Dodatno

Vreme uspeha! (maj 2013)

Poslovne vesti 2

MedUNIQA mobilni centar za brigu o zdravlju

Poslovne vesti

 


MedUNIQA:
Mobilni centar

MedUNIQA mobilni centar za brigu o zdravlju jedinstven je kamion koji će posetiti Srbiju od 10. do 16. maja. Ta putujuća laboratorija, koja dolazi specijalno iz Austrije, opremljena je najsavremenijom opremom za preventivne preglede, a u nekoliko ordinacija, smeštenih u samom kamionu, biće moguće besplatno proveriti celokupno stanje organizma. Kompletan pregled obuhvata EKG, ultrazvuk abdomena, srca, štitne žlezde i karotidnih arterija, zatim spirometriju, analize krvi, merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, pregled oftalmologa i merenje očnog pritiska, kao i preglede interniste i dermatologa.

Tokom šest dana, MedUNIQA mobilni centar za brigu o zdravlju posetiće Novi Sad, u kome će boraviti 10. i 11. maja, Beograd gde će boraviti od 12. do 15. maja i Kragujevac 16. maja, a za preglede će biti otvoren svakoga dana od 10 do 20 časova. Svi građani od 18 do 65 godina starosti, koji se do 10. maja prijave za MedUNIQA dobrovoljno zdravstveno osiguranje, mogu zakazati preglede preko UNIQA Kontakt centra na broj telefona 011 – 2024100, sve dok ima slobodnih termina u kamionu.


Pireaus banka:
Pireaus banka podržala PayPal plaćanje

Odmah po uvođenju PayPal sistema Pireaus banka je podržala njegovo korišćenje i pozvala sve svoje korisnike Visa i MasterCard kartica da se registruju za ovu uslugu, saopšteno je iz ove banke. Tokom prvog dana funkcionisanja sistema Banka je zabeležila više od 300 zahteva za otvaranje PayPal naloga. Zbog velikog interesovanja, Pireaus banka je povećala broj operatera u svom Korisničkom servisu, a kako bi pružila adekvatnu korisničku podršku. PayPal nalog mogu otvoriti fizička i pravna lica, a registracija se vrši na sajtu www.paypal.com. Za aktiviranje su potrebne imejl adresa i važeća platna kartica.

Otvaranje naloga je besplatno, a procedura podrazumeva zaduživanje kartice za iznose od 1$ i 1,5€ prilikom registracije naloga, koji će biti razduženi odmah po potvrdi registracije, u roku od 24h. Poslednji korak u registraciji je unos četvorocifrenog koda koji Banka prosleđuje putem SMS-a (korisnici koji nisu prijavljeni za ovu uslugu dobijaju kod pozivom Call Centra ili Korisničkog servisa banke).


Raiffeisen banka:
Uspešno poslovanje u 2012.

Raiffeisen banka ostvarila je odlične poslovne rezultate u 2012. godini, zahvaljujući efikasnom poslovanju u svim biznis segmentima. Sveukupnim rezultatima banke su doprineli i odgovorna politika upravljanja rizikom, kao i mere striktne kontrole rashoda, posebno značajne u ekonomski izazovnim vremenima.

Tokom 2012. godine Raiffeisen banka je ostvarila profit od 51,2 miliona evra, što predstavlja rast od 6 odsto u odnosu na prošlogodišnju dobit. Baza klijenata je porasla više od 8 odsto u odnosu na isti period 2011. godine i broji 550.790 klijenata. Banka je u toku 2012. sa ukupnim kreditnim portfoliom koji prelazi 1,1 milijardu evra, potvrdila i svoju poziciju jednog od vodećih kreditora u Srbiji. Prudentna politika procene rizika rezultirala je očuvanjem visokog kvaliteta kreditnog portfolija u svim segmentima poslovanja, pri čemu je procenat učešća nenaplativih kredita znatno niži od tržišnog proseka.


Filip Moris:
Pokreni se za posao

Zbog velikog interesovanja preduzetnika iz cele Srbije, kompanija Filip Moris odlučila je da poveća svoju donaciju za pomoć malom preduzetništvu i da u 2013. godini u kojoj proslavlja svoj jubilej poslovanja u Srbiji podrži pokretanje ukupno 110 malih i porodičnih preduzeća u okviru programa "Pokreni se za posao", deset više od inicijalno planiranih grantova. POKRENI SE ZA POSAO je program kojim kompanija Filip Moris podržava malo i porodično preduzetništvo kao rešenje za gorući problem nezaposlenosti sa kojim se građani Srbije suočavaju. U okviru programa, koji se realizuje u partnerstvu sa nevladinom organizacijom ENEKA iz Niša, dobrim preduzetničkim idejama biće obezbeđena finansijska i savetodavna podrška za njihovu realizaciju.

Zahvaljujući programu POKRENI SE ZA POSAO u protekle tri godine pokrenuto je 160 malih preduzeća kroz koja je uposleno više od 600 ljudi.


Pošta Srbije:
Učetvorostručena dobit

Upravni odbor Pošte Srbije usvojio je izveštaj o poslovanju za prvi kvartal ove godine, koji iskazuje ostvarenu neto dobit od 485 miliona dinara.

Milan Krkobabić, generalni direktor preduzeća, istakao je da su profitabilno poslovanje, učetvorostručena neto dobit u odnosu na isti period prošle godine, ulaganje sopstvenih sredstava u nove tehnologije i raspodela dela dobiti zaposlenima konstante aktuelne poslovne politike ovog sistema. Tom prilikom naglasio je da nas efikasnije i delotvornije upravljanje vodi ka još boljim poslovnim rezultatima.

Pored odluka vezanih za redovno poslovanje, Upravni odbor doneo je i odluku o raspodeli dobiti iz 2012. godine, te će, shodno zakonskim rešenjima, polovina neto dobitka Pošte Srbije za prošlu godinu, ukupno vrednog 1,24 milijarde dinara, biti uplaćena u republičku kasu, a druga polovina namenjena je zaposlenima za doprinos u ostvarenoj dobiti.


Victoria Group:
Novi generalni direktor Sojaproteina

Od 1. maja 2013. Džejms P. King (James P. King) biće novi generalni direktor Sojaproteina, članice Victoria Group, Džejms King je vodeći stručnjak u oblasti soje, sa 35 godina bogatog internacionalnog iskustva u upravljanju proizvodnim pogonima, marketingu i komercijalizaciji poljoprivrednih roba poput soje, sačme, ulja, lecitina, sojinih proteina, ali i drugih tržišnih segmenata ljudske i životinjske ishrane. Zahvaljujući svom sveobuhvatnom poznavanju tehnoloških procesa u preradi soje i tržišta gotovih proizvoda, Džejms King će uvesti Sojaprotein u novi ciklus razvoja poslovanja, u kome će fokus biti osvajanje novih tržišta za sojine proteinske koncentrate iz Srbije, kao i dodatno proširenje proizvodnog portfolia.


Orion Telekom:
Nagrade IT Awards 2013

Poslovne vesti 3

Orion Telekom dobitnik je nagrade IT Awards za razvoj android aplikacije "Orion Ring", kao i specijalne nagrade za "Aktivnosti i doprinos u domenu društvene odgovornosti kompanije" – sve u organizaciji nezavisne, specijalizovane TV produkcije "Interfejs".

Kako iz kompanije Orion Telekom podsećaju, krajem decembra 2012. kompanija je razvila je Android aplikaciju "Orion Ring" – delo razvojnog tima Orion telekoma sa osnovnom namenom povećanja dostupnosti usluge jeftinog telefoniranja ka inostranstvu i značajno pojednostavljenim načinom pozivanja. "Posebno, možda i najveći benefit ove aplikacije – je mogućnost da unapredi funkcionalnost svih android uređaja, pa i onih najjeftinijih, u telefonski aparat", ističu iz Orion Telekoma.


Microsoft Srbija:
Novi Office 365

Kompanija Microsoft Srbija predstavila je srpskoj javnosti Office 365. Nova verzija najpoznatijeg softvera za kancelarijsko poslovanje prilagođena je potrebama klijenata bilo kod kuće ili na poslu. Novi program ima jednako dobre performanse bez obzira na uređaj sa kojeg se koristi, saopšteno je iz kompanije Microsoft Srbija. Nova ponuda za kućne korisnike Office 365 Home Premium obuhvata kompletan set najnovijih Office aplikacija (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher i Access) kojima se, zahvaljujući Cloudu, pomoću jednog naloga može pristupiti sa do 5 različitih uređaja uključujući i Windows tablet uređaje, PC i Mac. U okviru paketa koji godišnje staje 99,99 američkih dolara, odnosno 8,34 dolara mesečno, nalazi se i SkyDrive, baš kao i usluge Skype poziva.


Telenor:
Porast prihoda

Prihodi kompanije Telenor Srbija u prvom kvartalu ove godine iznose 10,064 milijardi dinara, što je povećanje od 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Telenora. Broj pretplatnika porastao je za 3,3 odsto u odnosu na prvi kvartal 2012, na 3,2 miliona. Nakon završetka modernizacije mreže u prvom kvartalu 2012. godine, kapitalni troškovi usmereni na proširenje i unapređenje mreže rastu sporijim tempom u 2013.

"Na naše poslovanje i dalje znatno utiču događanja u srpskoj privredi i konkurencija na tržištu. U ovom izazovnom okruženju, mi nastavljamo da beležimo rast prihoda i poboljšavamo našu poziciju na tržištu. Nastavićemo da ulažemo u našu mrežu i informativne sisteme i unapređujemo brzinu, dostupnost i raznolikost naših usluga", izjavila je izvršni direktor finansija kompanije Telenor Srbija Erlan Neten.


Lenovo:
"Red dot" nagrada za dizajn

Nemačka "Red dot" nagrada, jedna od svetski najprestižnijih nagrada za dizajn, dodeljena je kompaniji Lenovo. Jedan od nagrađenih proizvoda kompanije Lenovo jeste model IdeaPad U430s, koji je dobio nagradu "Red dot best of the best". Još jedno, možda i značajnije priznanje, jeste počasna nagrada koja je dodeljena dizajnerskom timu kompanije Lenovo, koji je, među mnoštvom konkurenata, osvojio "Red dot" nagradu za najbolji dizajnerski tim 2013 godine.

Ova jedinstvena nagrada, za koju ne mogu da se prijave nijedna kompanija niti dizajner, odaje počast kompanijskoj strategiji prema kojoj inovativni proizvodi visokog kvaliteta opravdano utiču na poslovni uspeh. Ovu tvrdnju – kako ju je opisala i sama "Red dot" organizacija – "dizajnerski i korisnički tim kompanije Lenovo i više nego zadovoljava. Godinama ova kompanija impresionira žiri svojim proizvodima i nesvakidašnjim dizajnerskim kvalitetom."


Erste banka:
Nastavljen stabilan rast

"Erste Banka nastavlja da na sveobuhvatan način podržava potrebe stanovništva i privrede Srbije, da ostvaruje stabilan i zdrav rast portfolija i poboljšava finansijski rezultat. Kreditne aktivnosti usmerene prema privredi će naročito biti intenzivirane tokom narednih nekoliko meseci, kada planiramo da plasiramo kreditnu liniju od 50 miliona evra, ugovorenu sa Evropskom investicionom bankom, prvenstveno namenjenu dugoročnom kreditiranju malih i srednjih preduzeća, uz kamatne stope za najmanje pola procentnog poena niže u odnosu na standardne nivoe za ovu vrstu kreditiranja", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Ukupni krediti u odnosu na kraj 2012. povećani su za 1,4 odsto i iznose 56,4 milijarde dinara, dok su ukupni depoziti povećani za 15,84 odsto i iznose 71,8 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima su u odnosu na kraj 2012. godine povećani za 2,25 odsto i iznose 38,6 milijardi dinara. Depoziti pravnih lica su u istom periodu povećani za 98,33 odsto i iznose 23,2 milijarde dinara, saopšteno je iz Erste banke.

LG:
Prvi zakrivljeni OLED TV na svetu

LG Electronics je najavio početak prodaje prvog zakrivljenog OLED televizora na svetu (model 55EA9800), koji će prvo biti dostupan korisnicima u Južnoj Koreji. LG Electronics je prva i jedina kompanija na svetu koja će u prodaji imati modele televizora koji poseduje flet i zakrivljene OLED ekrane. Na ovaj način, LG zauzima vodeću ulogu na tržištu OLED televizora, za koje agencija DisplaySearch predviđa da će 2016. godine obuhvatati čak sedam miliona jedinica. Nakon više od pet godina istraživanja i razvijanja ekrana sa zakrivljenjem najoptimalnijim za ljudsko oko, kompanija LG je na tržište plasirala televizor koji u potpunosti eliminiše probleme vizuelne distorzije i gubljenja detalja koji su prisutni kod flet ekrana.


Hemofarm:
Superbrands nagrada

Poslovne vesti 4

SUPERBRAND SRBIJE u kategoriji farmaceutske industrije još jedna je u nizu nagrada koju je Hemofarm dobio nakon detaljne analize Saveta Superbrandsa, koji čine vodeći eksperti iz oblasti marketinga, ekonomije i medija. Kriterijumi za dobijanje statusa SUPERBRANDS SRBIJE zasnovani su na tri glavne osobine brenda, kao što su prepoznatljivost i ugled, dugogodišnja doslednost i pouzdanost, kao i korporativna društvena odgovornost. "Nagrada SUPERBRANDS je došla kao kruna naše korporativne kampanje ‘Svako Dobro’, koja ima za cilj da predstavi Hemofarm u jednom novom svetlu, novom brend identitetu, osveženom vizuelno, ali isto tako i da pokaže da Hemofarm nije samo proizvođač kvalitetnih, a dostupnih lekova i farmaceutskih proizvoda, već kompanija koja brine o ljudima, i nastoji da unapredi opšti kvalitet života svakog pojedinca", rekla je Natalija Popović, direktorka Komunikacija Hemofarma.

Iz istog broja

PR industrija

Menjanje navika

Igor Božić

Regionalna SEHA rukometna liga

Brend u nastajanju

 

Intervju – Miloš Jelić, generalni menadžer kompanije Nelt

Neprestano podizanje kvaliteta usluga

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu