Dodatno

Zoran Petrović, potpredsednik IO SO Zvezdara

Potencijal za budućnost

Opština Zvezdara je učestvovala u izradi urbanističkih planova. Kakvi su planovi i zbog čega su važni?

Potencijal za budućnost 1

Grad Beograd, kao i opština Zvezdara 2000. godine bili su suočeni s vrlo zastarelim urbanističkim planovima. To je bio jedan od glavnih uzroka ekspanzije bespravne gradnje. Zato je Zvezdara aktivno učestvovala u izradi generalnog plana, koji je usvojen prošle godine i osnova je za donošenje čitavog niza regulacionih planova koji se trenutno nalaze u različitim fazama izrade. Za Zvezdaru je važno da se u delu autoputa koji joj pripada predvidi industrijska zona i da se kao prioritet grada napravi unutrašnji magistralni prsten: deo saobraćajnice koji od starog Beograda preko novog mosta na Adi Ciganliji i grada Beograda stiže do Pančevačkog mosta. Tu postoji ogroman potencijal upravo zato što unutrašnji magistralni prsten zahvata dobar deo Zvezdare i seče veoma važne saobraćajnice – Ulicu Dimitrija Tucovića i Bulevar kralja Aleksandra.

Ono što je zapostavljeno, a za Zvezdaru veoma važno jeste spoljna magistralna tangenta koja je okvir regulacionog plana Mirijeva i proteže se sve do Ostružnice. Ta saobraćajnica će stvoriti potencijale za industrijsku gradnju. Uspeli smo da ubedimo gradske urbaniste i vlasti da su ovi planovi vrlo važni, pa na nekim mestima već može da se vidi početak radova. Koliko dobrim urbanističkim planovima postajemo privlačni za investitore, dokaz je izgradnja Maksi diskonta u Mirijevu i Vera u Denkovoj bašti.

Koliko je grad pomogao u realizaciji planova opštine?

Potencijal za budućnost 2
Igralište

U vreme ovog mandata, za razliku od prethodnog, bilo je mnogo više investicionih ulaganja, što je ostvareno pre svega zahvaljujući gradu Beogradu. Za sve programe koji su bili dobro obrazloženi naišli smo na razumevanje i obezbeđena su finansijska sredstva. Na taj način je formirana ambulanta na Konjarniku, a adaptirane su ambulante u Malom i Velikom Mokrom Lugu. Deo investicija odvojen je za Sportski centar "Olimp" a u toku je i program za sređivanje UPC-a "Vuk Karadžić". Ove dve javne ustanove izgrađene su sredstvima opštine, ali su se tokom perioda transformisale u društvena preduzeća koja nisu bila u stanju da održavaju svoje objekte. Opština je zato u "Olimpu" renovirala salu, a na UPC-u "Vuk Karadžić" biće saniran krov i obnovljena fasada.

Dugi niz godina u jednom od vrtića bile su smeštene izbeglice, a njihovo raseljavanje najavljivano je mnogo puta.

Jedno veoma lepo mesto, "Zvezdani gaj", koje pripada predškolskoj ustanovi "Zvezdara" i nalazi se u Zvezdarskoj šumi, nakon deset godina ponovo će biti vraćeno prvobitnoj funkciji. Problem i status izbeglica konačno je rešen, pa je otpočelo sređivanje prostora. Uskoro će beogradska deca, kao i deca iz unutrašnjosti koja dolaze na ekskurzije, moći da uživaju u reprezentativnom objektu koji ima odličnu lokaciju, mir, bioskopsku salu, igralište i mnoge druge sadržaje. Nekoliko objekata predškolskih ustanova opština je uredila i kroz program Evropske agencije za rekonstrukciju "Škole za demokratiju". Na primer, vrtić "Sunčica" je bio ruinirana baraka, ali je pomoću ovog programa potpuno renoviran i sada je to izuzetno lepo mesto.

Potencijal za budućnost 3
Jedan od dvesta asfaltiranih puteva

Da li se opština angažovala na problemu socijalno ugroženih?

Nakon kriza devedesetih godina ustanove su ostale bez sredstava za obavljanje svojih funkcija, između ostalih i Centar za socijalni rad. Svakodnevno su nam se javljali građani tražeći pomoć, bilo za nabavku lekova, operacije, sredstva za školovanje, za talentovane, nezaposlene… Zato smo formirali Komisiju Izvršnog odbora za rešavanje socijalnih problema koja je odredila kriterijume za dobijanje pomoći i počela s radom. U listu "Naša Zvezdara" nakon svake akcije objavljivani su spiskovi građana kojima je opština pomogla.

Iz istog broja

Istorija opštine

Od Zvezdarnice do danas

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Razni sagovornici

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Intervju - Dragan Komarica, predsednik IO SO Zvezdara

Dobri potezi

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Petar Moravac, predsednik Skupštine opštine Zvezdara

Ozbiljna opština za ozbiljan grad

Dodatak realizovali: Marija Vidić, Stevan Ristić i Goran Kosanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu