Dodatno

Marko Čadež, predsedavajući Foruma

Prijateljstva ne postoje između država, već između ljudi 2

Prijateljstva ne postoje između država, već između ljudi

 

Šta je Forum Srbija Nemačka?

Forum Srbija Nemačka je udruženje građana iz Srbije i Nemačke koji su posvećeni stvaranju novih okvira za otvoreni dijalog i razmenu znanja profesionalaca i stručnjaka iz dve zemlje. Udruženje svoj zadatak vidi u tome da širi i razvija mrežu prijatelja Srbije u Nemačkoj i Nemačke u Srbiji.

Koliko odnosi između Srbije i Nemačke utiču na rad Foruma?

Naravno da redovna i iskrena saradnja vladâ, susreti zvaničnika, međudržavni ugovori i trgovinski sporazumi čine važan i neophodan okvir za razvoj odnosa dve zemlje. Oni definišu zajedničke interese i ciljeve. Prijateljstva, međutim, ne postoje između država, već isključivo između ljudi.

Šta čini suštinu odnosa između dve zemlje?

Mi koji smo se okupili u Forumu Srbija Nemačka smatramo da osnovu ovog udruženja čini komunikacija između pojedinaca, razvoj dijaloga svih segmenata društva obe zemlje. Bilo da je reč o pola miliona građana srpskog porekla koji žive i rade u Nemačkoj, o menadžerima i privrednicima iz više od 400 nemačkih preduzeća koja posluju u Srbiji ili o skoro 10.000 studenata i naučnika koji su se poslednjih godina usavršavali na prestižnim nemačkim univerzitetima. Svi oni definišu tu kompleksnu mrežu odnosa dva društva, utiču na dinamiku odnosa.

Kako ocenjujete dosadašnju komunikaciju između Srbije i Nemačke?

Komunikacija između Srbije i Nemačke odvijala se u poslednjih 20 godina prevashodno u političkom prostoru. U fokusu odnosa bilo je stvaranje političke stabilnosti, kao i saniranje posledica ratnih dešavanja u ovom delu nekadašnje Jugoslavije. Stabilnost i uspostavljanje što šire podrške za put Srbije ka Evropskoj uniji godinama su bile prioritetne teme u odnosima dveju zemalja. Mislim da je prvi deo ovog teškog puta uspešno završen. Ono što bi moralo da usledi jeste opšti društveni dijalog.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu