Dodatno

Razni sagovornici

Snežana Antonijević, član Izvršnog odbora Skupštine opštine Zvezdara, govori o saradnji Zvezdare sa opštinama Štrpce, Kisela Voda i Trembli an Frans:

"Zvezdara već duži niz godina sarađuje sa opštinom Štrpce, najjužnijom na Kosovu i Metohiji, u kojoj živi oko 10.000 Srba. Saradnja je počela 1988. godine, ali je u jednom periodu potpuno zamrla. Od 2000. godine članovi opštinske uprave su nekoliko puta posetili Štrpce i nosili humanitarnu pomoć, trudeći se pri tom da pomognu u rešavanju i ostalih problema građana koji tamo žive. Tokom poseta nosili smo pomoć i u Medveđu, a u Bujanovcu smo 2000. i 2001. godine tokom ratnih dejstava obilazili naše policajce. Kada su se 17. marta dogodili nemiri na Kosovu, predstavnici opštine bili su u poseti Štrpcu.

Pored angažovanja na Kosovu, Zvezdara je potpisala i povelju o saradnji sa opštinom Kisela Voda – Skoplje. Sa francuskom opštinom Trembli an Frans započeli smo saradnju u oblasti sporta, kulture i školstva."

Danko Strahinić, član IO SO Zvezdara, o Evropskoj povelji o ljudskim pravima u gradovima:

"Opština Zvezdara je jedina u Srbiji i Crnoj Gori učestvovala u potpisivanju Evropske povelje o ljudskim pravima u gradovima koju su inicirali gradovi Sen Deni, Barselona i Venecija 1999. godine. Povelju je potpisalo oko 250 evropskih gradova iz gotovo svih zemalja. Kada je reč o Evropi, putem opštinskog glasila redovno upoznajemo građane o politici Evropske unije i njenim institucijama. Takođe, opština Zvezdara je tokom ovog mandata uspostavila saradnju i s organizacijom Transparensi internešenel, vezanu za projekat javnog budžetiranja i javnih nabavki. Dobili smo i softver kako bismo pojednostavili proces javnih nabavki, a na internet sajtu ove organizacije mogu se naći svi podaci vezani za nju."

Dragan Radulović, član IO SO Zvezdara, o razvoju policije u lokalnoj zajednici:

"Zvezdara je jedna od četiri srpske opštine (uz Bečej, Kragujevac i Vrnjačku Banju), koja sa OEBS-om učestvuje u projektu reforme policije i razvoju policije u lokalnoj zajednici. Reč je o pilot-projektu koji naša opština sprovodi u saradnji sa Ramzes grupom. Zato smo oformili Savet za prevenciju kriminala u opštini koji radi na primeni projekta, pre svega radi menjanja stavova građana o policiji, koja je u javnosti često predstavljana na pogrešan način. Drugi cilj je da pružimo priliku građanima da aktivno učestvuju u rešavanju pitanja vezanih za bezbednost na teritoriji opštine, kao i da povećamo bezbednost u školama i vrtićima. U Savet su uključeni svi segmenti društva: nevladine organizacije, nacionalne manjine (pre svega Romi), školske, predškolske i socijalne ustanove, zdrastvo i predstavnici gradskih vlasti i organizacija. Taj projekat je i u Evropi relativno nov: nastao je i prvi put je primenjen u Engleskoj početkom devedesetih godina. Delegacija iz ove četiri opštine i predstavnici MUP-a posetili su početkom aprila ove godine Veliku Britaniju i upoznali se s radom Saveta za prevenciju kriminala u engleskim gradovima, koji su celokupan civilni sektor uključili u rešavanje pitanja bezbednosti i saradnje s lokalnom policijom.

U septembru se očekuje i potpisivanje sporazuma sa USAID-om (Agencija SAD za međunarodni razvoj). S njom ćemo učestvovati u Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji (SLGPR). Tokom 2001. godine 25 opština širom Srbije već je potpisalo taj sporazum, uključilo se u SLGPR, i u njima se trenutno sprovode reforme koje se pre svega odnose na javno budžetiranje, učešće građana u planiranju budžeta i programa opština, prijem građana u opštinama (šalter sale, informisanje građana, informacioni sisteni…). U periodu kada su se uključile u program, beogradske opštine nisu bile u mogućnosti da i same učestvuju zbog čuvenog Lauferdovog amandmana nastalog pošto su američke vlasti sumnjale da se Mladić krije u Beogradu."

Mihailo Dragović, sekretar SO Zvezdara, o renoviranju i opremanju zgrade Opštine Zvezdara.

"Naša ideja je da među prvima u Srbiji napravimo elektronsku opštinu. Kao donaciju, dobili smo softver namenjen opštinskoj upravi i svemu onome što pokriva njena delatnost. Druga, veoma važna stvar koju smo postigli jeste umrežavanje radnih mesta u celoj zgradi. Treća stvar su radne stanice: na početku ovog mandata opština je imala 22 računara, a sada ih ima 110. Time smo pokrili sva radna mesta. Sve nabrojano je veoma važno za uspostavljanje egovernmenta. Zvezdara je bila prva opština koja je postavila internet sajt, a sada ih ima dva (www.zvezdara.com i www.zvezdara.org.yu). Želja nam je da imamo interaktivnu vezu s građanima Zvezdare koji sada putem interneta ili mobilne telefonije mogu da dobiju određene usluge.

Renoviranjem šalter-sale pre tri godine i restauriranjem celokupnog prizemlja zgrade opštine osposobili smo više od 20 radnih mesta, čime su stvoreni mnogo bolji uslovi. Najvažnije je to što sada građani na jednom mestu mogu da završe sve obaveze, s obzirom na to da su nakon renoviranja celokupna opštinska uprava i Uprava javnih prihoda sa sprata preseljene u prizemlje. Postavili smo i internu opštinsku televiziju (šest monitora) putem koje građani mogu da dobiju informacije o opštini i prezentacije delatnosti gradskih i opštinskih pr1eduzeća. Postavili smo i info-kiosk, gde građani takođe mogu da dobiju korisne informacije: koja dokumenta su im neophodna za dobijanje drugih dokumenata, gde mogu da ih pribave, gde da ih predaju, u kojoj prostoriji se nalazi određeni službenik koji im je potreban… Opštinska uprava se trudila da obnovi sve što je bilo zapušteno – i zgradu (lift, skupštinska sala, prozori, nova telefonska centrala) i svih sedamnaest objekata mesnih zajednica u opštini Zvezdara."

Prof. dr Zoran Ivanković, direktor Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", o stanju u ustanovi, donacijama, pomoći i problemima:

"Naša bolnica je, kao i sve ustanove, imala uspone i padove, naročito u proteklih petnaest godina. Posle 5. oktobra 2000. godine situacija je počela da se popravlja, iako smo često bili na marginama pomoći. Međutim, moram da naglasim da među onima koji su nam najviše pomogli jesu grad Beograd i Opština Zvezdara. Nedavno smo od grada dobili vrlo vredan i moćan kolor dopler, a od Opštine Zvezdara gasni analizator za pedijatriju, sondu za ultrazvučni aparat, inhalator za plućno odeljenje i dva računara. Opština je pomogla i našem Institutu za pedijatriju. Međutim, pomoć je uglavnom stizala za decu: pedijatriju i neonatalogiju, pa su često nepravedno zapostavljeni drugi delovi zdravsta, a pre svega zdravlje starijih, a to je kategorija koja najčešće ima nizak socijalni status. Zato bi u toj sferi trebalo da se povede malo više računa. U KBC-u je proteklih nekoliko godina primetan veliki boljitak. Dosta je urađeno na popravci infrastrukture, a nabavljen je i jedan broj aparata koji je ipak daleko od dovoljnog. Međutim, bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila kredit Evropske investicione banke. Reč je vrlo povoljnom i ciljnom kreditu u iznosu od 3.400.000 evra, namenjenom za revitalizaciju infrastrukture."

Razni sagovornici 1
Donacija neonatologiji

Tanja PeternekAleksić, novinar, govori o Pozorištu Zvezdarište:

"Rođena sam i odrasla na Zvezdari, kao i moja deca. Kada je u opštini pokrenuta ideja da se napravi dečiji pozorišni festival, pozvali su me iz dva razloga: zato što sam dramaturg po struci i zato što se odazivam na sve akcije humanitarnog karaktera vezane za decu. Osamdesetih godina postojo je muzički festival Zvezdarijada, na kome su nastupali mladi talenti i to je bila jedna vrsta beogradskog takmičenja, a u žiriju su bili eminentni muzičari. Pozorište Zvezdarište je dostojno zamenilo tu manifestaciju. Prve godine, kao i svaki pozorišni festival, bolovao je od malih boginja i učio kako se organizuje dečiji festival. U drugoj godini to je od lokalnog karaktera preraslo u nešto sa čime grad treba da se ponosi. I prve i druge godine imali smo goste iz inostranstva, ali je najznačajnije to što je festival pokupio sve najbolje što postoji u pozorištima za decu iz cele Srbije."

Od 1. septembra počeće da radi i govorna pošta putem koje će građani moći da naruče izvode iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu. Naručuje se putem broja telefona 3607-666, a dokumenta se nakon toga šalju na adresu građanina.

Razni sagovornici 2
"Zvezdarište"

Iz istog broja

Istorija opštine

Od Zvezdarnice do danas

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Zoran Petrović, potpredsednik IO SO Zvezdara

Potencijal za budućnost

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Intervju - Dragan Komarica, predsednik IO SO Zvezdara

Dobri potezi

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Petar Moravac, predsednik Skupštine opštine Zvezdara

Ozbiljna opština za ozbiljan grad

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu