Dodatno

Abeceda ekonomije

Paket račun

Najprisutniji i najkorišćeniji proizvod na bankarskom tržištu jeste tekući račun.Standardni tekući račun je, u poslednjih par godina, doživeo evoluciju sa ciljem da se na najefikasniji način isprate potrebe i finansijske navike različitih klijenata.

Trenutno, na tržištu postoje različite verzije paket računa. Zajedničko svima je da predstavljaju skup usluga i proizvoda koji su pažljivo odabrani za određenu kategoriju klijenata – zaposlena lica, penzionere, studente. Klijent koristi ove usluge plaćajući samo jednu cenu mesečno – cenu paket računa.

Standardni paket račun za fizička lica obično sadrži sledeće usluge: održavanje partije tekućeg računa, izdavanje debitne kartice bez troška članarine, izdavanje kreditne kartice bez troška članarine, elektronsko i mobilno bankarstvo bez troškova održavanja i provizije za plaćanje računa, povoljniji uslovi za kredite (troškovi i kamata), kao i besplatno obaveštenje o transakciji izvršenoj debitnom karticom.

Takođe, pojedini paket računi nude još više konkretnih pogodnosti za klijenta kao što su: osiguranje ličnih stvari (dokumenta, ključevi…) bez dodatnih troškova, medicinski sistematski pregledi bez dodatnog troška, povoljnije kamate na oročenu štednju, povoljniji kurs za kupoprodaju deviza.

Ukoliko klijent koristi sve ili veći broj navedenih usluga i proizvoda koje nude paketi, svakako je jednostavnije i jeftinije da otvori paket račun. U paketu se naročito izdvaja usluga elektronskog i mobilnog bankarstva gde klijent ostvaruje dvostruku korist: štedi svoje vreme jer nema dolaska u banku, a banka ne naplaćuje trošak plaćanja računa niti održavanja same usluge elektronskog i mobilnog bankarstva.

Ukoliko to nije slučaj, na raspolaganju je običan tekući račun koji nudi osnovne usluge – primanje novca i plaćanje, dok se ostale usluge tarifiraju odvojeno.

Autorka je rukovodilac Odeljenja upravljanja proizvodima Piraeus banke Beograd

Iz istog broja

Ekonomski barometar (mart 2016.)

Poslovne vesti

 

Integrisane marketinške komunikacije

Slučaj digitalne šljive

Uroš Mitrović

Rimske terme, Slovenija

Tradicija duga 2000 godina

R.M

Intervju – Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd

Godina ozbiljnog rasta

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu