Dodatno

Štrajk prosvetnih radnika

Para nema 2

Para nema

Prosvetari traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 26 milijardi dinara, isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, novac za otpremnine kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti

Uprkos najavi sindikata prosvete da će oko 350 škola u Srbiji stupiti u štrajk, prema informacijama Ministarstva prosvete to je u ponedeljak 24. januara učinila samo 131 ustanova, dok sindikat koji je organizovao štrajk, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", tvrdi da su u štrajku bile 232 škole. Časovi su bili skraćeni na 30 minuta, a ministar prosvete očekuje da u petak 28. januara neće biti obustavljena nastava u školama pošto će Vlada Srbije predložiti rešenje za zahteve sindikata.

Para nema 3
VELIKE POSLEDICE: Žarko Obradović

Prosvetari traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 26 milijardi dinara, isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, novac za otpremnine kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti. Štrajk je organizovao Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", a njegov predsednik Tomislav Živanović najavljuje da će se "Nezavisnost", ako dogovor sa Ministarstvom ne bude postignut, pridružiti potpunoj obustavi rada od 28. januara.

Ministar prosvete smatra da je obustava nastave nezakonita i da bi organizatori štrajka mogli da snose posledice zbog takve odluke. I ministar i prosvetari u ovom trenutku trpe posledice dugogodišnje državne politike nezainteresovanosti za obrazovanje i položaj zaposlenih u prosveti, uprkos proklamovanom stavu da je ulaganje u ovu oblast prioritet. Profesori u Srbiji imaju plate od 38.000 do 41.000, nastavnici od 32.000 do 34.000, dok administrativni radnici mesečno primaju od 18.000 do 20.000 dinara. Najniže plate imaju spremačice, od 15.000 do 16.000 dinara.

Ministar prosvete Žarko Obradović izrazio je očekivanje da u petak 28. januara neće biti obustavljena nastava u školama, pošto će Vlada Srbije predložiti rešenje za zahteve sindikata koji su najavili taj štrajk. "Očekujem da neće doći do obustave nastave i da ćemo se dogovoriti. Vlada će upoznati sindikate sa svojim predlogom. Posledice obustave rada bile bi velike", kazao je Obradović gostujući na RTV B92. On je istakao da je obustava nastave nezakonita i da bi organizatori snosili posledice takve odluke. Obradović je ponovio da očekuje da predstavnici sindikata kažu koliko je novca potrebno za ispunjenje njihovih zahteva o povećanju plata i isplati jubilarnih nagrada i otpremnina i da će onda Vlada razmotriti šta može da uradi: "Ja sam to ne mogu da odredim. Vlada će morati da izađe sa nekim predlogom", naveo je Obradović. On je ponovio i da će do kraja nedelje biti nastavljeni pregovori sa sindikatima. Skraćeni časovi u trajanju od 30 minuta održavaju se sada u 180 škola članica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", rekao je predsednik "Nezavisnosti" Tomislav Živanović, i dodao da su to prvi, preliminarni podaci. Živanović je rekao da se na "terenu sprovode strahoviti pritisci", da "škole obilazi policija" i da direktori "vrše opstrukciju". Skraćeni časovi prerašće u potpunu obustavu rada u organizaciji tri sindikata, ukoliko do petka 28. januara sa vladom ne bude postignut dogovor, rekao je Živanović.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u protestu učestvuje 131 škola, što je sedam odsto od oko 1800 osnovnih i srednjih škola koliko ih je ukupno u Srbiji.

Iz istog broja

Intervju – Gordana Knežević-Orlić, predsednica IO Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije

Udžbenik je kulturno dobro

J. Gligorijević

Mala matura

Ono što mora da se zna

J. Gligorijević

Coca-Cola talenti, peti put

Priprema za kasnije

 

Obrazovanje za XXI vek (15)

U susret maloj maturi

uređuje Jovana Gligorijević

 

Vesti

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu