejasnoća i nesigurnosti, koje su bile karakteristične i za ostale države u prvoj fazi primene PDV-a, situacija stabilizovala a položaj mnogih preduzeća čak i popravio. U odnosu na pomenutih 95 milijardi koje su završile u budžetu, kako je direktor Poreske uprave Vladimir Ilić rekao, samo 300 do 400 miliona dinara nije naplaćeno, dakle, manje od jedan odsto. Ministarstvo finansija je već četvrtog meseca od početka primene PDV-a zabeležilo suficit u budžetu Srbije u iznosu od 1,3 milijarde dinara, a svi gradski budžeti takođe su imali suficit. Rast budžetskih prihoda u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2004. godine iznosi 25 odsto, a prihodi po osnovu PDV-a veći su 38 odsto u odnosu na prihode od poreza na promet u istom periodu prošle godine. Prihodi u budžetu najviše su porasli zahvaljujući malim poreskim obveznicima koji uplaćuju oko polovinu ukupnog prihoda od PDV-a.

U prvih pet meseci izvoz je porastao za 50 odsto, a uvoz smanjen za 27. Mnogi veliki obveznici poput NIS-a počeli su redovno da izmiruju obaveze.

Još u aprilu ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da će "Srbija ove godine biti jedna od zemalja sa najnižim budžetskim deficitom u Evropi".

Šest meseci PDV-a 2

U međuvremenu se radilo i na izmeni Zakona o porezu na dodatu vrednost. Pre svega, velik broj proizvoda ušao je u grupu sa nižom stopom poreza od osam odsto: novoizgrađeni stanovi, smrznuto voće i povrće, meso, riba, lekovi, stočna hrana, živa stoka, kao i ulaznice za bioskop, koncerte i sportske događaje. Humanitarna pomoć i donacije iz inostranstva potpuno su oslobođene od plaćanja, a zdravstvenim ustanovama i verskim organizacijama koje su od januara plaćale porez na njih, novac će biti refundiran. Pomagala za invalide i dobra koja su izvezena pa vraćena u Srbiju zato što ne odgovaraju kvalitetu koji zahteva inokupac, biće takođe oslobođena od poreza. Cilj ovakvih promena nije bio samo usaglašavanje sa standardima EU-a već i borba protiv sive ekonomije za koju u Ministarstvu finansija tvrde da je već sada dala izuzetne rezultate, zahvaljujući i fiskalizaciji i PDV-u.

I pored ovih podataka i reči hvale koje najveći broj ekonomista ima za PDV, mnoga preduzeća su imala problem sa likvidnošću. Iako u Poreskoj upravi tvrde da nije bilo većih potresa, tek će prvi precizni podaci o broju ugašenih preduzeća u prvoj polovini godine dati konačan odgovor.

Iz istog broja

Diloit

Sektor za poreske usluge:Dobro, ali može i bolje

Marija Vidić, Stevan Ristić

Intervju - Svetislav Kostić, poreski savetnik

Bosanski lonac

Marija Vidić, Stevan Ristić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu