Dodatno

Vreme uspeha! (mart 2014.)

Poslovne vesti 2

Poslovne vesti

 

Delta Motors: Akcijske cene BMWa

Na predstojećem sajmu automobila BG Car Show, koji će se održati od 14. do 23. marta 2014. u Beogradu, Delta Motors će svim zainteresovanim klijentima obezbediti specijalne akcijske uslove za kupovnu najpopularnijih BMW modela: 114i, 316i i 518d, što će navedene modele učiniti dominantnim i u tržišnom segmentu premijum vozila. BMW 114i, sa motorom od 1598 cm3 i snagom 102 KS, koji, između ostalog, sadrži i multifunkcionalni sportski kožni volan, radio BMW Professional sa monitorom od 6,5″ i iDrive kontrolerom, handsfree sa USB-om i instrument tablu sa proširenim sadržajem biće dostupan za 17.990 evra. BMW 316i, prisutan sa agregatom od 1598 cm³, koji poseduje snagu od 136 KS, i opremljen multifunkcionalnim sportskim kožnim volanom, Vspoke style 390 aluminijumskim felnama od 16″, tempomatom sa kočionom funkcijom i automatskim jednozonskim klima uređajem, biće dostupan po ceni od 24.990 evra. BMW 518d, sa motorom od 1995 cm³ i 143KS, sa paketom opreme koji sadrži automatski 8-stepeni menjač, sportski kožni volan, alu-felne Vspoke style 236 17″, parking senzore (PDC), napred i pozadi, bixenon svetla, handsfree sa USB-om i instrument-tablu sa proširenim sadržajem, na sajamskoj akciji je za 39.990 evra.


Eurobank: Nagrada IFCa

Eurobank Beograd dobitnik je nagrade za najbolje partnerstvo u zemljama u razvoju, dodeljene od strane Internacionalne financijske korporacije (IFC), članice Svetske banke. Na ceremoniji održanoj u Lisabonu nagrađeno je 25 finansijskih institucija iz 56 zemalja koje su svojim zalaganjem doprinele razvoju i saradnji sa IFC-om. Eurobank Beograd predstavlja snažnog partnera Svetske banke, što je ovom nagradom i potvrđeno. "Eurobank kontinuirano ulaže u unapređenje partnerstava sa vodećim finansijskim institucijama, a nagrada IFC-a predstavlja priznanje ovim naporima. Strateško opredeljenje Eurobanke je građenje saradnji koje, uz snažnu podršku privredi, dugoročno utiču na stabilnost bankarskog sektora u celini", rekao je Predrag Nikolić, rukovodilac Odeljenja za transakciono poslovanje sa privredom, Eurobank. Kao najaktivnija banka na ovom polju, Eurobank Beograd je aktivnostima usmerenim ka podržavanju uvozno-izvoznih aktivnosti preduzeća iz Srbije zaslužila ovu vrednu nagradu, saopšteno je iz ove banke.


Banca Intesa: Treći konkurs "Dokaži se 100%!"

Poslednjeg dana februara, Banca Intesa pokrenula je treći po redu ciklus studentskog konkursa "Dokaži se 100%!", nadmetanja talentovanih akademaca Srbije u izradi projekata iz oblasti upravljanja zadovoljstvom klijenata. Projekat "Dokaži se 100%!" Banca Intesa realizuje u saradnji sa matičnom Intesa Sanpaolo grupacijom kako bi najboljim studentima u zemlji pružila priliku da iskažu svoje logičko razmišljanje i inovativnost, omogućila im da stečeno akademsko znanje primene u realnoj poslovnoj situaciji, ali i osvoje vredne nagrade. Pravo učešća na konkursu imaju studenti četvrte godine svih državnih i privatnih fakultetskih ustanova u zemlji, apsolventi, kao i studenti master i doktorskih studija društveno-humanističkih, prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka. Prijavljivanje je omogućeno akademcima sa minimalnom prosečnom ocenom 9,00, dobrim poznavanjem engleskog jezika i prezentacionih veština, koji u trenutku apliciranja imaju do 26 godina života. Pobednike konkursa u Srbiji Banca Intesa će nagraditi novčanim stipendijama u iznosu od 1.000 evra po članu tima i stručnim usavršavanjem u banci, dok je za članove drugoplasiranog tima predviđena nagrada u visini od 700 evra.


VIP: Više od dva miliona korisnika

Krajem decembra 2013. Vipu se pridružio dvomilioniti korisnik, tako da je tržišno učešće kompanije iznosilo 21,1 odsto, saopšteno je iz VIP-a. Kompanija je tokom 2013. godine ostvarila prihod od 20,7 milijardi dinara što je porast od 14 odsto u odnosu na 2012. Koristeći isto poređenje, dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) uvećana je za 31 odsto do sume od 7,2 milijarde dinara. Stabilan rast poslovanja je direktan rezultat činjenice da sve više korisnika bira Vip za svog mrežnog operatera, posebno u privatnom i poslovnom postpejd segmentu. Dodatno, i tokom 2013. više od polovine svih prenetih brojeva u Srbiji došlo je u Vip mrežu. "Vip je među najbrže rastućim operaterima u regionu i tokom 2013. godine rasla je potražnja za smart uređajima u okviru naših tarifa, kao i internet saobraćaj. Od januara 2007. godine naovamo u poslovanje smo uložili više od 800 miliona evra, uključujući i iznos za kupovinu licence. Vip je i dalje najveći grinfild investitor u Srbiji. Samo tokom prošle godine investirali smo 52,7 miliona evra najvećim delom u najsavremeniju 2G i 3G mrežu, i u sisteme za podršku korisnicima. Daljim ulaganjima u naše poslovanje, mrežu i konkurentne ponude pokušaćemo da privučemo još više korisnika da nam se pridruže", izjavio je Andreas Graf, direktor/CEO Vip mobile.


Atlantic Grupa: Rast poslovanja

Atlantic Grupa je u 2013. godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 664,6 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 2,5 odsto. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) od 55,9 miliona evra porasla je 6,4 odsto u odnosu na konsolidovani EBIT u 2012. godini, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 25,6 miliona evra zahvaljujući, između ostalog, značajno sniženim troškovima kamata nakon uspešnog refinansiranja krajem 2012. "Usprkos otežanim uslovima poslovanja poslednjih nekoliko godina, naročito u regionu Jugoistočne Evrope gde Atlantic Grupa ostvaruje najveći deo prihoda, i u 2013. godini nastavili smo s rastom, ispunjavajući već šestu godinu zaredom najavljena očekivanja. Rezultatima i rastom na tržištima ZND-a, kao i na ključnim evropskim tržištima potvrđujemo stratešku orijentiranost kompanije na internacionalizaciju, kao i internacionalni potencijal naših brendova kao što su Argeta, Donat Mg, Multipower, Cedevita GO! i Bebi. Istovremeno, nastavljamo da ulažemo u razvoj brendova u sopstvenom portfoliju, kao i u širenje i jačanje distributivnog poslovanja. I u narednom razdoblju kompanija će biti fokusirana na razvoj, upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje finansijskim obavezama", istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Poslovne vesti 3
Ljubinka Lovčević predsednica IO i Vesna Užnik Đorić, članica IO KBM banke

foto: kbm

KBM: Prva poslovnica u Beogradu

Uz prisustvo ambasadora Slovenije u Beogradu Franca Buta, predsednika Uprave grupe Nova KBM Igora Žibrika, Nedeljka Tenjovića u ime Agencije za osiguranje depozita, člana UO KBM banke i generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, novoimenovanog predsednika Izvršnog odbora KBM banke Ljubinke Lovčević i poslovnih partnera, 28. februara svečano je otvorena poslovnica u Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 144a. "KBM banka nastavlja usklađivanje sa standardima i normama Grupe Nova KBM, koristeći njene sinergijske efekte. Cilj je da postanemo univerzalna banka orijentisana na poslovanje sa privredom i građanima, profitabilna banka koja zadovoljava potrebe klijenata, siguran oslonac poslovanja slovenačkih kompanija u Srbiji, kao i banka sa dobrim korporativnim upravljanjem", izjavila je Ljubinka Lovčević, predsednik Izvršnog odbora KBM banke, na otvaranju poslovnice u Beogradu. "Slovenija i njena privreda vide Srbiju kao jednu od najperspektivnijih tržišta u regiji Jugoistočne Evrope. Da je isplativo investirati i istrajati u Srbiji, dokazuje i 1400 registrovanih preduzeća i skoro 400 slovenačkih investicija, što svrstava Sloveniju među velike investitore", zaključio je ambasador Slovenije u Beogradu Franc But.


Erste banka: Odlični rezultati

U 2013. godini povećana je podrška klijentima i ostvareni su odlični rezultati, saopštili su iz Erste banke, komentarišući poslovni uspeh iz prošle godine. Bilansna suma je uvećana za 21,4 odsto, sa 80,7 milijardi dinara na kraju 2012. godine na 97,9 milijardi dinara na kraju 2013. godine; ukupni krediti u odnosu na kraj 2012. su povećani za 4,6 odsto i iznose 58,2 milijarde dinara, dok su ukupni depoziti povećani za 26,07 odsto i iznose 78,2 milijarde dinara; operativna dobit na kraju 2013. godine je za 7,9 odsto veća u odnosu na isti period prethodne i iznosi 2028,5 miliona dinara, dok je prošle iznosila 1878,7 miliona dinara, a neto dobit na kraju 2013. godine iznosi 1059,4 miliona dinara, što je 15,3 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 1250,1 miliona dinara. "Prethodna godina je za Erste Banku bila još jedna u nizu uspešnih, jer smo tokom nje uspeli da povećamo i proširimo podršku klijentima u različitim segmentima i ostvarimo odlične poslovne rezultate uprkos svim ekonomskim izazovima s kojima se suočavamo", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Iz istog broja

Intervju – Akan Suver, predsednik Marmara fondacije

Zdravstveni turista potroši pet puta više od običnog

 

Novi obrazovni program Američke privredne komore

Mladi šampioni za promene

 

Intervju – Ana Dišić, generalna direktorka šoping-molova, Delta Real Estate

Devet i po miliona posetilaca u 2013. godini

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu