Dodatno

Čačak

Poznat po preduzetničkom duhu 2

OVDE SE ODUVEK RADILO: Velimir Stanojević / foto: milovan milenković

Poznat po preduzetničkom duhu

"Usvojili smo osnovna strateška dokumenta kao što su Strategija održivog razvoja, Akcioni ekološki plan, Akciona politika zapošljavanja i druge mere, a sve u cilju podsticanja opstanka mladih ljudi u ovom delu Srbije", kaže Velimir Stanojević

 

Čačak je pored svojih poznatih sugrađana koji su se proslavili po svojoj hrabrosti ili preduzimljivosti poznat i po turističkim i privrednim potencijalima. Vekovima unazad u ovom gradu postoji preduzetnički duh, koji je doprineo da Čačak danas bude jedan od gradova koji prednjače u privlačenju investitora i razvijanju biznisa. O njegovim prednostima i unapređenju, za "Vreme " je govorio gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević.

"VREME": Koje su prednosti Čačka koje biste istakli u odnosu na druge gradove?

VELIMIR STANOJEVIĆ: Naš grad se nalazi na jednom od najvažnijih strateških mesta u Srbiji. Kao ponos grada izdvojio bih i obrazovane kadrove u Čačku. Stvorili smo uslove za obrazovanje od predškolskih do studentskih dana. U prethodnih osam godina izgrađeno je osam novih vrtića, osam školskih objekata, kao i sedam zatvorenih sportskih objekata. Nastojali smo i da stvorimo uslove kako bi bio privlačan studentima iz okolnih gradova, tako da gradimo i novi dom za učenike i jedan studentski dom. Strategijom razvoja predviđeno je da se jednog dana formira Univerzitet zapadne Srbije.

Koji su investicioni pravci razvoja Čačka?

Strateškim dokumentima smo definisali tri osnovna pravca razvoja – razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj poljoprivrede i razvoj turizma sa akcentom na banjski turizam. U vreme kada se govori o privlačenju stranih investicija, želimo da pored strateških mera očuvamo mala i srednja preduzeća koja potiču iz našeg grada.

Da li Čačak ima sopstveno građevinsko zemljište koje može da ponudi investitorima?

Ovde živi 120.000 stanovnika na 630 kvadratnih kilometara. Uprava za lokalni i ekonomski razvoj nudi građevinsko zemljište, ne samo ono koje je vlasništvo grada, nego i ono koje je planskim aktima predviđeno za razvoj preduzetništva, a ne nalazi se u gradskom vlasništvu. Ono što nudimo kao podsticaje za investitore je da ako neko zaposli najmanje 20 radnika, plaća 25 odsto manju cenu za naknadu građevinskog zemljišta. Što više radnih mesta ponudi, cena je povoljnija.

Kako se Čačak izborio sa posledicama privatizacije?

Ovde je proces privatizacije bio dosta bolan. Ono što je amortizovalo situaciju jeste činjenica da je živ sektor malih i srednjih preduzeća, ali i fabrike poput "Slobode" po kojima je Čačak prepoznatljiv. Ono u čemu smo pioniri u Srbiji jesu aktivne mere zapošljavanja, uvedene još 2006. godine. Ovi projekti se finansiraju iz gradskog budžeta. Građani konkurišu i time se ohrabruju da pokrenu sopstveni biznis i subvencionišu se poslodavci da bi primili nova radna lica. Za poslednjih godinu dana izdvojeno je 30 miliona dinara za ovu vrstu subvencija.

Koje su glavne investicije u Čačku u poslednjih nekoliko godina i kakvi su planovi za naredni period?

Investicije su u poslednjih deset godina u Čačku iznosile preko 230 miliona evra. Broj nezaposlenih je sveden na 10.000. Cilj u narednom periodu je privlačenje domaćih i stranih investitora koji će se baviti proizvodnjom. U strukturi investicija najveća ulaganja su bila u veleprodaji. Doveli smo "Merkator", "Intereks" i "Tempo", gde je uloženo oko 40 miliona evra. U sektor auto-industrije, benzinske stanice i druge uslužne delatnosti investirano je 26 miliona evra. Značajne investicije su u prehrambenoj zoni, kao i u zoni metalo-prerađivačke industrije. To su "Sloboda", "Unipromet", "Cer", "Sloves", "Progres inženjering", "Alfako", a iz prehrambene industrije "Moka", "Pons", "Interfud", "Frikom".

Šta je glavna uloga grada u strategiji privlačenja investitora i poboljšanja života građana?

Naša funkcija je da obezbedimo infrastrukturu. Imamo osam gradskih uprava koje su zadužene za olakšanje administrativnih poslova. Osim toga, tu je i širenje kadrova kao važan aspekt. Potrebno je da postoji komunikacija na relaciji škole–privrednici–grad kako bismo stvorili kvalifikovanu radnu snagu. Poljoprivreda je takođe prioritet i zbog toga naš grad ulaže u bespovratna sredstva za poljoprivrednike.

Šta smatrate neophodnim da bi Čačak ostvario i iskoristio sav svoj potencijal?

Nadam se da će ove godine početi gradnja auto-puta. Za aerodrom Lađevci urađeni su kompletni projekti, i mislim da će vrlo brzo to biti realizovano. To će biti značajno za proizvodnju u privrednoj i prehrambenoj industriji, kao i za razvijanje turizma. Uz dobru saradnju Grada i države, bez mnogo demagogije, ima perspektive.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu