Dodatno
Sadnjom jednog drveta godišnje se eliminiše 21 kilogram karbonskog otiska 2

Sadnjom jednog drveta godišnje se eliminiše 21 kilogram karbonskog otiska

Kako bismo izbegli nove klimatske poremećaje i prirodne katastrofe, neophodno je da karbonski otisak do 2030. godine bude smanjen za čak 45 odsto, prema podacima UN-a. Visokom zagađenju vazduha doprinose proizvodnja električne energije i to čak 31 odsto, saobraćaj 15, a poljoprivreda sa 11 odsto. Ipak, dobra vest je da svako na individualnom nivou može da doprinese smanjenju negativnog uticaja na planetu. Evo na koji način!

Koristite stepenice umesto lifta, jer time možete smanjiti svoj karbonski otisak za više od šest kilograma. Smanjite upotrebu papira kako biste doprineli racionalnijoj potrošnji prirodnih resursa, ali i smanjenju emisije štetnih gasova. Izbegavajte svakodnevnu vožnju automobilom, umesto toga prošetajte ili odaberite vožnju biciklom kad god ste u prilici.

Brza modaje veliki zagađivač – opredelite se za ređe, ali kvalitetnije kupovine odevnih predmeta. Izbegavajte proizvode sa jednokratnom ambalažom ili birajte one sa ambalažom izrađenom od recikliranih materijala. Takođe, kada idete u kupovinu nosite torbu ili ceger umesto kese jer će to smanjiti proizvodnju plastike. Gasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite.

Sadnja drveća je jedan od najboljih načina da se velika količina ugljen-dioksida eliminiše iz atmosfere. Prosečno drvo može da eliminiše čak 21 kilogram karbonskog otiska za samo godinu dana.

Upravo zato, u cilju pošumljavanja ugroženih područja planete, OTP banka
se još prošle godine kao prva u na­šoj zemlji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard u okviru koje banka za svakog novog klijenta posadi jedno drvo. Takođe, da je održivost u srži poslovanja banke govori i činjenica da je i tema Generator Zero projekta smanjenje karbonskog otiska u okviru kojeg OTP banka podržava projekte i rešenja koji doprinose dekarbonizaciji i smanjenju emisije štetnih gasova, a gde je Mastercard jedan od partnera.

Više na www.otpbanka.rs

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu